Tuinklussen in oktober
Het is herfst, maar de natuur lijkt ons dit jaar te verrassen. Het echte herfstgevoel laat nog even op zich wachten en de zon blijft genereus haar warmte met ons delen. Laten we dus nog even genieten van deze onverwachte nazomer en de ongebruikelijke warmte die ons omringt.
Het zijn ook ideale omstandigheden om je tuin te beplanten of een nieuwe border aan te leggen. Heb je nog een geschikte plek voor een mooie winterbloeier waar je – vanuit jouw woning – goed zicht op hebt? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een toverhazelaar of een sierkers. Heb je geen tuin maar een balkon? Dan is de winterjasmijn zeer geschikt. Zet de struik in een ruime pot of kuip en geef hem een klimsteun, dan vindt hij zijn weg vanzelf.
Kleurrijke boost
De tuin in oktober saai? Dat is een misvatting. Juist nu kan je genieten van bloeiende planten en heesters in de meest fantastische kleuren. Wat dacht je van bloeiende herfstkrokus, sedum en herfstchrysanten? Sommige planten vallen op door hun blad, andere hebben prachtige bloemen of kleurrijke siervruchten. Zo kunnen allerlei hulstsoorten, sierappels, sneeuwbes en kardinaalsmuts jouw tuin in het najaar een kleurrijke boost geven.Wortels maken
Als je nu bomen, heesters en vaste planten plant, hebben ze voldoende tijd om wortels te maken voordat de "koude" winter er is. Daarmee krijgen ze een groeivoorsprong ten opzichte van hun soortgenoten die pas in het voorjaar worden geplant. Overigens kan je nu ook lentebloembollen in de grond stoppen. Gezellig samen met het gezin een paar uurtjes de tuin in, allemaal met een mandje bollen en een plantschepje of bollenplanter. En dan maar weer uitkijken naar het effect volgend voorjaar.
Bloedende bomen snoeien
Sommige bomen kunnen hevig bloeden als je ze in het voorjaar snoeit, omdat hun sapstromen dan extra sterk zijn. Daarom is het beter om bomen zoals berk, esdoorn en walnoot nu te snoeien als het nodig is.
Compost maken
In oktober komt er doorgaans veel organisch afval uit de tuin. In plaats van het weg te gooien, is het een goed idee om er compost van te maken. Je kunt gemakkelijk een compostbak aanschaffen of er één zelf maken. Het recyclen van gezond tuinafval (en ongekookt plantaardig keukenafval) is altijd nuttig.
Afgevallen blad
Afgevallen blad is niet alleen geschikt voor de composthoop of om bladcompost te maken, maar dient ook als afdekmateriaal voor gevoelige, grote vaste planten zoals Gunnera. Laat het Gunnera-blad gewoon zitten, maar maak een vijftig centimeter hoge gaasrand rond de voet van de plant en vul de ruimte binnenin op met afgevallen blad.
Mest onkruidvrij maken
Wanneer je oude stalmest gebruikt om je (moes)tuin te bemesten, zul je al snel merken dat deze mest vol zit met onkruidzaden die snel gaan ontkiemen. Dit komt doordat zaden hun kiemkracht behouden, zelfs na passage door de magen van koeien en paarden. De beste aanpak is om de mest eerst te composteren. Wissel lagen mest af met ander materiaal dat gecomposteerd moet worden. De hoge temperaturen tijdens het composteringsproces (tot wel 60 °C) zullen de kiemkracht van de zaden elimineren. Het eindproduct is hoogwaardige, voedselrijke compost.
Voeding voor pioenen
Pioenrozen hebben veel voeding nodig. Verwen ze nu alvast met een laag goed verteerde stalmest voordat de winter aanbreekt.
Bol- en knolgewassen
Vergeet niet om voorjaarsbloeiende bolgewassen te planten, en we hebben enkele handige tips voor je. Gladiolen, Ixia’s, Dahlia’s, knolbegonia’s en soortgelijke planten zijn niet vorstbestendig en moeten uit de grond worden gehaald als je van plan bent om ze te bewaren. Het teken om dit te doen is meestal wanneer het blad van de Dahlia's begint te verdorren door de dalende temperaturen.
Rooi echter niet te vroeg, omdat de bollen en knollen juist in deze late periode van het jaar nog flink aandikken. Snijd de stengels tot twee centimeter boven de bol of knol af en laat de stengelstompjes op een droge, goed geventileerde plek drogen. Na verloop van tijd laten ze gemakkelijk los, en de meeste aarde zal dan vanzelf van de bol of knol vallen. Extra schoonmaken is meestal niet nodig. Bewaar de bollen of knollen op een koele, vochtige, maar niet te natte plek.
Oktober is de plantmaand
Oktober is dé maand om te planten. Kwekers hebben hard gewerkt, onder andere door te kweken in potten en containers, om het plantseizoen te verlengen, en dat is zeer succesvol gebleken. Zo succesvol zelfs dat veel mensen nu denken dat het niet meer uitmaakt wanneer je iets plant. Toch is dat niet helemaal waar. Door in oktober te planten, kunnen heesters, bomen en vaste planten nog voor de winter stevig geworteld zijn, wat ze in het voorjaar een voorsprong geeft ten opzichte van degenen die dan pas in de grond worden gezet. Ben je een fan van knoflook? Dan is dit ook het perfecte moment om de teentjes in de grond te steken. Meer informatie hierover vind je hier.
Heesters verplanten
Omdat heesters met meerdere takken uit de grond groeien, wordt het verplanten, vooral het vervoeren ervan, aanzienlijk eenvoudiger als je de takken bij elkaar bindt. Als je te maken hebt met stekelige takken, is het het beste om eerst een stevige doek om de bundel takken te wikkelen. Het verplanten van klim- en leiheesters vereist vaak dat je de planten flink terugsnoeit. Er bestaat een aanzienlijk risico dat ze niet opnieuw zullen uitlopen vanaf oudere houten delen, daarom kan het verplanten van oudere klimplanten een uitdaging zijn.Heide planten
Oktober is ook ideaal om heide te planten. Graaf een gat dat ongeveer twee centimeter dieper is dan de planten die in hun potjes staan. Op deze manier voorkom je dat ze door de stevige wind heen en weer gaan bewegen, wat de groei van de wortels kan belemmeren. Daarnaast zorgt het dieper planten ervoor dat de zon niet direct op de wortels kan schijnen.Fuchsia’s en geraniums inkuilen
Veel mensen hebben niet genoeg ruimte in huis, de schuur of de garage om hun verzameling fuchsia’s en geraniums (Pelargonium) te laten overwinteren. Je kunt er ook voor kiezen om ze in de tuin in te graven (met grond bedekt) of ze in een grote kist vol potgrond te laten overwinteren.