Plantaardig maar eiwitrijk
Net zoals koolhydraten en vetten zijn eiwitten heel belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Eiwitten of proteïnen zijn de energieleveranciers, bevorderen de groei bij kinderen en zorgen voor het herstel van ons weefsel.
Het is bekend dat vlees en andere dierlijke producten zoals vis, kaas en melk een goede bron zijn van eiwitten maar er zijn ook heel wat plantaardige alternatieven die ons de nodige proteïnen kunnen leveren.
Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren, die op hun beurt opnieuw opgebouwd zijn uit koolstof, zuurstof, stikstof en soms zwavelmoleculen. De samenstelling van de aminozuren verschilt waardoor elk eiwit uniek is.
Waarom plantaardige eiwitten beter zijn?
In dierlijke producten zitten goede eiwitten maar deze zijn rijk aan verzadigde vetzuren. Dergelijke vetten laten het cholesterolgehalte in ons bloed stijgen waardoor onze bloedvaten langzaam aan kunnen dichtslibben.
Plantaardige eiwitten bevatten daarentegen weinig vet en zijn rijk aan vezels. Het nadeel is dat ze niet alle aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Om je lichaam alle nodige bouwstoffen te geven is een variatie in jouw voeding dus heel erg belangrijk. Alleen dan kan je jouw lichaam alle eiwitten geven dat het nodig heeft!
Daar steeds meer mensen kiezen om minder vlees of helemaal geen vlees meer te eten is het goed te weten waar je de eiwitten dan kan uithalen. De beste leveranciers van plantaardige eiwitten zijn peulvruchten: kikkererwten, linzen, diverse soorten bonen en spliterwten.
Peulvruchten zijn bovendien ook rijk aan vitamine B, vezels, ijzer en andere mineralen. Quinoa, zaden, noten en vleesvervangers zoals tofu en tempé zijn andere goede alternatieven. Door zaden, granen, pitten of bonen te laten kiemen verander je de voedingswaarde en kunnen ze tot wel honderd keer meer enzymen bevatten dan in hun oorspronkelijke vorm. Kiemen zijn dus ook heel voedzaam voor ons en onmisbaar in een plantaardig “dieet”.
Recept: gevulde paprika’s met linzen
Wat heb je nodig?
- 2 rode paprika’s
- 60 gram groene linzen
- 1 bakje champignons
- 50 gram fetakaas
- ½ courgette
- verse koriander
- verse munt
- 2 tomaten
- citroensap
- kruiden: peper en zout, kurkuma, curry
- 1 teentje look
- olijfolie
Bereiding:
Spoel de paprika’s en snijd ze in twee delen en verwijder de zaadlijsten. Verwarm de oven op 180°C. Kook de linzen halfgaar. Reinig de champignons, snijd ze in vier en bak ze in wat olijfolie en het teentje knoflook. Breng op smaak met citroen, peper en zout. Snijd de courgette in kleine stukjes. Pel de tomaten en snijd deze ook in stukjes. Meng de linzen onder de groenten en de verkruimelde fetakaas. Breng op smaak met de peper, zout, kurkuma en curry en voeg er wat versnipperde koriander en munt aan toe. Leg de paprikahelften in een ovenschotel met een bodempje water en vul de paprika’s met de linzenvulling. Plaats de paprika’s in de oven gedurende een 30 à 40 tal minuten tot ze gaar zijn.