De reigers verjagen bij de vijver
Hoewel reigers ontzettend mooie vogels zijn, zijn het niet de beste vrienden van mensen met een vijver vol vissen. Eenmaal ze je vijver weten te vinden, zullen ze dagelijks langskomen om een snack uit de vijver te plukken.
Doorgaans gaan ze voor vissen die kleiner zijn dan 20 cm wat niet wil zeggen dat reigers niet zullen stoppen bij vijvers waarin enkel grotere kois zitten. Met zijn scherpe snavel haalt hij snel uit naar de vissen en kan hij ze flink verwonden. Soms worden grotere vissen uit de vijver geschept maar kan de reiger ze niet opeten. Meestal sterft de vis dan ook aan de oever.
Er zijn verschillende manieren om de reigers op afstand te houden. Maar helaas biedt geen enkele methode een zekerheid dat de reiger niet meer zal langskomen want ze durven veel en herkennen na verloop van tijd ook de methodes. Heb je last van reigers bij de vijver, dan wil je wellicht toch iets proberen: we geven je enkele mogelijke oplossingen.
Vijvernetten
Een eenvoudige en goedkope manier is de vijver overspannen met een reigernet of met een vijvernet. Deze methode helpt meestal wel goed, mits de vijver niet te groot is. Bij grotere vijvers kan een constructie gemaakt worden waarop het net kan rusten. Houd er rekening mee dat de rand ook wordt afgebakend zodat de reiger niet tot bij het water kan komen. Praktisch, maar zeker niet de mooiste oplossing.
Een ander voordeel van vijvernetten is dat ze in de herfst ook de bladeren uit de vijver houden, dat is dan weer goed voor de waterkwaliteit.
(Schrik)draad rond de vijver
Wanneer de vijver rondom rond direct diep genoeg is, kan de reiger enkel en alleen aan de zijkant zitten. Door de rand te voorzien van één of meerdere draden al dan niet met belletjes bemoeilijk je de toegang tot het water. Er bestaan ook systemen met elektriciteit waarbij de reiger een schok krijgt bij aanraking die ongevaarlijk is voor de vogel maar wel voldoende is om jouw vijver te associëren met gevaar. Dit helpt dus niet bij ondiepe vijvers met een moeraszone.
Bewegingsdetectie
Deze systemen maken gebruik van een oog waarmee beweging wordt gedetecteerd. Eenmaal dit systeem wordt getriggerd kan het een lichtflits (zoals een fototoestel) laten afgaan, een waterstraal spuiten of een geluidssignaal uitsturen.
In principe kunnen ultrasone geluidssignalen gebruikt worden op een frequentie van 500 tot 1500 Hz, echter de praktijk leert dat geluid niet altijd goed werkt bij reigers en dat ook andere tuinvogels in de buurt hinder ondervinden van deze geluiden. Een lichtflits kan wel, maar bij echt helder weer mist het soms wat zijn effect.
Een waterstraal is meestal de beste methode maar daar is een goede afstelling cruciaal. Hiervoor heb je ook een aansluiting nodig op de tuinslang. De dierenverdrijver Aqua-Blaster activeert een waterstraal als er binnen een straal van 10 meter gedurende 5 seconden beweging wordt vast gesteld. Hierdoor worden ze afgeschikt en zullen ze wegvliegen. Kan tevens gebruikt worden voor het verjagen van andere dieren zoals honden en katten.
Kunstreiger
Zoals veel dieren hebben ook reigers elk hun eigen territorium. Doorgaans zal het dezelfde vogel zijn die je vijver komt bezoeken. Een kunststofreiger plaatsen kan hierbij de illusie wekken dat de reiger in een verkeerd territorium zit en hierdoor zal vertrekken. Helaas treedt gewenning al snel op en zien de reigers de kunststofreiger niet langer als gevaar.
Het wordt aangeraden om de namaakreiger af en toe te verplaatsen in of rond de vijver. Vooraal in de winter wanneer natuurlijke plassen en kanalen dichtgevroren zijn, zijn kleine vijvertjes nog de enige bron van voedsel en komen meerdere reigers samen, ongeacht hun territorium. Een kunststof reiger is in elk geval minder storend dan een vijvernet of omheining dus de moeite waard om te proberen.
Reflectoren
Oude cd's ophangen die het zonlicht reflecteren in de wind is een middeltje dat vaak wordt gebruikt, mooi is het niet maar het kan werken. Een andere manier om gebruik te maken van reflectie is een hekse glanzend inox. Door de wind drijven de heksenbollen de vijver rond, maar meestal liggen ze wel in een hoek van de vijver. Een oplossing daarvoor is het bevestigen van een dunne draad (visdraadje) met een gewichtje aan dat op de bodem rust. Zorg ervoor dat de draad net iets langer is dan de diepte van de vijver. Zo heeft de heksenbol nog wat speling en de mogelijkheid om te bewegen in de wind.