Verhoog je weerstand met vlierbessen
De bessen aan de vlierstruik worden stilaan rijp, kleine zwarte vruchtjes die supergezond voor ons zijn. En na een kletsnatte zomer met bitter weinig zonneschijn kan ons lichaam wel een boost gebruiken. Ons immuunsysteem wordt immers dagelijks ondermijnd door onze westerse levenswijze, vooral doordat het bewerkte voedsel dat we eten steeds minder voedingsstoffen bevat, maar ook door stress en milieuvervuiling. Met als gevolg dat we vatbaarder zijn voor virale infecties zoals griep en infecties aan de luchtwegen.
Nu de herfst voor de deur staat en de verkoudheden terug de kop op steken, wordt het tijd om onze weerstand op te krikken om ons tegen infecties te kunnen wapenen. Naast het feit dat het belangrijk is voldoende verse groenten en fruit te eten en voldoende te bewegen zijn er een aantal natuurlijke middeltjes die ons immuunsysteem aansterken. Vlierbessen is er eentje van. Geen vitaminen uit een potje maar een geschenk van moeder natuur!
De bessen van de vlierstruik werden reeds door onze verre voorouders gebruikt omwille van hun geneeskrachtige werking. Van de vlierstruik kunnen zowel de bloesems als de bessen gebruikt worden. Beiden bevatten heel wat weerstandsverhogende stoffen.
Vlierweetjes
De vlier of Sambucus nigra is een prachtige heester die kan uitgroeien tot een kleine boom. Je kan hem her en der terugvinden in de vrije natuur. De snel groeiende heester is inheems in heel Europa en vind je vooral op open plekken in het bos en nabij akkers. In de lente draagt de struik mooie tuilen van witte bloemen die een zoet aroma verspreiden. Na de bloesems komen er grote trossen zwarte bessen aan de struik die plukrijp zijn van september tot oktober. In de besjes zitten pitten waardoor ze behoren tot de steenvruchten.
Vroeger geloofde men dat de struik bescherming gaf tegen boze geesten en heksen. Men geloofde er ook in dat een vlierstruik het huis zou beschermen tegen bliksem. Snoeien van de struik zou ongeluk brengen.
Geneeskrachtige werking
Heel wat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat vlierbessen de immuniteit van ons lichaam kunnen verbeteren. De besjes bevatten aminozuren, flavonoïden zoals rutine maar ook specifieke eiwitten en vitamines A, B en C. Vlierbessen helpen om veel voorkomende aandoeningen zoals verkoudheden en griep te voorkomen. De krachtige antioxidanten voorkomen celbeschadiging als gevolg van onze levensstijl.
Gebruik van vlier
Vlierbloesems of bessen kan je makkelijk plukken in de vrije natuur. Van de bloesems kan je confituur maken, wijn en siroop of natuurlijke limonade in combinatie met andere vruchten zoals appels. Vlierbloesems zijn ook geweldig in pannenkoekenbeslag. In tegenstelling tot de bloesems moeten vlierbessen altijd vooraf worden gekookt omdat ze giftige stoffen bevatten die misselijkheid kunnen veroorzaken. Gebruik ook nooit bessen die nog niet rijp zijn want ook daar kan je buikkrampen van krijgen. Gebruik enkel de paars, zwarte bessen om ze tot een siroop, sap of jam te verwerken.
Maak je eigen hoestsiroop
Wat heb je nodig:
- 1 kg verse rijpe vlierbessen
- 2 kaneelstokjes
- Een aantal takjes verse tijm
- Een stuk verse gember
- 250 gram kokosbloesemsuiker
- 1/2 liter water
Bereiding: Schil de gember en snijd hem in stukken. Spoel de vlierbessen en verwijder de takjes alsook de bessen die nog groen of rood zijn. Gebruik enkel de donker paars-zwarte bessen. Breng het water aan de kook en voeg er de stukjes gember, tijm, kaneelstokjes en vlierbessen aan toe. Laat alles koken op een zacht vuurtje onder gesloten deksel tot de bessen uit elkaar vallen. Giet alles door een fijne zeef en knijp de bessen goed uit met een vork.
Voeg bij dit sap 250 gram natuurlijke suiker en laat het geheel inkoken tot een siroop ontstaat.
Giet de hete siroop onmiddellijk in steriele flesjes en sluit ze daarna af. Bewaar de flesjes op een koele donkere plaats.