Wat leg je waar in de koelkast?
Boodschappen doen is vaak een dure zaak. Om verspilling te voorkomen en zo weinig mogelijk voedsel te moeten weggooien is het handig te weten wat je best waar legt in de koelkast. Zo kan je op een eenvoudige manier geld besparen!
In de koelkast is de temperatuur niet op elke plaats gelijk. Onderaan de koelkast is het vaak een paar graden kouder dan aan de bovenkant. In de groentelades is het dan weer iets warmer doordat de glasplaat er boven de koude tegen houdt. Hier is de vochtigheidsgraad ook het hoogst.
Wat leg je waar?
1. In de groentelades: onderaan de koelkast bevinden zich meestal 2 groentelades. Je kan het ene vak gebruiken voor koudebestendige groenten (bloemkool, spinazie, sla, spruitjes, broccoli,…) en de andere lade voor koudebestendige fruitsoorten zoals appelen of peren. Hou ze gescheiden omdat sommige soorten ethyleen afscheiden en zo het rijpingsproces kan worden versneld. Onderaan de bak kan je eventueel wat keukenpapier leggen om het vocht dat eventueel vrij komt op te vangen. Let wel op als de groentelades aan de diepvries grenzen. Dan is dit de koudste plek van de koelkast. Voor sommige soorten is dit te koud en kan je ze dan beter bovenin de koelkast leggen.
2. Op de koudste plaats: meestal is dit de plank die net boven de groentelades ligt. Dit is de ideale plek om rauwe vis en vlees of vleesvervangers te bewaren. Maar ook melk, yoghurt en room kan je hier bewaren. Hou deze producten gescheiden van elkaar.
3. In het midden en bovenaan: in het midden kan je zuivelproducten zoals kaas en boter leggen maar ook dessertjes en broodbeleg. Ook restjes kan je hier kwijt. Eieren bewaar je best in de kartonnen eierdoos zodat de eieren niet teveel geuren opnemen van andere voedingswaren. Bovenaan kan je groenten leggen die niet te koud bewaard mogen worden.
4. In de deur: vaak krijgen eieren een plaats in de deur maar deze kan je dus best in het midden van de koelkast bewaren. De deur is namelijk de warmste plek en er zijn teveel temperatuurschommelingen. Sauzen zoals ketchup, mayonaise, dressings die je koopt in de winkel, maar ook augurken en andere gepekelde producten zijn langer houdbaar en kunnen dus wel een plekje in deur krijgen. Drank kan zowel in de deur als bovenaan in de frigo.
Extra tips:
- Prop je koelkast ook niet te vol want dan kan lucht moeilijk circuleren, kan de temperatuur lichtjes gaan stijgen en voedingswaren sneller bederven. En hoe beter de luchtcirculatie, hoe minder energie de koelkast verbruikt.
- Bij een goed georganiseerde en goed geschikte koelkast heb je een duidelijk overzicht over wat er in staat. Op die manier is het duidelijker wat je allemaal hebt en blijft er dus niks beschimmeld achter. Zo belandt er minder voedsel in de vuilnisbak en bespaar je op een eenvoudige manier geld.
- Stel de koelkast in op 4 graden (stand 3). Op deze temperatuur maken schimmels en ziektekiemen weinig kans.
- Stapel niet teveel voedingswaren boven elkaar. Zo verlies je het overzicht. Leg bovendien ook geen rauwe etenswaren op bereide voedingsmiddelen om te voorkomen dat ziektekiemen van het ene product op het andere worden overgezet.
- Plaats geen warme gerechten in de koelkast. Hierdoor stijgt de temperatuur en zullen de producten sneller bederven. Door de verdamping wordt tevens sneller ijs gevormd.
- Reinig op regelmatige basis de koelkast zodat geen etensrestjes achter blijven die schimmels kunnen veroorzaken.