Latijnse naam | Curcuma longa |
Plantennaam | Kurkuma, Koenier |
Familie | Zingiberaceae |
Soort gewas | Kamerplanten , Vaste planten, Bol- en knolgewassen |
Tuinfunctie | Kruidentuin |
Groeihoogte max. | 70 - 100 cm |
Bloeikleur | Wit |
Bloeimaand | Juni, Juli, Augustus, September |
Wintergroen | Bladverliezend |
Winterhardheid | Niet winterhard |
Standplaats | Zon, Halfschaduw |
Habitat | Normale bodem |
PH bodem | Neutraal |
Speciale kenmerken | Geurende bloem, Kuipplanten, Tuinkruiden |
Curcuma is een geslacht afkomstig uit de warme, vochtige omgeving van Zuid-en Zuidoost-Azië maar wordt hier in ons klimaat als een kamerplant gehouden.
Curcuma longa is de soort dat vooral bekend is bij ons als gewoon keukenkruid en wordt gewonnen uit de wortel.
Het is een rhizomateuze bloeiende plant en wordt hier in ons klimaat als een kamerplant gehouden.
De plant maakt mooie grote, lange bladeren en 2 tot 5 trechtervormige cremewitte bloemen die zo'n 3 weken per bloem kunnen bloeien.
Ze staat het liefst op een lichte en zonnige plek op de vensterbank maar ook in de serre of op het balkon bij een temperatuur vanaf 15°C.
Verlangt warmte (15-30°C) en veel licht, geen brandende middagzon maar verdraagt wel de vroege ochtendzon.
Geef wekelijks 2 x water wanneer de grond droog aanvoelt, met om de 2 weken een scheutje vloeibare plantenvoeding bij.
Na de bloei mag men de bloem tot de aarde wegknippen, in het najaar verliest hij ook zijn blad.
Is niet winterhard en moet op een koele vorstvrije plaats overwinteren.
In februari haalt men de knol uit de pot om hem weer in verse, goed doorlaatbare voedselrijke aarde te verplanten.
Curcuma longa is de plant dat vooral bekend is bij ons als gewoon keukenkruid en wordt gewonnen uit de wortel.
Uit de wortelstok wordt ook nog kleurstof curcumine bereid die we ook kennen als E100.
Wordt erg veel gebruikt in de oosterse keuken en is een onderdeel van kerrie.
Geeft een mooie okergele kleur aan de gerechten en heeft een iets bittere smaak.
Wordt ook als kleurmiddel gebruikt voor textiel.