Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Voor de tweede keer op rij is mijn ijsbergsla getroffen door de zogenaamde witziekte.
Telkenmale staan de plantjes een tweetal weken in de grond. Ze staan nochtans op ruime afstand van elkaar en de wind kan er makkelijk aan om ze 'droog' te blazen. Een eerste maal begonnen de bladeren te verkleuren na een fikse regenbui. Eergisteren dook de verkleuring opnieuw op bij de nieuw geplante ijsbergslaplantjes.
Ik weet dat het beter is ze 's morgens water te geven omdat de plantjes dan sneller opdrogen, maar ik heb ze al enkele keren noodgedwongen 's avonds moeten water geven. Kan hier de oorzaak liggen? Ik kan er evenwel toch niet met een haardroger gaan bijzitten telkenmale het regent of ik ze water heb gegeven.
Wat doe ik verkeerd?
Bestaan er ook meeldauw resistente ijsbergslaplantjes of zaaisel?
dank bij voorbaat
Op hoop van zegen en wat regen, met vriendelijke groet
VoorBoerEnTuinder
Nabucco, Saladin, Dublin zijn soorten die vrij goed tot helemaal resistent zijn tegen witziekte,, best is ook de planten niet te overgieten maar aan de voet water te geven,, ikzelf kweek al mijn sla in potten en geef enkel water in een schotel onder de pot
Ik had ook gelezen dat de planten aan de voet water te geven het beste was, maar euh... als het regent.... wat dan?
Wat moet ik me voorstellen bij een pot?
Ik bedoel: hoe groot moet, mag die pot zijn? Ik veronderstel niet te groot vermits de wortels aan het water moeten kunnen dat enkel via onder de pot binnenkomt.
Zijn Nabucco, Saladin, Dublin ijsbergsla's die gezaaid worden?
Nu was ik de kleine plantjes gaan halen bij een Aveve hier in de buurt.
Blijven die potjes groot genoeg of moet de sla nog eens verpot worden naar groter exemplaren?
Als ik nu één van de voornoemde ijsbergsla's zaai wanneer mag ik dan zo ongeveer mijn eerste oogst verwachten?
Of kan ik beter opnieuw plantjes gaan halen en ze in dergelijke potten zetten wil ik deze zomer nog eens van mijn eigenste ijsbergsla proeven?
Ik heb gisteren de aangetaste bladeren verwijderd.
Zou ik beter heel het plantje weghalen om uitbreiding te vermijden?
Ik zaai de ijsbergsla Saladin en ik heb tot nu toe nog geen problemen gehad met deze soort. Ik vind wel dat het lang duurt voordat ze een stevige krop vormt. IJsbergsla heeft iets langer nodig dan een gewone kropsla. Reken op minstens 10 weken van zaai tot oogst. Je kunt natuurlijk altijd eerder oogsten, maar dan heb je geen krop, maar losse bladen.