Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Deze plantjes lijken mij toch al te groot om de in de handel te verkrijgen entclips nog te gebruiken. Omdat ik ieder jaar ook een aantal plantjes heb waar die clipjes te klein voor zijn vraag ik mij af wat jij gebruikt om ze aan elkaar te bevestigen?
Bij sommige kon ik de entclips nog gebruiken,maar bij de meesten gebruik ik stukjes van opengesneden plastieken leidingen ,zij springen van de stengels af zodra ze dikker worden. [afbeelding verwijderd niet-https]
Geënte tomaten zijn resistenter tegen ziekten en brengen meer op dan niet geënte. Daarom wordt dit tegenwoordig zo vaak gedaan,en zijn ze zo duur als je geënte planten koopt.
Grtjs
Enten gebeurt op speciale onderstammen,het doel is ze resistenter te maken tegen de verschillende tomatenziekten.
De soorten zijn meestal F1 soorten,alhoewel ik er ook verleden jaar wat heirlooms opgeënt had.
Supersteak,Country Taste, Sparta,Fantasio,Big Boy,Ballade,Timos,Maestria,Amati, Corason en Chocolate Stripes,voor zover de soorten. Enten tussen 2 soorten zal waarschijnlijk ook wel gaan,maar dit heeft geen doel als je geen resistente onderstam hebt.
grtjs
Ooit heb ik geleerd, dat je dat enten doet om bodemziekten te voorkomen. Daarom gebruik je onderstammen die resistent zijn tegen bodemziekten. In de kas heb je vaak niet genoeg mogelijkheden om vruchtwisseling toe te passen. Daarom is de beroepstomatenteler overgegaan op steenwol. Voor de buitenteelt, waar ze steeds op een andere plek komen heeft dat weinig zin.
De bodemziekte heeft "kurkwortel" herkenbaar aan bruin en donkere wortels die niet goed groeien, goede wortels zijn wit.
Dus resistente onderstammen gebruiken zoals "Resistar"
Soorten die meer resistent zijn tegen (blad-) schimmel zijn waardeloos als onderstam.
Resistar is volgens de beschrijving een F1, maar zouden de F2 en F3 ( dus de zaden van de originele) ook dezelfde resistentie vertonen?
Ik heb bindbuis gebruikt om te enten met matig succes, het was mijn eerste maal en ben al blij dat de helft gelukt is.
Victor, welke buis bedoel je, en snij je die buis van te voren in langsrichting open?
groeten
Silvain
Silvain,
de leidingen die ik gebruikt heb zijn leidingen van infusen die ze in de ziekenhuizen gebruiken. Ik heb ze inderdaad in de lengte doorgesneden,maar ze moeten dan ook wel met een satéstokje best gesteund worden,zoniet vallen ze gemakkelijk om.
Heb dit wel al ervaren,als ik ze geënt had.
grtn