Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik kweek dit jaar voor het eerst ananaskersen en ze vallen me wat smaak betreft 100% mee. Je moet toch iets met je ananaskersen en daarom heb ik ze vandaag eens in een soort vlaai verwerkt. Een echte vlaai is het niet want die wordt gebakken van gistdeeg . Ik heb een kant en klare bisquitbodem gebruikt , laagje vanillevla er op , half bedekken met verse ananaskersen en de andere helft met rode bessen , neutraal laagje iets gesuikerde gelei erover en voila ... hier het resultaat. Smaakte nog eens uitstekend ook !
Dat ziet er heerlijk uit Frans! Mmmmm! Het zijn toch de Limburgse meisjes die als eerste reageren op deze heerlijk vla (voor de niet-Limburgers vlaai). Ik heb het vermoeden dat we te laat zijn dames want die is beslist al verorberd!!
Ananaskers is echt lekker. Ik kon er vorig jaar niet vanaf blijven....vanaf de plant zo hup de mond in! Ik had natuurlijk zaad genomen maar ben het gedurende de winter kwijtgeraakt helaas, dus Frans, mag ik bij jou bedelen om een paar zaadjes?
Het is een idee. Mijn vrouw is ook Limburgse en kan vlaai bakken. Dus nu Ananaskersenvlaai van Ans. Bedankt Frans. Maar ik moet nog op de vruchten wachten tot oktober. Heb jij ze in de diepvries gehad Frans? Of heb je de planten in de kas?
@Rialle 'Bedelen' mag zolang ik maar niet het halve forum van zaden moet voorzien Stuur even een pb met je adres.
@ Jo Maar ik moet nog op de vruchten wachten tot oktober. Heb jij ze in de diepvries gehad Frans? Of heb je de planten in de kas?
Het zijn verse vruchten Jo afkomstig van de plant op de 'vlaaienfoto' hierboven . Dezelfde plant zie je ook op de foto hier beneden maar dan wat overzichtelijker . Ik had de ananaskers wel vrij vroeg gezaaid , eind februari . Ik heb drie plantjes aangehouden en daarvan staan er twee in de vollegrond en een in een pot van 40 x 40 x 40 cm. De twee ananaskersen in de vollegrond dragen momenteel ook vruchten maar de planten zijn lang niet zo mooi uitgegroeid als de plant in de pot op de foto hieronder . Hij staat dan wel ook supergunstig op mijn oprit tegen een gevel op het zuiden zodat hij maximaal van de zon kan profiteren. De gevel absorbeert ook nog eens veel warmte en die wordt 's avonds en 's nachts weer afgegeven wat ook weer gunstig is voor de plant . Een dag of veertien geleden had ik het eerste rijpe besje en daarna is het explosief gegaan.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Als jij zegt dat je moet wachten tot oktober dan kan dat alleen maar betekenen dat er meerdere rassen ananaskers moeten bestaan met verschillende afrijpdatums want anders is het niet te verklaren. Oktober lijkt me toch wel heel erg laat. Waarschijnlijk heb je dus een laat ras.
Ik heb eens even op jouw interessante site http://www.jovandreumel.info gebladerd Jo . Ik ben zo vrij geweest een kopietje van de foto van jouw ananaskers ( foto gemaakt 11-06-2010) hier neer te zetten. Als je de bladeren van jouw plant vergelijkt met die van de mijne zie je een duidelijk verschil. Het is dus een heel ander ras.
Niet alleen het blad is anders, maar het grote verschil zit in de hoogte. De mijne kunnen wel 2m hoog worden. Vorig jaar had ik van iemand zaad gekregen van de lagere soort, maar die hadden weinig opbrengst en de smaak was ook minder. Dus ben ik weer verder gegaan met de hoge. Door deze zomer zullen ze misschien wat eerder bloeien, maar ze hebben het te droog en op die plek waar ze staan kan ik niet goed water geven.
Ik heb ook al een berg rijpe vruchten, en ook ik was blij verrast door de smaak, erg lekker.Ik heb wel erg kleine vruchtjes, maar ze smaken evengoed zoet. Ook ik heb die met het gekartelde blad, er komen weer volop nieuwe knoppen in, dus het zal nog wel even doorgaan. Ik ga ze volgend jaar zeker weer zetten. Heeft iemand er ook al eens jam van gemaakt? en hoelang kan je de vruchtjes bewaren als je ze in het lampionnetje laat zitten?
Frans, ik heb geprobeerd je een pb te sturen. Had een heel verhaal geschreven en toen functioneerde de knop "verzenden" niet!
Annemiek, ze zijn wekenlang zoniet maanden te bewaren. Hier op het forum was er al eens iemand die er jam van heeft gemaakt, ik meen dat het Victor44 was, maar ben me niet zeker.
frans? wat denk je ervan Ik voel me zeer vereerd door jullie interesse en enthousiasme maar privéleven en forums hou ik graag gescheiden. Niet alleen voor dit forum maar ook voor de andere forums (niet alleen tuin) waar ik aktief ben gaat dat op. Dus bedankt voor het aanbod dames maar jullie zullen dus bij elkaar op de koffie moeten maar dat vinden jullie vast niet erg en heel gezellig als ik dat zo hoor.
@ Rialle
Ik heb je pb ontvangen. Zogauw ik de zaden voor volgend jaar schoongemaakt en gedroogd heb stuur ik je wat op. Je vraagje over de Musa van mijn avatar : voor de winter zaag ik de stammen op anderhalve meter hoogte af en pak ze daarna in. Desondanks vroren ze de afgelopen twee strenge winters tot de grond toe af. Vanuit de grond kwamen ze echter weer omhoog en ondanks dat werden het iedere keer toch weer joekels van planten. Na die ervaring ga ik de moeite van dat inpakken niet meer doen dus in het vervolg zaag ik ze gewoon even boven de grond af en gooi er dan wat stro en bladeren overheen.