Toen ik vanmorgen op bureau binnenkwam zag ik een tas staan bij mijn plaats.
Verrassing: in de tas zit een spaghettipompoen, met bereidingswijze ter informatie.
Nu ga ik die pompoen zeker klaarmaken en samen met lief opeten, maar ik wil ook de zaden ervan bewaren en zelf planten. En als er genoeg zaad is, ja, dan ook aan de mensen van het forum hier denken
Ik denk dat spaghettipompoen hier niet zo ontzettend bekend is, dus zeker een mooie uitdaging voor mensen met een voorliefde voor het niet-alledaagse.
De vraag is alleen of hier iemand al eens ervaring mee gehad heeft.
Wat ik bedoel is: een gewone pompoen snij je rauw doormidden en je haalt er de pitten uit. Daarna wordt de pompoen klaargemaakt. Simpel.
Maar spaghettipompoen wordt eerst verwarmd voordat hij wordt opengesneden.
Volgens het recept dat ik gekregen heb, wordt de pompoen eerst een kwartier (tot zelfs een uur) in de microgolfoven opgewarmd. Andere recepten op het internet spreken van hetzelfde: een uur in de oven, 8 uren in de slow cooker, enzovoort.
De vraag is dus tenslotte - na een lang verhaal - ik geef het toe - als ik op deze manier mijn pompoen klaar maak, kan ik dan de zaden uit deze (voorheen verwarmde) pompoen uithalen en bewaren? Hebben ze dan nog kiemkracht?
Of ga ik omgekeerd tewerk? Eerst de pompoen doorsnijden, zaad uithalen, dan weer samenvoegen en bidden dat het bovenste stuk niet in de oven van het onderste stuk aftottert en hopen dat het zo lukt?
Hoe zouden andere tuiniers/keukenprins(ess)en dit doen, als ze maar één pompoen hebben?