Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wat is nu waar van rabarber hoelang mag men die gebruiken de een zegt tot een bepaalde datum , of is dat een gezegde van vroeger .
Nu hier bij ons was de rabarber in de lente klein en dunne stelen ik gaf hem nochtans geregeld water en koemest korrels maar misschien niet genoeg water , nu met de regendagen die we laatst gekregen hebben herleeft hij heeft grote bladeren en dikke stelen, en dan zijn er mensen die zeggen die mag je nu niet meer gebruiken , ik weet er zit oxaalzuur in, maar weet iemand de waarheid over rabarber , of is het iets dat onder de mensen leeft van vroeger.
Rabarber bevat veel oxaalzuur. Hoe jonger de stelen des te minder oxaalzuur deze bevatten. Als de bladstelen 2 tot 4 weken oud zijn, dan zijn deze het best om te consumeren. Door het verdringen van de kalkopname in het lichaam door het oxaalzuur wordt geadviseerd niet meer dan 2x per week een portie rabarber te eten.
Door het oxaalzuur kent de rabarber weinig belagers.
Oogsten kan vanaf april tot voor de langste dag (21 juni) Vanaf dan zijn keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten.
Bedankt Kurt nu weten we al iets meer en zullen we de rabarber maar laten staan tot volgend jaar en indien het een droge winter wordt op tijd water en mest geven.
na juli, maakt de rabarber een "tweede" pluk aan, en die gebruik ik om rabarber/appelmoes te maken
denk eens even 50. jaar terug
toen was de rabarber net zo min als nu, erg in trek, ma&ar men gebruikten die toch, nu zegt men dit is niet goed na die datum,
vroeger gebruikte men rabarber van begin mei tot eind oktober
Had ook al gehoord over het oxaalzuur. Mijn moeder gebruikte vroeger ook de rabarberstelen zolang ze aan de plant stonden . Zelf doe ik dat dus ook. Maar meestal maak ik er later op het jaar confituur van. Hopelijk is het dan toch niet zo ongezond, want ik vind het zonde om de rest weg te doen.
Groetjes
Thuis aten we het van het van mei tot oktober. Maar ik heb het nagekeken van het oxaalzuur, na 21juni eten we het minder vaak zodat je wat minder oxaalzuur binnen krijgt.
Bovendien eet ik het altijd als bijgroente of bij toetje.
Ook voor confituur is het heel goed te gebruiken, want daar gebruik je toch geen grootte hoeveelheden van.
Mijn vader is dol op rabarbermoes, maar heeft ook al een paar niercrissen achter de rug. Na 21 juni wordt hier dus geen rabarber meer geplukt.
Dat heeft ook als voordeel dat de bladeren na die datum vooral de wortelkluit voeden en er het volgend jaar dus meer stelen te plukken vallen.
@Roeli
Nu gewoon laten bloeien. De bloemen zijn best wel mooi.
Als ze in bloem komen kan je inderdaad genieten van de bloem, maar weet dan wel dat die ten koste gaat van de wortelopslag en dus van de toekomstige productie.