Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik ben er voor het eerst in geslaagd degelijke perspotjes te maken.
Ik had het verleden jaar al eens geprobeerd met mijn kleigrond en die vielen snel uit elkaar bij regelmatig besproeien of regen.
Nu heb ik ze gemaakt met een mengeling van zuivere potgrond uit de brico en wat grascompost die ik uitgegraven heb op de plaats waar ik, 10 jaar geleden, mijn grasmaaisel ging storten (vooraleer ik begon te mulchen). En die potjes blijven stevig hun vorm behouden (zie foto).
Ik heb er, 2 a 3 weken geleden, al wat ijsbergsla in gezaaid (2 a 3 zaadjes per perspotje), heb ze dan onder koud glas gezet ... en het resultaat is erg matig : op 12 potjes maar 2 plantjes (zie foto).
Een drietal dagen geleden heb ik een nieuwe poging gedaan (weer 2 a 3 zaadjes per perspotje) en de potjes nu binneshuis gehouden en na een paar dagen zijn ze, zoals ook te zien op de eerste foto, al gekiemd.
Anderzijds heb ik toen ook een bakje gevuld met zuivere potgrond (zonder grascompost) en daarin hetzelfde gras gezaaid en ik heb dat bakje buiten, onder koud glas, geplaatst (zie foto 2), met een duidelijk beter resultaat. En die zijn niet binnenhuis geweest ...
vraag : moet ik daaruit besluiten dat grascompost toevoegen geen goed idee was ?
Ik zou in dit geval een groter aantal nieuwe perspotjes maken met enkel potgrond en daarin ook andere groenten zaaien. Maar ik heb daar nog een vraag :
Stel dat ik een tijdje weg ben, dan krijgen de perspotjes geen water. Een oplossing zou zijn het deksel van het koude glas weg te nemen, zodat de potjes beregend worden, dat is dus niet de actueel gedoseerde bevochtiging met een laagje water rond de potjes en af en toe besproeien met een benevelings-fles. Maar gaan die potjes bij regen niet in alkaar zakken ? Ik neem aan dat dat bij een echte stortbui wel het geval zou zijn ... Heeft iemand ervaring hier mee ? Wat kunnen die perspotjes weerstaan ?
En nu nog een derde vraag. Ik ga eens proberen om de plantjes uit het zaaibakje te "verspenen". Dat is totaal nieuw voor mij en ik lees in mijn Velt- "bijbel" dat ik voedsel moet toevoegen aan de bloempotjes waarnaar ik ze verspeen .. Mijn eigen compost is ueberhaupt nog niet verteerd. Er zijn nog blad- en keukenresten te zien... En ik hou niet van kunstmest. Kan iemand mee een natuurlijke manier aanraden om de "verspeen-grond" eerst wat te voeden ?
Hartelijk dank op voorhand.
PS. Voor mij zijn perspotjes heel interessant omdat ik hoop dit te kunnen combineren met onkruidbestrijding met "gemulchd" grasmaaisel. Ik ben immers zeker geen vlijtige onkruidbestrijder en (en dit is zeer belangrijk) onkruid wieden is in mijn zware kleigrond zeer moeilijk. Praktische alle onkruid breekt af en de wortel blijft in de aarde steken ...
Heeft iemand ervaring met onkruid bestrijden met mulching - heb hierover gelezen in Velt handboek (ik ben lid van Velt)
ik voeg de foto van het zaaibakje toe in een eerste reactie op mijn eigee bericht
Je zou ook eierdozen kunnen nemen. Je hebt dan 6 of meer zaaipotjes, die je later los kunt knippen en dan in een pot of in de grond kunt zetten. Het karton valt, als het vaak genoeg nat is geworden, vanzelf uit elkaar.
Als je een paar dagen weg bent, zou ik iemand vragen om de plantjes te verzorgen. Ik heb ervaren dat het vroeg onbedekt opstellen van jonge plantjes funest kan zijn. De duiven waren er dol op.
Heeft iemand ervaring met het gebruik van bewaterings- of bedruppelings-systemen die, gedurende je afwezigheid, er toch kunnen voor zorgen dat perspotjes "met hun voeten in het water" blijven staan.
Ik heb er hier enige gevonden en aan prijzen die ook voor de moestuin accepteerbaar schijnen ..