Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Nu voor het 2e jaar achter elkaar bloeit 1 van onze rozemarijn struikjes in pot met lieve blauw-paarse/witte bloempjes.
In diverse artikelen op internet lees je wel dat dit vooral in zuid-europa voorkomt of anders als de plant afgeschermd op het zuiden staat in de volle grond en dan ook pas vanaf januari/februari.
De rozemarijn is ca. 5 jaar oud, pakweg 50 cm hoog en maar heel smal. eigenlijk is het maar 1 tak met een paar sprieterige zijtakken halverwege.
Een andere rozemarijn die in pot staat is ongeveer even hoog, veel breder en meerdere stevige, volle takken. Maar die heeft dus geen bloemetjes
De bloeiende rozemarijn staat in de zomer vanaf ca. 12.00 h tot 16.00 h in de volle zon en staat met pot en al tegen de stenen muur van de schuur.
De niet bloeiende rozemarijn staat dan vanaf ca. 13.00 tot 18.00 in de zon en staat in een pot tegen een houten schutting.
In de pot met bloeiende rozemarijn staat een grote pol bieslook (nu dus even niet bovengronds, maar komt in het voorjaar vanzelf weer op)
In de bak met de niet bloeiende rozemarijn staat oa. citroenmelisse en duizendblad.
Is het normaal dat deze rozemarijn nu al bloeit?
Of bloeit hij soms omdat hij nieuwe verse aarde wil? en daarom ook maar zo armetierig is.
Ik heb nog niet geprobeerd wat er gebeurd als ik de andere (vollere) rozemarijn in de zomer naast de nu bloeiende plant zet (ga ik dus aankomend voorjaar proberen).
Dat uw rozemarijn nu bloeit is niet normaal en is waarschijnlijk te wijten aan het abnormale weer dat wij dit jaar hadden, bij mij bloeit hij trouwens ook nog, zij het niet uitbundig.
Rozemarijn houdt van gewone, droge grond, van veel water houd hij niet en zal doodgaan.
De normale bloeiperiode is late lente en vroege zomer.
Om uw struikjes mooi te houden is snoeien aangewezen, het beste is na de bloei.
Wat uw plantje zonder bloemen betreft zou ik dit in de lente snoeien tot ongeveer 7 cm boven de grond,u heeft dan een goeie kans dat hij gaat vertakken en een mooi plantje wordt, heeft u echter pech dan kan hij ook doodgaan wat toch niet waarschijnlijk is.
Het gekke is juist dat de rozemarijn niet in het voorjaar en zomer bloeit, maar zowel vorig jaar als ook dit jaar in de winter.
Vorig jaar begonnen er begin januari bloepjes in te komen, dit jaar zelfs nu al, half november.
Ze staan beide in een redelijk grote pot met al wat schralere potgrond, die sinds het poten niet meer ververst is.
De niet bloeiende krijgt gewoon regenwater (goede afvoer van teveel water) de nu bloeiende rozemarijn krijgt alleen water als ik dat geef of als de wind tijdens een regebui draait en onder het korte afdakje/goot komt.
Ze staan dus beiden gewoon buiten en nu dus ook met nachtvorst ook in de kou.
Vorig jaar hebben ze tijdens sneeuw een mooi wit dekentje gehad van sneeuw.
De schuur waar de bloeiende rozemarijn tegen aan staat met de pot, is niet verwarmt. In de winter komt er daar geen directe zon.