Mierikswortel staat hier in een diepe bloempot, om te vermijden dat straks heel de tuin vol staat.
In het late najaar, als het loof afgestorven is, haal ik de plant uit de pot, breek er de dikste wortels af. De rest gaat terug in een paar diepe potten met een mengeling van tuinaarde (2/3de) verrijkt met compost (1/3de).
De geoogste wortels schil ik en rasp ik fijn, bij voorkeur buiten in open lucht als het lichtjes waait. (Als je ergens een duikersbril hebt liggen, dan komt die nu goed van pas.)
Wat niet onmiddellijk gebruikt wordt, gaat in een plastic diepvrieszakje. Plat en dun maken en dan gewoon invriezen. Als je er dan later terug wat wil gebruiken, breek je er gewoon een stukje af.
Heel lekker in mayo of andere dressing, in boter, zalig bij zalm...
Ik kook of bak het nooit mee.
Ik kan me niet herinneren dat ik zelf ooit bloem heb gezien, maar op Internet vind je foto's van grote, zuiverwitte bloemtrossen. Zie bv.
http://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/M/mierikswortel.php