menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Jam maken

Ga naar meest recente reactie

phili

Phili

Hoi,
mischien een idee voor de meestal overvloedige rabbarber, ik heb er met geleisuiker speciaal[minder zoet] jam van gemaakt en het smaakte heerlijk. Je kunt het ook in de val of yogurt doen.
groetjes catootje
maandag 6 augustus 2007 - 22:19
lisa

Lisa

catotje welke geleisuiker heb je gebruikt, het zal nog eens verschillen of je nu 1:1
of 1:2 gebruikt ik heb nu gehoort dat agar-agar heel goed zal zijn

groetjes lisa
maandag 6 augustus 2007 - 22:54
Jeannette1

Jeannette1

Hai Catootje en Lisa, wij kennen maar 1 soort geleisuiker!

Ooit hoorde ik van iemand op het Forum in een ander topic, iets over de plant waar je de blaadjes als suiker vervanger kon gebruiken.

Die plant, (naam even ontschoten), (Stevia of zo), daar zijn wij voor naar tuincentra gegaan, maar niets gevonden.

Misschien volgend voorjaar vertelde men ons.

Weten jullie daar iets over en wat voor soorten geleisuiker zijn er ???

Ook geschikt voor diabetes???

Wat een vragen hè.

Groetjes, Jeannette
maandag 6 augustus 2007 - 23:28
lisa

Lisa

ja, jeannettje je hebt het helemaal goed,
ik heb de stevia


lieve groeten lisa
dinsdag 7 augustus 2007 - 00:12
Jeannette1

Tekst aangepast

Jeannette1

Hai Lisa, dan heb ik aan jou een vraagje!

Kon je nu alleen de zaadjes kopen of waren er ook planten te koop???

Wij zijn erg veel tuincentra af geweest, waarvan Groenrijk ons er een paar beloofde, maar die kwamen niet.

De (heer) die het ons beloofde, heeft dan ook flink op zijn fl..... gehad.

Zij hebben 2 uur gezocht waar die planten stonden, want hij beweerde dat ze in de zaak stonden.

Hopelijk doet deze (heer) dit NOOIT meer, want ruim 2 uur wachten om een leugen, is mij teveel!!!

Hopelijk weet jij hoe en waar ik er aan kan komen.

Zou dan ook graag een stukje over de diabetes en de suiker vervanger (Stevia) maken!

Groetjes, Jeannette
dinsdag 7 augustus 2007 - 10:47
krissie

Krissie

Hallo Jeannette ,
het plantje stevia heb ik vroeger (toen het pas op de markt was)
ook gehad ,het was dan hier in elk tuincentra te koop .
Nu , de laatste jaren heb ik het nergens nog gezien .
Ik denk dat het niet het verwachte resultaat heeft gegeven.
Bij mij viel het dik tegen, de zoetwaarde viel tegen , je had er veel blaadjes voor nodig,
dus met één plantje ben je niets .
het heeft ook vlug z'n geest gegeven , kan ook aan mij gelegen hebben natuurlijk.
Nu voor confituur te maken gebruik ik
van imperial PEC PLUS voor suikerarme confituur.
je hebt dan maar de helft suiker nodig.
je kan het ook gebruiken met artificiéle zoetstof,
en zelfs zonder suiker.

groetjes
Krissie
dinsdag 7 augustus 2007 - 11:47
Jeannette1

Jeannette1

Dank je wel Krissie, er is in Zoetermeer een natuurwinkel, daar komen wij wel geregeld!

Daar zal ik eens informeren naar de artikelen die jij opgeeft, hopelijk kan ik het daar ook kopen of kunnen zij het voor mij bestellen.

Zij hebben tegenwoordig ook erg veel uit ALLE landen!

Heel vriendelijk bedankt!!!

Groetjes, Jeannette
dinsdag 7 augustus 2007 - 12:01
krissie

Krissie

Jeannette ,
die PEC PLUS hebben ze in Belgie ook
in een gewoon warenhuis hoor !

Krissie
dinsdag 7 augustus 2007 - 12:07
Jeannette1

Jeannette1

Maar lieve Krissie, wij wonen in Nederland en die Kaaskoppen hebben nu eenmaal niet alles.

Dus voor ons toch naar Zoetermeer!

Ook bij supermarkten of zo, hadden zij vroeger natuurproducten, maar dat ging niet zo goed dus nu hebben diegenen die het echt nodig hebben DIKKE PECH.

Nu is het vaak zoeken waar zij die producten verkopen!!!

Groetjes, Jeannette
dinsdag 7 augustus 2007 - 12:13
krissie

Krissie

lieve Jeannette,
ik weet wel dat je van Nederland bent,
maar die " kaaskoppen" hebben dan weer andere dingen
waar wij jaloers op zijn he !
toch nog even melden dat de pec plus geen dieetproduct is ,
het staat tussen de gewone producten om confituur (of jam) te maken.
Misschien onderschat je uw landgenoten wel .
Krissie
dinsdag 7 augustus 2007 - 13:23
lisa

Lisa

lieve krissie,
ik heb het ook nog niet gezien het kan zijn dat ik er niet op gelet heb
zal wel eens kijken ,gewon uit interesse ik gebruik zelfs wel de stevia
en de agar-agar

groetjes lisa
dinsdag 7 augustus 2007 - 13:33
krissie

Krissie

Lisa ,
ik ken dan de agar-agar niet ,
da's dan misschien alleen in Nederland ?
of hier misschien alleen in de natuurwinkels !
groetjes
Krissie
dinsdag 7 augustus 2007 - 14:01
lisa

Lisa

krissie, de agar -agar krijg je alleen in natuurwinkels

groetjes lisa
dinsdag 7 augustus 2007 - 14:56
hildavw

Hildavw

Die pec gebruikte mijn moeder 40 à 50 jaar geleden al.
Dat kon je bij elke kruidenier kopen en nu hier in elke supermarkt.
Ook de vervangende suiker kan je overal kopen (bijv. in Kruidvat), maar je moet wel goed opletten dat je dan de soort koopt die meegekookt mag worden.
Het geeft wel niet hetzelfde resultaat, qua stevigheid, als gewone suiker.
Vorig jaar had ik bosbessenconfituur gemaakt, met suiker voor mij, en met suikervervanger voor mijn man, er was echt wel een verschil.
Maar hij mag geen suiker hebben en ik verdraag geen zoetstoffen !
Moeilijk koppel hé

saluutjes

Hilda
dinsdag 7 augustus 2007 - 18:16
Jeannette1

Jeannette1

Hai dames, ook die pec heb ik nog nooit van gehoord.

Zodra wij naar Zoetermeer gaan, zal ik mijn ogen en oren openhouden!!!

En Hilda, wij zitten hier met hetzelfde euvel, wij hebben wel een verschil met jullie.

Ger eet namelijk alles zoals ik het eet, een enkele keer suiker of suikervervanger.

Ik wens jullie allemaal veel suc6 met alles!

Groetjes, Jeannette
dinsdag 7 augustus 2007 - 21:07
Merel

Merel

Lisa, de agar agar, is dat een zoetmiddel of alleen een bindmiddel?

groetjes Merel
dinsdag 7 augustus 2007 - 21:48
lisa

Lisa

merel ,het is een natuurlijk bindmiddel

groetjes lisa

woensdag 8 augustus 2007 - 00:32
phili

Phili

Hoi jeannette en lisa en de rest
Wat een reacties, m'n mailbox zat vol, maar ik gebruik gelei suikerspeciaal van DSB, dan heb je de helft minder nodig 500 gr. op 1200 gr. fruit.
Dat suikerplantje heb ik wel gezien op een boerenmarktje in kapelle [belgie] dat is op zondagmorgen tot 12 uur open.
In mijn Weck inmaak boek schrijven ze wel over een jam maken voor diabetici en dan gebruiken ze een diabeticisuiker verkrijgbaar in reformwinkel maar stom genoeg geen naam erbij wel zeggen ze dat je een gelei produkt erbij moet doen voor de dikte.
Het wil ook wel eens schelen als je er pectine rijke vruchten bij doet zoals rode bessen.
groetjes catootje
woensdag 8 augustus 2007 - 15:58
lisa

Lisa

caootje, kijk maar of je de agar - agar kunt krijgen dit is een bindmiddel op natuurlijke basis
daar zit geen suiker in wel kun je dan een paar bladeren van de stevia als je ze krijgt in doen
om te proberen wil ik je graag een paar bladeren toesturen

groetjes lisa
woensdag 8 augustus 2007 - 16:26
phili

Phili

Hoi lisa,
Gisteren op google gezocht naar de stevia en wat blijkt nu, de stevia is een verboden plant en niet omdat hij ongezond is ofzo, dat is uitvoerig onderzocht sterker nog het is een gezonde suiker vervanger met nul calorieen niet slecht voor je tanden en een perfecte suikervervanger voor diabetici, snap je dat nou dat zo'n plant verboden is? Waarschijnlijk een bedreiging voor al die dure producten waar een kapitaal op verdiendt wordt.
Ik ga eerst kijken op dat marktje of ik hem daar nog kan kopen zoniet dan maak ik graag van je aanbod gebruik, heeft de plant geen zaadjes, dat zou ook leuk zijn.
groetjes catootje
donderdag 9 augustus 2007 - 11:19
Siggy

Siggy

Zaadjes van de Stevia heb ik vorig jaar gekocht in "Het Vlaams Zaadhuis"
donderdag 9 augustus 2007 - 20:32
lisa

Lisa

catootje, ja je hebt het aan het goede eind
zaden kan ik je wel toesturen geen enkel problem,maar zaaien kun je
ze pas volgend jaar nu is het te laat


groetjes lisa
donderdag 9 augustus 2007 - 20:43
Maylea

Maylea

Hallo iedereen

Hier wat info over de stevia !

Stevia (Lat.: Stevia rebaudiana) is een plant die oorspronkelijk in subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika voorkwam. Stevia komt nog in het wild voor in het hoogland op het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee zoals maté en medicinale drankjes en in kruidenextracten

Stevia rebaudiana is een meerjarige plant uit de composietenfamilie, die door de wind bestoven wordt. De plant wordt veelal als eenjarig gewas gekweekt. De plant kan tot één meter hoog worden en heeft smalle bladeren die tot drie centimeter lang zijn. Kweken uit zaad gaat moeilijk omdat de plant zelfsteriliserend is en vaak slechts 13 - 15% van het zaadgoed ontkiemt zelfs wanneer het zaad vers is (niet ouder dan 6 maanden).
Stevia staat graag warm en vochtig maar niet met natte voeten. De grondsoort kan lichtzure zanderige leemgrond zijn. Bij lengende dagen ontwikkelt zich het blad; bij korter wordende dagen gaat de plant bloeien. De plant wordt in mei en juni aangeboden in tuincentra onder de naam "honingkruid", of de gepatenteerde naam "Stepa

Steviaconcentraat wordt met name in Japan als zoetstof voor frisdranken gebruikt in tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Alhoewel stevia in de landen van herkomst al eeuwen wordt gebruikt als zoetstof, is toepassing van stevia in geconcentreerde vorm (stevioside) in levensmiddelen binnen Europa niet toegestaan.(eindelijk nu wel )) Hobbykwekers malen soms het gedroogde blad, om het poeder als zoetmiddel te gebruiken.

De belangrijkste voordelen van Stevia even op een rijtje :

• Het betreft hier geen synthetisch, maar volledig natuurlijk product.
• Stevioside (de zoetstof) bevat absoluut geen calorieën.
• De blaadjes kunnen in hun natuurlijke toestand worden gebruikt.
• Door de enorme zoetkracht moet men slechts kleine hoeveelheden gebruiken.
• De plant is niet-toxisch.
• Zowel de blaadjes als het zuivere stevioside-extract kunnen worden gekookt.
• geen bittere nasmaak in tegenstelling tot andere niet-calorische zoetstoffen.
• hittestabiel tot 200 ° C.
• niet fermenteerbaar.
• smaak versterkend.
• klinisch getest en veelvuldig gebruikt door mensen zonder nadelig effect.
• ideale en niet-verslavende zoetstof voor kinderen

ik heb me laten wijsmaken dat coca cola een aanvraag heeft ingediend om stevia te mogen gebruiken in plaats van aspartaam.
Stevia is een plant en een natuurlijke suikervervanger.
Vroeger werden de stevia plantages van de inianen vernield door de suikerbaronnen, die schrik hadden voor hun winsten.
Coca cola weet ook wel hoe slecht aspartaam is.
In België is stevia niet vrij te koop.
Als coca cola erin slaagt stevia op de markt te krijgen, dan zouden we toch wel enorm in de goede richting gaan, het zou ook een heel goed gebaar zijn als Coca Cola de aspartaam niet meer zou gebruiken. Ongetwijfeld zijn er weer nadelen, maar alles heeft een keerzijde en daar ontkom je niet aan. Voorlopig hoop ik dan maar dat e.e.a. gerealiseerd wordt. Coca-cola heeft inderdaad het patent aangevraagd én gekregen om stevia in frisdranken te gebruiken.
Nu sponsoren ze alle wetenschappelijke onderzoeken in de landen die al die jaren hebben dwars gelegen om zo sneller een goedkeuring te krijgen om fris mét stevia op de markt te brengen. Als enige frisdranken producent

*ik ben ook wel geintreseerd in wat zaadtjes als ik mag

groetjes

Maylea

donderdag 9 augustus 2007 - 23:36
lisa

Lisa

hallo maylea, natuurlijk krijg je van mij zaden

lieve groetjes lisa
vrijdag 10 augustus 2007 - 00:35
phili

Phili

Hoi lisa,
Tof dat je zaadjes hebt, moet ik mijn adres doorsturen of heb je liever een envelop met postzegel erop zodat je de zaadjes kunt opsturen. Kan me voor stellen dat bij grote vraag de kosten voor jou te hoog worden.
groetjes catootje
vrijdag 10 augustus 2007 - 18:46
lisa

Lisa

hoi catootje,
je mag mij de adres toesturen

groetjes lisa
vrijdag 10 augustus 2007 - 19:03
Maylea

Maylea

bedankt lisa,

mag ik mijn adres ook naar je toesturen ?

groetjes Maylea
vrijdag 10 augustus 2007 - 19:45
lisa

Lisa

maylea, stuur ze door dat komt wel goed

groetjes lisa
vrijdag 10 augustus 2007 - 20:40
phili

Phili

Hoi lisa,
zaadjes ontvangen hoor, geweldig bedankt, top.
Het lijkt wel een kruising tussen afrikanenzaad en korenbloemen zaad.
In het voorjaar dus proberen ben heel benieuwd hoor, nogmaals bedankt.
groetjes catootje
donderdag 16 augustus 2007 - 14:25
lisa

Lisa

als, je ze zaait moet je wel geduld heben ,ik zaai ze altijd op tijd want ze heben weken nodig om eruit te komen,het gaat echt niet vlug ik vond dit nooit een problem want uitkomen doen ze zeker

lieve groetjes lisa
donderdag 16 augustus 2007 - 17:24
phili

Phili

Hoi lisa,
goed dat je het zegt, dan houd ik daar rekening mee in het voorjaar.
Om volgend jaar zaad te krijgen laat je de plantjes gewoon in bloei komen?
groetjes catooje
donderdag 16 augustus 2007 - 21:59
lisa

Lisa

ja, ze moeten in bloei zijn als je plantjes wilt heben
normaal zegt men dat de kans klein is om zaden te krijgen
het is geluk heben en ze heben veel warmte nodig ,als je ze goed verzorgt zal deze echt groot
worden ,kan ca,120 worden en als je ze buiten vanaf de herft een beetje beschermt
kun je ze overhouden

groetjes lisa
donderdag 16 augustus 2007 - 22:46
phili

Phili

Hoi lisa,
oke dat moet wel lukken dan, op een gunstig plekje dan is het makkelijker ze te beschermen in de winter, ik ben heel benieuwd.
Weet jij toevallig ook hoe ik ze kan gebruiken als ik jam wil maken met die blaadjes, moet ik ze dan gewoon meekoken en dan erin laten zitten?
groetjes catootje
zondag 19 augustus 2007 - 14:52
lisa

Lisa

catootje, ik laat ze mee koken en proef dan hoe zoet het is, soms laat ik ook een blaadje
erin, hangt helemaal van jou smaak af

groetjes lisa
zondag 19 augustus 2007 - 19:47
Maylea

Maylea

Hallo lisa

bedankt voor de zaadjes, heb misschien wel groene vingers maar zaadjes is toch iets anders, heb de vorige antwoorden van catootje en jou gelezen, op wat kun je nog het best op letten dat je ze zaait dwz. is het best eerst in iets te laten ontkiemen of rechtstreeks in de grond?

nogmaals bedankt en ook voor de tip

liefs,

Maylea
donderdag 30 augustus 2007 - 13:43
lisa

Lisa

Hallo maylea,

niet meteen in de grond doen dan wordt het echt niets ,het best kun je ze voorzaaien in een potje
dan heb je succes en geduld-geduld,

groetjes lisa
vrijdag 31 augustus 2007 - 10:12
Maylea

Maylea

Hallo lisa,

Mag dat nu het voorzaaien in een potje ?
of moet ik zoals je zei in het voorjaar ? Geduld heb ik zeker, en ben er benieuwd naar nogmaals bedankt

groetjes

Maylea
vrijdag 31 augustus 2007 - 12:03
lisa

Lisa

maylea, ik doe ze tussen feb. en maart zaaien el op een warme plaats

groetjes lisa
vrijdag 31 augustus 2007 - 12:22
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).