Hallo iedereen
Hier wat info over de stevia !
Stevia (Lat.: Stevia rebaudiana) is een plant die oorspronkelijk in subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika voorkwam. Stevia komt nog in het wild voor in het hoogland op het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor thee zoals maté en medicinale drankjes en in kruidenextracten
Stevia rebaudiana is een meerjarige plant uit de composietenfamilie, die door de wind bestoven wordt. De plant wordt veelal als eenjarig gewas gekweekt. De plant kan tot één meter hoog worden en heeft smalle bladeren die tot drie centimeter lang zijn. Kweken uit zaad gaat moeilijk omdat de plant zelfsteriliserend is en vaak slechts 13 - 15% van het zaadgoed ontkiemt zelfs wanneer het zaad vers is (niet ouder dan 6 maanden).
Stevia staat graag warm en vochtig maar niet met natte voeten. De grondsoort kan lichtzure zanderige leemgrond zijn. Bij lengende dagen ontwikkelt zich het blad; bij korter wordende dagen gaat de plant bloeien. De plant wordt in mei en juni aangeboden in tuincentra onder de naam "honingkruid", of de gepatenteerde naam "Stepa
Steviaconcentraat wordt met name in Japan als zoetstof voor frisdranken gebruikt in tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Alhoewel stevia in de landen van herkomst al eeuwen wordt gebruikt als zoetstof, is toepassing van stevia in geconcentreerde vorm (stevioside) in levensmiddelen binnen Europa niet toegestaan.(eindelijk nu wel )) Hobbykwekers malen soms het gedroogde blad, om het poeder als zoetmiddel te gebruiken.
De belangrijkste voordelen van Stevia even op een rijtje :
• Het betreft hier geen synthetisch, maar volledig natuurlijk product.
• Stevioside (de zoetstof) bevat absoluut geen calorieën.
• De blaadjes kunnen in hun natuurlijke toestand worden gebruikt.
• Door de enorme zoetkracht moet men slechts kleine hoeveelheden gebruiken.
• De plant is niet-toxisch.
• Zowel de blaadjes als het zuivere stevioside-extract kunnen worden gekookt.
• geen bittere nasmaak in tegenstelling tot andere niet-calorische zoetstoffen.
• hittestabiel tot 200 ° C.
• niet fermenteerbaar.
• smaak versterkend.
• klinisch getest en veelvuldig gebruikt door mensen zonder nadelig effect.
• ideale en niet-verslavende zoetstof voor kinderen
ik heb me laten wijsmaken dat coca cola een aanvraag heeft ingediend om stevia te mogen gebruiken in plaats van aspartaam.
Stevia is een plant en een natuurlijke suikervervanger.
Vroeger werden de stevia plantages van de inianen vernield door de suikerbaronnen, die schrik hadden voor hun winsten.
Coca cola weet ook wel hoe slecht aspartaam is.
In België is stevia niet vrij te koop.
Als coca cola erin slaagt stevia op de markt te krijgen, dan zouden we toch wel enorm in de goede richting gaan, het zou ook een heel goed gebaar zijn als Coca Cola de aspartaam niet meer zou gebruiken. Ongetwijfeld zijn er weer nadelen, maar alles heeft een keerzijde en daar ontkom je niet aan. Voorlopig hoop ik dan maar dat e.e.a. gerealiseerd wordt. Coca-cola heeft inderdaad het patent aangevraagd én gekregen om stevia in frisdranken te gebruiken.
Nu sponsoren ze alle wetenschappelijke onderzoeken in de landen die al die jaren hebben dwars gelegen om zo sneller een goedkeuring te krijgen om fris mét stevia op de markt te brengen. Als enige frisdranken producent
*ik ben ook wel geintreseerd in wat zaadtjes als ik mag
groetjes
Maylea