menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Paardenbloemengelei

Ga naar meest recente reactie

hekske

Hekske


Hierna volgt zoals beloofd het recept voor paardenbloemengelei.
Het is nu natuurlijk wel wat laat, maar voor volgend jaar .....

Zelf voeg ik aan het recept in stap 2 nog "wat" vitamine C (=ascorbinezuur) bij
dit om het beter te bewaren.
Je kan dit krijgen bij de apotheker en het is 100% natuurlijk.
Ik voeg ongeveer een soeplepel toe.


Benodigdheden:
360 paardebloemhoofdjes ( zonder steel, goed geopend)
1 onbespoten citroen
1 onbespoten sinaasappel
1 liter water
350 gr suiker
1 ½ pakje marmello n2 ( appelpectine)

Werkwijze:
Stap één:
-Doe de ongewassen bloemhoofdjes in een kookpan
-Voeg 1 liter water toe, samen met de in stukken gesneden citroen én sinaasappel.
-Breng het geheel aan de kook
-Zet het vuur uit én laat en nacht afkoelen

Stap twee:
-Giet de bloemen door een kaasdoek ( fijnere maas dan een neteldoek)
- vermeng de suiker met de marmello en voeg toe aan de vloeistof
- breng het geheel aan de kook
- na één minuten koken, verwijderen van de warmtebron
- schep het dunne laagje schuim af
- verdeel in potjes, sluit ze af én draai de potjes om
- na een tiental minuten kan je de potjes terug omdraaien en voorzien van een etiket.
woensdag 9 juli 2008 - 14:28
Rita1960

Rita1960

Hoi Hekske,

Dit ga ik volgend jaar echt proberen!

groetjes,

Rita
woensdag 9 juli 2008 - 18:44
minouke

Tekst aangepast

Minouke

ik heb het opgeschreven in mijn kookboekje
dinsdag 23 september 2008 - 18:46
Rita1960

Rita1960

Hoi Hekske,

Misschien een domme vraag maar ik lees nu je recept nog eens door dankzij Chantal.
Bedoel je 360 stuks bloemhoofdjes of 360 gram bloemhoofdjes?
Sorry voor het ongemak maar in eenen tot 360 tellen gaat mij niet zo goed af
Als ik mijn gevoel volg... zeg ik 360 gram

Groetjes,

Rita
dinsdag 23 september 2008 - 19:23
hekske

Hekske

Hoi Rita,

Het zijn wel 360 stuks bloemhoofdjes.
Dus jouw gevoel niet volgen hé

groetjes
woensdag 24 september 2008 - 00:02
Rita1960

Rita1960

Hoi Regina,

Dat wordt dus echt tellen
En nee.. dan zal ikmijn gevoel niet volgen

groetjes,

Rita
woensdag 24 september 2008 - 18:18
hekske

Hekske

Dag Rita,

Neen idd best niet.
Ik heb geen idee hoe zwaar ze wegen of zo ....
Maar ik heb ze wel 7 keer of zo moeten tellen want ik was telkens de tel kwijt
Uiteindelijk is het dan toch gelukt.

liefs

Regina
donderdag 25 september 2008 - 16:23
Lorie

Lorie

Waar haal je marmello of appelpectine?
Ik weet echt niet wat dit is.

Het receptje lijkt me het proberen waard! Zoete smaak?

O ja, nog een vraagje, hoeveel potjes haal je hier dan uit? Kwestie hoeveel ik er moet sparen...
woensdag 25 februari 2009 - 08:56
Thanja

Thanja

En waar gebruik je de gelei voor?
woensdag 25 februari 2009 - 09:19
Lorie

Lorie

Als broodbeleg toch, dacht ik. (confituur)
woensdag 25 februari 2009 - 09:28
Thanja

Thanja

Oh, oke

Ik vroeg het me af: ik maak wel eens calendulazalf en omdat dit ook met bloemetjes werd gemaakt... vandaar. Ik had nog helemaal niet gedacht aan jam!
woensdag 25 februari 2009 - 11:12
Lorie
woensdag 25 februari 2009 - 11:26
Lorie

Lorie

Kan iemand me vertellen wat, Marmello of appelpectine is?
En waar ik dat moet kopen?
dinsdag 3 maart 2009 - 09:57
Rita1960

Rita1960

Hoi Lorie,

appelpectine is een geleermiddel zonder toegevoegde suiker. Werkt ongeveer hetzelfde als geleisuiker om de confituur of jam dikker te maken.
Is volgens mij te koop in natuurwinkels. misschien zelfs nog wel bij een drogist.

groetjes,

Rita
dinsdag 10 maart 2009 - 18:24
Lorie

Lorie

Dank je! Heb het ondertussen al s herkend bij het kruidenwinkeltje!

Wanneer zouden paardebloempjes bloeien? April of mei al?
Hoeveel potjes moet ik voorzien voor die 365 bloemetjes?

Kwestie dat ik er genoeg verzamel ... potjes
vrijdag 27 maart 2009 - 11:25
bagheera

Bagheera

Hey ik ben kok van beroep en dit lijkt me wel wat om eens te proberen
maar waar vind ik in godsnaam 360 paardebloem kopjes
Die vind je toch niet zomaar allemaal in je tuin ( mijn moeder doet die trouwens weg nog voor ze een bloem zijn )
woensdag 1 april 2009 - 19:43
Lorie

Lorie

Langs graskanten, op braakliggende akkers...
En je zit véél sneller aan 360 bloemetjes dan verwacht!
Het was echt maar een kleine moeite en tijd om die te plukken.
Confituur net gemaakt, lijkt me wel wat dun, maar dat verandert misschien nog?
Benieuwd of de smaak mijn ding zal zijn ????
maandag 6 april 2009 - 19:19
Gill

Gill

Hey Lorie, hoeveel potjes van die gelei heb je nu met 360 bloemknoppen???

zondag 19 april 2009 - 22:58
Lorie

Lorie

3 potjes. (ex-confituurpotjes, zo weet je meteen hoe groot ze zijn)
maandag 20 april 2009 - 08:13
cetinel

Cetinel

en hoe smaakt het(het stikt hier momenteel van de bloeiende paardebloemen,mischien maak ik het ook)
woensdag 29 april 2009 - 10:54
Lorie

Lorie

Hm, k ben niet goed in smaken omschrijven...

En ook gemaakt?

De laatste keer heb ik er minder water aan toegevoegd, maar 800 ml, en is nu beter, vastere confituur.
dinsdag 12 mei 2009 - 15:07
cetinel

Cetinel

nee,ben er niet meer aan toegekomen(der is hier weer vanalles loos met de zoon ,veel heen en weer geloop en amper tijd om te zitten,gister om halfacht uitgeteld in de zetel in slaap gesukkeld,was op.......maar das een andere kwestie)en ondertussen zijn het zaadpluizen geworden
dinsdag 12 mei 2009 - 17:32
Lorie

Lorie

Jammer voor je.
Maar er komen binnenkort wel andere bloemen of planten of zo in bloei waarvan we confituur kunnen maken é.
De kenners hier op t forum houden ons wel op de hoogte!
dinsdag 12 mei 2009 - 19:08
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).