Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Intussen heb ik wat vruchten van de tomatillo's kunnen oogsten. Om ze zo op te eten vind ik ze niet zo lekker. Ik heb wel paarse vruchten, zie blog. Kan iemand mij een goed recept geven om er jam van te maken? Of zijn er ook n og andere ideeën? Wel heb ik eens gehoord, dat jam lekker is.
Wat is de latijnse naam van deze plant?
Lijkt toch verdacht veel (m.u.v. de bloemkleur en de vruchtkleur) op de ananaskers. familie van de lampionplant (psysicalis??)
Het is inderdaad een Physalis soort en wel Physalis philadelphica. Ook de Ananaskers heb ik vorig jaar en dit jaar gekweekt en daar heb ik vorig jaar heerlijke jam van gemaakt. Alleen de ananaskers smaakt van nature licht zuur en is vooral sappiger. Dit jaar hebben de palnten bij mij veel last hehad van de hagel. Ze zijn wel mooi teruggekomen, maar vrees toch, dat de vruchten (te) laat rijp zullen zijn. Maar nu nog een heerlijk recpt voor de tomatillo...
Ananaskers - jam
Jam gemaakt van de ananaskers. Het is mooie oranje jam geworden. De smaak is heel goed. De heel kleine pitjes zijn niet hinderlijk. De vruchten zijn in 4 gedeeld en daarna met een stamper gemengd met geleisuiker. 1 kg vruchten en 1 kg geleisuiker. 5 minuten laten koken. Op deze manier houdt men toch stukjes van de vruchten in de jam wat een lekkere volle smaak geeft.
1 eetl. olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 chilipeper, naar smaak met of zonder zaad, in dunne ringen gesneden
1 theel. komijnzaad
500 gram tomatillos
1 1/2 liter kippenbouillon
60 ml. tequilla
750 gram cactus bladeren (nopales)
2 eetl. vers limoensap
2 eetl. fijngesneden koriander
100 gram verkruimelde feta
zout en peper
warme tortillas
Verwarm de oven voor op 200° C. en rooster de tomatillos 15 minuten.
Verwijder met een pincet de stekels van de cactusbladeren en snijd de bladeren in reepjes.
Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de cactusrepen 15 minuten, spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken.
Verhit de olijfolie en bak hierin ui en knoflook goudgeel en zacht.
Bak de komijn en chilipeper een paar minuten mee en strooi er wat zout en peper over.
Blus af met de kippenbouillon, voeg cactusreepjes, tomatillos en tequilla toe, breng alles aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout en limoensap.
Strooi de feta en koriander in de soep, roer goed door.
Serveer meteen met repen warme tortilla om te dippen.
Cactussoep is misschien wel lekker, maar zoiets heb ik nog niet gegeten en je moet ook de goede cactus weten te vinden. Anders is het net als met paddestoelen. Champgnons zijn wel lekker.
Intussen heb ik wat vruchten van de tomatillo's kunnen oogsten. Om ze zo op te eten vind ik ze niet zo lekker. Ik heb wel paarse vruchten, zie blog. Kan iemand mij een goed recept geven om er jam v an te maken? Of zijn er ook n og andere ideeën?
Wel heb ik eens gehoord, dat jam lekker is.
Hallo van dreumel
het heeft er weer niks meete maken maar de trekker was een
INTERNATIONAL 824
VAN ROND DE 30 JAAR OUD