Beste TuinadviesForummers/sters,
Enige dagen geleden vroeg ik wat "Boterraapjes" waren.
Tot de dag van vandaag, heeft niemand mij echt kunnen vertellen wat dit is, wel waar het op lijkt en dat wij het in Nederland niet kennen.
Helaas is dit ook zo, terwijl het in België toch veel gebruikt blijkt te worden.
Leeuwtje heeft zelfs een foto van een "Rettie" laten zien, wat meer een soort scherpe "Radijs" is.
Toch hebben wij gisteren dit recept gemaakt en het smaakte overheerlijk.
Uit noodzaak, hebben wij enige artikelen verwisseld voor iets anders.
Het recept is afkomstig van Auteur: Chef-kok Stef Lauryssen van
http:www.receptjes.be .
In plaats van de Boterraapjes, hebben wij koolraap reepjes gesneden en (zoals beschreven), in blokjes gemaakt.
Ook hebben wij de blokjes aardappelen verruild voor krielaardappeltjes (rond) verpakt.
De witte bonen hebben wij vervangen door "Boterboontjes", (fijne haricoverts wit) volgende keer nemen wij witte bonen.
Hierbij plaats ik het recept, omdat het zeer zeker de moeite waard is om eens een apart en lekker soepje te maken.
Zonder vlees, was dit een heel goede maaltijdsoep!
WINTERSE BOERENSOEP
Ingrediënten:
2 stokken prei, gesneden en gewassen
4 flinke uien, in blokjes gesneden
1 klontje boter of margarine
250 gram witte bonen, geweekt en gekookt
250 gram boterraapjes, in blokjes
500 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 savooi kooltje, ontnerft en in reepjes gesneden
500 gram wortels, in blokjes gesneden
300 gram kleine spruitjes
4 rubdvleesbouillonblokjes
enkele blaadjes laurier
3 liter water
zout-peper
muskaatnoot
Bereidingswijze:
Stoof de prei en de uien glazig in de boter.
Voeg hierbij de aardappelblokjes, de helft van de wortelblokjes en de helft van de reepjes savooikool.
Voeg de 3 liter water en de bouillonblokjes toe.
Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en enkele blaadjes laurier.
Breng dit alles aan de kook en laat 20 minuten koken. (Roer wel zo nu en dan even)
Mix de soep fijn, voeg de overige groenten, boontjes en boterraapjes toe en laat nu nog 10 minuten doorkoken.
Tip: Je kunt er stokbrood bij geven, maar de soep op zich is al een echte maaltijdsoep (net als snert-erwtensoep).
Vanaf deze plaats, wens ik u allen smakelijk eten!
Groetjes, Jeannette