Voor de normale geleisuiker geldt: pectinehoudende vruchten (o.a. kruisbessen)
1 kg vruchten op 1 kg "normale" gelei suiker.
voor jams uit minder pectine houdende vruchten 900 gr vruchten op 1 kg geleisuiker. (zoals rijpe aardbeien en frambozen)
Als je sap gaat gebruiken moet je daar rekening mee houden ook met de andere vruchten die je gaat gebruiken. Ga uit van de hoeveelheid vruchten die je in de eerste instantie hebt gebruikt. Peren in de combinatie met het rozenbottelsap geeft te veel vocht, gebruik in dit geval meer geleisuiker. (die van1 op 1)
Citroensap helpt wel - zelfs die uit een plastic citroentje-
maar houd je aan de kooktijd. Een te lange kooktijd zorgt ervoor dat de pectine zijn werkzaamheid -lees verdikken- verliest.
als dat het geval is: goed laten afkoelen en dan weer opnieuw opwarmen en dan max. 4 minuten laten koken, en dat koken is dan echt koken, borrelen ook als je er in roert.
groetjes,
Rita
maar ja, da's dan wel de theorie, ik heb mij nog nooit gewaagd aan peren en rozenbottelsap