menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bewaartips

Ga naar meest recente reactie

Marlijs

Marlijs

Hai!

Eten jullie het ganse jaar door van de groenten die in de zomer zijn gekweekt?

Hoe bewaren jullie
- tomaten
- courgettes
- wortels
- ajuin
- look
???

Een diepvries lijkt me vanzelfsprekend voor courgetten en wortels, maar wat doe je met tomaten, ajuin, en look?
En het zou leuk zijn om minder afhankelijk te zijn van een diepvries....



Groetjes!

vrijdag 29 april 2011 - 21:26
Mandy

Mandy

Je hoeft het niet in de vriezer te bewaren... veel kun je ook inmaken/ wecken bv

tomaten gaan bij mij in potten en de kelder in... staan er nu nog ongeveer 30 stuks van vorig jaar... heerlijk voor in de pasta bv.....

(klein snijden, kort koken ((eventueel zeven)) en in de glazen pot)

Knoflook en uien hangen bij mij ook nog steeds in een koele ruimte.....etc etc
vrijdag 29 april 2011 - 23:02
Marlijs

Marlijs

Ja, inmaken lijkt mij ideaal, maar bewaart dat dan ook zo lang?? ik ben altijd bang dat er iets zou rotten...

en giet je dat best warm in potten? of koud?
en de pot omgekeerd zetten??
moet dat in weckpotten? of kan dat evengoed in glazen bokalen als confituur enzo...?

ajuin hang je dan op, dat dacht ik wel, maar hoe? aan touwtjes?

weet je of je ook courgetten en wortels kan inmaken?

en vruchten??

zonder er jam van te maken...

bedankt hoor mandy!

zaterdag 30 april 2011 - 10:29
printemps

Printemps

Ajuin ophangen doe je als volgt
Als ze klaar zijn de uien een beetje laten drogen met het loof eraan
Dan het loof samen binden met een touw ofwel het loof vluchten
zaterdag 30 april 2011 - 15:24
Mandy

Mandy

Tomaten zijn heel makkelijk te wecken ( zelfs zonder weckketel).

Wel hygienisch te werk gaan.... schone handen, gereedschap en potten....( bv appelmoespot oid)

Tomaten plukken, wassen, heel klein snijden, even koken, ( eventueel door een zeef) en dan meteen in een schone pot gieten. Meteen de deksel erop en onderste boven zetten. Als het afgekoeld is... kun je de pot lang bewaren.
Als de inhoud niet goed meer zou zijn zie je dat vanzelf......
zaterdag 30 april 2011 - 20:54
Mandy

Mandy

Kersen kun je ook heel gemakkelijk bewaren in glazen potten
zaterdag 30 april 2011 - 20:55
Mandy

Mandy

Courgettes zijn iets moeilijker, vind ik.... dus ik maak eerst een lekker receptje en dan vries ik het in.... altijd makkelijk als je laat thuiskomt en je hebt geen zin om meer te koken.... bakje uit de vriezer, even rijst erbij koken en binnen de kortste keren heb je iets lekkers op tafel.....
zaterdag 30 april 2011 - 20:57
Marlijs

Marlijs

Courgetten zijn idd niet zo evident om te bewaren, nu heb ik ze ook kort geblancheerd en dan ingevroren...

ik heb nu ook een MASSA rucola staan, heb er net hééérlijke pesto van gemaakt, zo kan ik ze ook bewaren!

bedankt voor de tomaten-tips. ik zal dat zeker proberen, want het is zonde om ze kapot te laten gaan, en een deel weggeven is geen probleem, maar ik wil er ook het genot van natuurlijk

en dat vlechten van ajuinen lijkt me ook heel interessant! ik kan al niet meer wachten!
zondag 1 mei 2011 - 14:23
renate67

Renate67

uien: kennis heeft 2meter echt dik gedraaid touw (zoals voor touw zwaaien)
draait dat wat open en en steekt ht loof van de gedroogde uien ertussen.
Hangt aan balk in schuur, eruit trekken wat je nodig hebt.
Ziet er ook erg mooi uit.
Frambozen en kersen kan je inmaken op brandewijn.
Kennis maakt van zwarte bessen bessenjenever.
Fruit gaat heel in vriezer toch vaak kapot en wordt papperig.
Ik maak van zacht fruit (aardbeien, pruim, peer, frambozen) ongekookte verse puree, blender zn zeven, of ouderwets door passeviet draaien. Ik doe in bakjes van 200ml in diepvries, genoeg als basis voor sorbetijs of pudding of heerlijke vruchtensaus.
Rode bessensap: met steeltjes en al (wel gewassen) paar minuten koken met heel weinig water. Dan geheel makkelijk door passevite draaien (steeltjes pitjes en velletjes blijven daarin achter).
Winterwortelen in bak met zand bewaren.
Renate
woensdag 4 mei 2011 - 09:37
annettereek

Annettereek

Hoi Marlijs, hoe maak je pesto met rucola erin ?
Ik eet het ook wel in de sla maar heb ook veel staan.
maandag 20 juni 2011 - 20:46
renate67

Renate67

pesto met rucola hetzelfde als pesto van basilicum maar dan basilicum vervangen door rucola. Ik heb ook wel eens pesto van citroenmelisse gemaakt, was ook lekker. (op stokbrood, toen niet geprobeerd met pasta)
Renate
woensdag 22 juni 2011 - 21:11
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).