0 Broodpudding
▼ Ga naar meest recente reactie
Sandy
Allé ja, Chantal, omdat je het zoooo lief vraagt
300 g oud brood (er staat wit, maar ik gebruik alle soorten door elkaar)
1/2 l melk
200 g Kristalsuiker
5 eieren
50 g rozijnen
kaneel (doe ik niet, maar hoort wel)
1 lpl vanillebloem
Doe het brood in kleine brokjes in een kom en giet er de lauwe, gesuikerde melk over. Laat het weken en plet het met een vork tot het een dikke brij vormt.
Voeg er de rozijnen, kaneel, vanillebloem en geklutste eieren bij.
Giet alles in een beboterde vuurvaste vorm. Laat ongeveer 45 min. in een warme oven 200°c bakken.
-------------------
Ik doe er dan vruchtensaus over .
Vaak doe ik er ook schijfjes appel in.
---------------------
Nog lauw is het heerlijk, maar als ontbijt krijg je tot 's middags echt geen honger !!!
Heerlijk om restjes brood op te werken.
woensdag 14 december 2011 - 19:49
Minouke
merciekes zulle
thuis in de bakkerij dus, deden ze daar ook nog rum bij.
en bovenop glazuur (witte suiker gesmolten)
Gebruikten witbrood, boterkoeken en kramiek.
Maar verder wist ik niet hoe het te maken.... en nu wel
woensdag 14 december 2011 - 19:53
BOSVROUW
Met een geut amaretto erbij. HEERLIJK!
woensdag 14 december 2011 - 23:44
Minouke
Sandy, wat is vanillebloem? of moet het vanillesuiker zijn?
donderdag 15 december 2011 - 08:02
Eniavaswen
Ik doe er puddingpoeder bij, misschien is dat die vanillebloem?
donderdag 15 december 2011 - 10:24
Corrielat
Minoekske,
wat is kramiek nu weer?
maar het recept is de moeite waard om te proberen,
ik heb van dit recept nog nooit
gehoord
donderdag 15 december 2011 - 10:40
Minouke
Corrie, dat is krentebrood
maar dat recept is echt lekker en doe er wat rum bij
Bij mijn ouders thuis, in de bakkerij dus, was er een Tunesische en die at dat zo graag dat ze vroeg aan mijn moeder of ze dat in de keuken mocht eten want dat hare man anders kwaad zou zijn omdat daar rum in was
en elke dag kwam ze dat eten bij ons.
donderdag 15 december 2011 - 11:04
Corrielat
Ha ha,
Dat zou mijn zuster kunnen zijn
donderdag 15 december 2011 - 11:19
Minouke
Een Tunesische? toch geen Brigitte Bardot dus
donderdag 15 december 2011 - 11:34
Lino
Ik merkte juist dat dit de rubriek
"Koken uit eigen tuin" is
.... De eieren misschien van kippen uit je tuin?
donderdag 15 december 2011 - 14:04
Minouke
weet je wel van waar het brood komt Lino???
donderdag 15 december 2011 - 14:36
Feniks
van de broodboom, héhéhé!
donderdag 15 december 2011 - 14:48
Sandy
vanillebloem, ik weet niet juist, ik koop het in een pakje. Mss is dat wel hetzelfde als vanillesuiker... geen flauw idee ? Ik bak niet zo vaak he, dit is eigenlijk het enige dat lukt. Verder is het tegenwoordig mijn dochter die bakt.
Maar niettemin is het heerlijk
donderdag 15 december 2011 - 18:58
Sandy
Eitje uit eigen tuin
rozijnen van eigen kweek
appelen van eigen boom
brood van de broodboom
rum zelfgemaakt .... moet er nog meer zijn ?
donderdag 15 december 2011 - 19:00
Victor44
Vanillesuiker zijn pakjes gevanilleerde suiker van 10gram
Vanillepoeder wordt hier verkocht in dozen van 1kg of kleinere verpakkingen van 6x50gram,worden allebei verkocht van het merk Imperial. Deze laatste soort wordt gebruikt als bindmiddel voor vanillepudding. Dit even ter verduidelijking.
donderdag 15 december 2011 - 21:47
vrijdag 16 december 2011 - 08:59
Sandy
merci victor, ik koop het altijd wel maar ik wist niet echt of er een verschil tussen was.
domme ikke he
vrijdag 16 december 2011 - 17:24
Sandy
En Minouke, al geprobeerd ??
vrijdag 16 december 2011 - 17:24
Minouke
nee, nog niet
bij de volgende boodschappen ga ik de nodige ingredienten kopen (die vanilledinges en rozijnen).
Dat zal volgende week zijn.
En ik ben nu goed verkouden dus tegen dan zijn mijn smaakpapillen ook weer alert
Sandyke
had ge nog geen lekker recept met rapen???
vrijdag 16 december 2011 - 17:41
Lino
@ minouke: aangezien uw ouders een bakkerij hadden, ken jij het geheim achter de luchtige krokante pistolet?
Ik ben aan het uitproberen om zelf even lekkere pistolets te bakken als onze bakker, maar het super krokante heb ik er nog niet ingekregen.
zondag 18 december 2011 - 10:24
Minouke
nee niet echt maar misschien ligt het hier aan, als de pistolets in de oven waren maar ik weet niet meer op welk moment voor of na deden ze stoom in de oven komen.
en dan stoomde dat enorm.(ik denk eerder op het einde van de baktijd)
Ik zal het eens vragen als hij het nog weet tenminste want hij is 92jaar en zijn momenten waar hij vergeetachtig is.
zondag 18 december 2011 - 10:34
Lino
Ja dat zou fijn zijn
Ik spuit tijdens het bakken elke 5 minuten met een plantenspuitje de pistoleetjes nat en zet ook een schaaltje water onderin de oven. Dat is om het stoomeffect een beetje te evenaren. Maar het is natuurlijk niet hetzelfde.
Zou maagzout (natriumbicarbonaat) toevoegen aan het deeg kunnen helpen?
maandag 19 december 2011 - 07:38
Sandy
ja minouke, ik heb ergens een lekkere maaltijdsoep met rapen, maar ik vind het boekje nergens meer !!!
maandag 19 december 2011 - 19:05
maandag 19 december 2011 - 19:11
Sandy
niet getreurd, ik heb het 'mij-recept' er reeds op gezet !!! Ierse raapjessoep
maandag 19 december 2011 - 19:15
Minouke
@ minouke: aangezien uw ouders een bakkerij hadden, ken jij het geheim achter de luchtige krokante pistolet?
Ik ben aan het uitproberen om zelf even lekkere pistolets te bakken als onze bakker, maar het super krokante heb ik er nog niet ingekregen.
Lino, ik heb het hem gevraagd en zegt dat de glans van de stoom komt.
en er werd geen bicarbonade gebruikt
dinsdag 27 december 2011 - 18:38
Lucky7
lino,
ijswater gebruiken helpt ook. hoe kouder hou beter. wij vriesde water in en werd met ijs en al in de kneder gedaan.
mvg kristof
woensdag 28 december 2011 - 21:36
Lino
Dankjewel voor de nuttige tips.
Ik vind mijn pistolets ondertussen behoorlijk lukken
woensdag 4 januari 2012 - 08:14
Minouke
ben alles wat nodig was gaan kopen en ga het dus overmorgen maken...
Ik ga dat een fotootje plaatsen van mijn meesterwerk
vrijdag 6 januari 2012 - 14:23
Minouke
voila si,
niet 100% gelukt maar wel lekker alleen het uitzicht is niet erg gelukt.
Bij het omdraaien om uit de taartvorm te krijgen is er een stuk achter gebleven.
Wel eerst wat laten afkoelen voor je uit de vorm haalt, mag lauw zijn.
[afbeelding verwijderd niet-https]
-Ikheb het wel 1u in de oven gebakken
-Ik had geen vanillebloem (vergeten) en dan maar chocolade vanillebloem gebruikt
-Een hoge taartvorm gebruiken
-Ik heb er een scheut rum bij gedaan (glaasje)
-sandwiches en krentenbrood (kramiek) gebruikt en dus geen rozijn meer gebruikt
Met een glazuur van suiker overstrijken (100gr bloemsuiker met 1 eetl heet water mengen en desnoods nog lichtjes opwarmen.
Sandyke, bedankt he voor de recept
Het zou een middeleeuws en vlaams gerecht zijn en nu afkoelen en nadien smullen
groetjes
Chantal
zondag 8 januari 2012 - 12:39
Lino
Hij ziet er inderdaad niet uit
Maar de smaak is wat telt!
Wij maken hem in een ovale glazen (pyrex) schotel en ontvormen hem niet. Serveren met schaal en al
zondag 8 januari 2012 - 13:50
Minouke
Lino... ik voel me niet echt goed
... ik heb 3/4 van die taart op
en ligt zwaar op mijn maag, ik kon er niet afblijven
En wie bodding kent weet dat dat zware toebak is
zondag 8 januari 2012 - 15:45
Lino
arme jij ...
Is dat nu een manier om het nieuwe jaar in te zetten?!
haha, hij moet wel heel lekker geweest zijn dan
maandag 9 januari 2012 - 08:14
maandag 9 januari 2012 - 08:56
Sandy
Minouke toch !!! Shame on you !!! Dat doe je toch niet he
3/4 in eens op eten ??? wat moet ik nu aan mijn kinderen vertellen
Ik ga zeggen : zie je nu wel, eigen schuld dikke bult
...
en mijn man zou zeggen : dan moet je maar niet zo lekker koken !
en de kinderen : en wij dan ???
Als ze maar gesmaakt heeft, dat is het belangrijkste ! Ik ben al blij dan ga je ze nog wel eens maken.
Bij het omdraaien heb ik dat probleem ook altijd, stukken die niet los komen. Maar in het vervolg ga ik lino volgen : gewoon in de kom op tafel, dat is een goed idee. Doe jij dat dan in een glazen of stenen kom ?
Ik doe er alleen die glazuur niet op, dat lust ik niet. Is veeeeel te zoet dan.
groetjes en eet smakelijk, maar met mate(n)
maandag 9 januari 2012 - 17:10
Minouke
ik geloof dat Lino dat in een pyrex schotel deed.
Ik in zo een klassieke hoge zwarte ijzer bakvorm.
Maar ze was nog lauw toen ik ze eruit deed en ik heb al ondervonden dat als een taart een tijdje in haar bakvorm afkoelt ze veel gemakkelijker eruit komt.
Maar ik eet dat zo graag hé
Weet je vroeger in het middelbaar ben ik eens weggelopen naar huis ... 1 van de weinige keren dat ik brosde
... gewoon omdat ik er zo een goesting voor had om een stuk boding
en dat was 2 bussen nemen dus niet bij de deur hé
maandag 9 januari 2012 - 17:17
Lino
een pyrex schaal ja (zie onderste prentje), maar als ik veel oud brood heb, dan neem ik soms mijn grotere aardenwerken schotel. Maakt niet uit.
dinsdag 10 januari 2012 - 07:15
Sandy
ha lino, dat ga ik volgende keer ook doen ! Wat een goed idee.
dinsdag 10 januari 2012 - 17:30
Siggy
Of gewoon in uwen hoge zwarte yzeren bakvorm eerst bakpapier leggen.
Siggy
donderdag 12 januari 2012 - 20:51
Minouke
Siggy,
dat is een goed idee, volgende keer... binnenkort dus
ga ik dat zo proberen
gr
chantal
donderdag 12 januari 2012 - 21:19
Krissie
meer op vraag van de dochter en schoonzoon bak ik regelmatig een broodpudding .
mijn recept :
ik koop in de l.dl of .ld. zo'n lang voorverpakt wit brood (= 800 gr )
dit gebruik ik helemaal ( ook de korsten , wel in kleine stukjes breken )
dus :
800 gr wit brood
12 dl melk
300 gram donkerbruine suiker
6 sneden peperkoek
250 gram rozijnen ( liefst de grote )
6 eieren
snuifje zout
1 volledig zakje vanillepoeder
1 koffielepel kaneelpoeder of rumextract ( volgens voorkeur )
bereiding :
brood en de peperkoek in stukjes doen ,en in een grote mengkom doen
( ik grbruik de kom van mijn kenwood en de k haak om te mengen )
melk koken met de suiker en snuifje zout ,
over het brood gieten , het brood de melk goed laten opnemen .
De eieren , vanillebloem en kaneelpoeder of rumextract erbij doen ,
goed mengen , en als laatste de rozijnen,
rozijnen niet te lang laten meedraaien anders gaan ze stuk .
ik bebruik om te bakken een ronde SPRINGVORM van 26 doorsnede en 6,5 cm hoog .
Op de bodem leg ik bakpapier ,( zit dan klem met de boord )
De boord invetten met boter en bebloemen .
Alles in de vorm doen .
Door een springvorm te gebruiken is er geen enkel probleem om te ontvormen ,
en altijd mooi rond .
Bakken in voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 80 minuten.
voor de bakkers , smakelijk
Krissie
zondag 15 januari 2012 - 14:34
Minouke
deze keer is mijn taart gelukt si en met een lekker kopje koffie ....
[afbeelding verwijderd niet-https]
de vorige keer was de bodding ineengezakt, wat ik nu anders gedaan heb is
- springvorm gebruikt
- laten afkoelen in de taartvorm
- de hoeveelheid melk verminderen met de hoeveelheid rum = 1/2l vocht
Krissie, lijkt ook wel een lekkere variant van jou
groetjes
Chantal
maandag 12 maart 2012 - 09:59
Lino
Proficiat met je succesvolle poging
Moet ik ook dringend nog eens maken, maar ik heb geen oud brood meer. Zal dan ook eens zo'n goedkoop brood van de supermarkt kopen.
In plaats van de poedersuiker doe ik er glazuur op (maar kan er maar op 't allerlaatste moment op want die droogt onvoldoende uit en wordt na een tijdje weer nat)
Ik heb nu een recept gevonden: http://www.wezooz.be/video-jongeren/cupcake-glazuur-maken-cupcakes-taart-dessert-glacage Poedersuiker met eiwit en citroensap ipv enkel met water. Dat zou beter moeten zijn. Ik ben benieuwd.
maandag 12 maart 2012 - 12:59
Minouke
ik doe ook gewoonlijk glazuur op maar Guy (de grote minou) vind dat te zoet.
Dat glazuur met citroen moet wel lekker zijn, ik ga dat ook proberen.
Ik heb onlangs een kaastaart gemaakt, was ook erg lekker als je wilt mail ik het je door.
groetjes
Chantal
maandag 12 maart 2012 - 16:41
Lino
als het een makkelijk recept is, ben ik geïnteresseerd.
Je kan het ook hier posten: heeft iedereen er wat aan
dinsdag 13 maart 2012 - 08:40
Minouke
heb ik dus gedaan... maar ik durfde ni goed hé ge had me al onder mijn voeten gegeven omdat ik broodpudding gezet had
kwam niet uit de tuin
groetjes
Chantal
donderdag 15 maart 2012 - 08:15
vrijdag 16 maart 2012 - 07:57
\n\n
Beschikbaar in de webshop..
Voeg een reactie toe