VIJGEN OP SIROOP
1 kilo rijpe verse vijgen
200 gram kristalsuiker en 200 gram bruine basterdsuiker
1 liter water
citroensap van 1 citroen
1 kaneelstokje
perziklikeurtje (of donkere rum)
Ik heb de schil van de vijgen verwijderd (dit hoeft niet perse).
Meng in een pan de suiker, water, citroensap en het kaneelstokje. Breng dit aan de kook en roer tot suikers zijn opgelost. Laat het nog een aantal minuten doorpruttelen. Voeg nu de gehalveerde vijgen toe. Eventueel ook al de likeur.
Laat dit op een lager vuurtje zo'n 10 minuutjes pruttelen. Haal dan de vijgen uit de pan, leg ze even apart in een schaal. Vervolgens het vuur wat hoger en kook de siroop nog zo'n 15 minuten in. De siroop wordt ietsje stroperig.
Voeg hierna de vijgen weer toe en kook dit alles nog eens zo'n 5 minuten zonder te roeren.
Zorg dat je een aantal schoongemaakte potjes met schroefdeksel klaar hebt staan.
Ná de kooktijd giet je voorzichtig de hete vijgen mét siroop in de potjes, deksels erop. Een minuutje of 10 op zijn kop zetten en klaar is kees.
Ik hoop dat ik duidelijke uitleg heb gegeven!
Smakelijk