Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Welke soorten zijn dit ? Moet de vetplant binnen of buiten ? Tips omtrent verzorging , de "gewone" cactus in de pot van 4 heeft twee kleindere zij-cactusjes, mag ik die eraf scheuren en in een andere pot steken. Is het slim van ze met 4 in een pot te laten zitten, of zet ik ze misschien beter allemaal in een apart potje ? Mag je een cactus nu nog verpotten ?
De eerste foto is een Echeveria.
Die kan in de zomer buiten en moet weer binnen rond de herfst.
De 2e foto is een Mammillaria decipiens.
Op de 3e foto ken ik geen cactus,maar er zit wel een cristaatcactus bij.
Er staan daar 2 cactussen op foto 3 die een gekleurde ''kop'' hebben.
Deze cactussen zijn geënt en vervolgens bestraalt.
Deze cactussen leven minder lang dan andere cactussen.
Het is best dat je de cactussen in een pot zet waar gaten in gemaakt zijn en dat er potscherven op de grond van de pot worden gelegd(drainage).
Geef de cactussen om de 3 weken een grote waterbeurt en laat ze dan weer 3 weken opdrogen.
Geef de cactussen zoveel mogelijk zonlicht.
Tijdens de winter geef je de cactussen geen water tot rond maar of april.
Cactussen kunnen nu nog verpot worden.
1. Echeveria aff. glauca
2. Mammillaria decipiens ssp. decipiens
3. De achterste cactus met wat zwierende leden is een Opuntia microdasys, mogelijk var. albispina maar de belichting doet me twijfelen, of var. undulata.
De plant links voor is een Aloe jucunda (niet zeker over de soort). De plant rechts voor is mogelijk een Notocactus, kan het niet goed zien. De andere twee zijn inderdaad gevariëgeerde vormen van Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichii. Twee keer 'Red Cap'?
Bedankt , nu is het donker waardoor mijn toestel belichting nodig heeft, maar morgen zal ik nog betere foto's proberen te trekken ... bedankt voor de aanrader over pot en schotel maar dit wist ik al doordat ik ook vleeseters hou. Ik vind het beter spaghnum te leggen in de pot omdat ze hierdoor ook op een verhoog staan en dat het beter water opzuigt. Bij cactussen besef ik dat dit niet nodig is omdat ik ook al wist dat een keer om de drie weken water moest geven maar ik was niet zeker. En de grond , hoe droger en hoe minder voedzaam hoe beter. Maar wat is de OPTIMAALSTE grondsoort om ze in te steken ?
Beheerder , ik heb dit per ongeluk twee keer gepost. Verwijder de andere aub. ik weet niet hoe dit moet
Wat meer water geven dan om de drie weken mag ook hoor. Maar als ze binnen staan is het altijd beter wat langer te wachten. Ik zou om de twee weken water geven, aangezien de soorten die je hebt wel tevreden zijn met wat meer. In de winter inderdaad geen water.
De optimaalste grondsoort... bestaat gewoon niet. Hangt volledig af van het klimaat, de soorten, de grootte van de planten... Ik zou zo-iets toepassen: 50% fijn grind, 50% potgrond (geen turf), eventueel wat zand toevoegen. Op de bodem van de pot eerst een drainagelaagje van grind, bovenop de potgrond eveneens. Een eenvoudig maar bruikbaar mengsel.
Hoe minder voedzaam is niet helemaal juist. Cactussen en andere vetplanten hebben wel degelijk voeding nodig. Je kan dit toedienen in de vorm van speciale meststof voor cactussen en vetplanten (gewoon te vinden in het betere tuincentrum). De ervaring leert echter dat de meeste potgronden reeds genoeg voeding bevatten voor 2 à 3 jaar.
Dus om de 2 à 3 jaar verpotten, misschien best in het groeiseizoen. Geen te grote pot, geen te kleine pot.
Maar vertel eens welk grondmengsel je gebruikt voor je vleeseters, want ik heb zo'n gevoel dat mijn grondmengsel niet echt goed is. Ik gebruik 50% turf, 50% rijnzand. Ik kan er wel spagnummos door mengen.
Vooral mijn Sarracenia psittacina deed het slecht, maar wat merkte ik bij het verpotten? Enorm veel plantenvoedingkorrels...
Hee gezellig zeg!!! Zitten we wel op het goede forum?
Ik heb ook een leuke collectie vleeseters en ik houd ze in half turf half maaszand (rijnzand rivierzand) met een paar plokken spagnum er door gemixt. Gaat heel goed. En heel belangrijk alleen regenwater!!
Hallo vleeseters, weten jullie dat er regelmatig iemand op het forum zit die voorzitster is van een club van vleesetende planten nl Garene, zoek haar maar eens op ik ben zeker dat ze jullie met veel plezier zal helpen
Heeft de echevarria veel licht nodig, hij krijgt wel licht maar er valt geen direct licht op. Mijn vensterbanken staan momenteel vol ... ?
Hee gezellig zeg!!! Zitten we wel op het goede forum?
Ik heb ook een leuke collectie vleeseters en ik houd ze in half turf half maaszand (rijnzand rivierzand) met een paar plokken spagnum er door gemixt. Gaat heel goed. En heel belangrijk alleen regenwater!!
Mijn sarracenia psittacina doet het redelijk hoor. Maar ik heb die direct in de intratuin in Barneveld(tijdens mijn vakantie in nederland) in een grote bloembak tezamen met een dionaea muscipala en een sarracenia leucophylla gestoken in een grondmengsel van turf en spaghnum. Eventueel kun je er perliet door mixen.
mjohanna,
dat ziet er mij ook tof uit die vleesetende planten. Ze zullen een speciale verzorging nodig hebben zeker.
Waar vind men er zaad van.
marleen
Ze hebben niet zo'n speciale verzorging nodig hoor. De meeste soorten kun je gewoon op je vensterbank houden. Er zijn verschillende soorten die je bij de betere plantenwinkels vindt. Dit is bijvoorbeeld een bakje dat op m'n vensterbank staat en deze zijn allemaal in de winkel gekocht. Ze staan in een mengeling van turf en levend spagnum. Ook kun je bijvoorbeeld perliet in hun grond mengen. Dit zijn van boven naar onder een Sarracenia Leucophylla , een Drosera Capensis, 2 Dionaea Muscipula's en 1 Sarracenia Psittacina. Ook heb ik nog een Sarracenia purpurea ssp venosa. Drosera Capensis groeit als kool, er komt veel zaad op en het is een van de meest voorkomende soorten tezamen met de dionaea muscipula (ook bekend als "venus vliegenval"). We zijn nu wel even offtopic aan het gaan maar bon.