Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Alain, Heb je deze al zien bloeien? Hij lijkt erorm goed op de O. monacantha en die zou typische gele opuntiabloemen moeten hebben. Opuntia cochenillifera heeft van die rare rode bloempjes met strek gereduceerde bloemblaadjes.
Inderdaad die luizen die ze erop kweken komen overal in terecht, zelfs in bepaalde likeuren en snoepgoed. http://www.cactuspro.com/photos.php?action=afficher&id=2318 Een hele duidelijk foto van deze wolluiskwekerijplant is te zien op die link.
Inderdaad die luizen die ze erop kweken komen overal in terecht, zelfs in bepaalde likeuren en snoepgoed. http://www.cactuspro.com/photos.php?action=afficher&id=2318 Een hele duidelijk foto van deze wolluiskwekerijplant is te zien op die link.
Illustrerende foto van op http://www.geocities.com/granacochinilla/pencarmin.jpg [afbeelding verwijderd niet-https]
Het insect heet Dactylopius coccus.
Als ik dit nog goed herinner (vanuit mijn bescheiden schelpen verzamelingetje van als ik een klein manneke was) was dit een of ander Murex slak (M. brandaris) die een geelachtige vloeistof afscheide en die na het koken van de vloeistof purper werd. Een kleurechte purperen kleurstof waarmee dan wol werd geverfd.
Werd eerst gebruikt door de Feniciërs en pas nadien door de Grieken en de Romeinen.
Voila, het euvel is weeral opgelost.
Groeten Alain
die rode kleurstof die gewonnen wordt uit de schildluis (cochenilleluis) op cactussen noemt men karmijn, komt van de azteken en werd door de spanjaarden ingevoerd
de rode kleurstof die de romeinen gebruikten noemt karmozijn en werd gewonnen van de schikdluissoorten Kermes vermilio en Kermes ilicis, die leven op de kermeseik, die groeit in de gebieden rond de middellandse zee
ook in de bakker zijn kriekentaartjes wordt karmijnrood gebruikt om de vruchtjes wat roder te kleuren,, en Dirk;; ook in de vrouwkes hun lippenstift zit cochenille
Klopt Pieter, de purperslak, je hebt blijkbaar ook nog iets onthouden van je lessen Latijn. Ik herinner me dat we ooit in de klas in de les Latijn een tekst lazen waarin de purperslak ofzo voorkwam. Geen idee wie de auteur was (vermoedelijk Cicero...)