Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Onlangs heb ik de cactus op de foto aan mijn verzameling toe mogen voegen. (Lobivia famatimensis)
Zoals op de foto te zien is, staat deze cactus geënt. Ik ben niet een groot liefhebber van geënte cactussen; persoonlijk heb ik het liefst mijn planten op eigen wortel. Ik meen ook dat dit een cactus is, die ook op eigen wortel voldoende groeit en bloeit.
Mijn gedachte is om deze plant rond deze tijd van de entstam af te snijden en de komende weken/maanden te laten drogen. Omstreeks april zal de wond voldoende gedroogd zijn en de weersomstandigheden goed zijn om de plant in een goed substraat te zetten om te laten wortelen.
Heb ik hiermee een goede methode om deze plant op eigen wortel te krijgen? Of heeft iemand een andere/betere suggestie?
Het zou jammer zijn deze cactus te verliezen. Als ik met genoemde methode een grote kans loop deze te verliezen, dan laat ik hem liever gewoon geënt staan. Of misschien is een ander tijdstip beter om bovengenoemde ingreep uit te voeren?
Dat ziet er een hele mooie plant uit! Hij ziet er onderaan al redelijk verhout uit, doorgaans bemoeilijkt dat het bewortelen. En hoewel ik met deze soort geen ervaring heb, dacht ik gehoord te hebben dat het niet de gemakkelijkste is.
Je kan steeds proberen een scheutje te bewortelen (als je dat eraf wil halen natuurlijk).
Als je twijfelt kan je hem oppotten in minder substraat ( lager ) en de entstamhoogte opvullen met grover gesteente zodat je de indruk krijgt dat hij niet ge-ent is. Zo heb ik er wel een paar staan !
Minto,
een lastige.
Vorig seizoen tweemaal met een scheut geprobeerd, maar beide keren kwijnde de stek weg. Bloeiede zelfs, maar had uiteindelijk geen wortels.
Ik heb voor deze kennelijk de juiste methode nog niet gevonden.
Kan je hem niet gewoon langzamerhand wat dieper zetten, zodat je de entstam niet meer ziet?
groet Harry
Dat is dan misschien het beste, want ik wil toch niet graag deze plant verliezen. Ik vind het ook wel een beetje jammer om er een scheutje af te halen om die proberen te laten wortelen.
Hij blijft maar op de entstam staan. Zo erg is het nou ook weer niet. Vooral niet als ik hem zo oppot, dat de entstam niet meer te zien is.
Hartelijk dank voor jullie tips.
Ik heb verschillende varieteiten van Lobivia famatimensis, allen op eigen wortel maar dan wel zelf gezaaid.
De enige varieteit die bij mij moeilijk doet is Lob. famatimensis var. bonniae.
Het mooie exemplaar van jouw zou ik zeker niet proberen op eigen wortel te krijgen.
De kans is inderdaad erg groot dat dit niet meer lukt wat jammer zou zijn.
Een stek laten bewortelen zou in mijn ogen wel mogelijk zijn.
Ik gebruik als stekgrond alleen cocopeat, maar oppassen, stek goed laten in drogen en de stekgrond zeker niet vochtig maken i.v.m. rot.
Ik zou dit in mei of juni proberen.
Bijgevoegd, foto van Lobivia famatimensis var. bonniae