Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik hoorde onlangs iemand die zei dat hij een kruising had tussen twee verschillende cactusgenera, is dit eigenlijk mogelijk? Ik dacht dat dit enkel tussen soorten binnen hetzelfde geslacht was
Maar een Echinopsis, Lobivia, Trichocereus zijn ook vaak onderling kruisbaar... Ferocactus en Leuctenbergia... Hatiora en Schlumbergera... Disocactus, Aporocactus en Heliocereus... Dit om er maar enkele te noemen. Maar dit zijn uiteraard meer de uitzonderingen dan de regel.
Inderdaad, waar trek je de lijn? Binnen één geslacht zijn ook niet alle soroten kruisbaar. Een Astrophytum asterias met myriostigma kruisen is bijvoorbeeld heel moeilijk, terwijl een asterias met een capricorne heel vlot gaat. Sommigen beschouwen Astrophytum coahuilensis als een varieteit van de myriostigma (onze vriend Anderson bv). Naar mijn weten zijn ze niet kruisbaar...
Leuchtenbergia is dacht ik wel met enkele soorten kruisbaar hoor.
En Aporocactus wordt momenteel ook wel als een Disocactus beschouwd...
Hatiora en Schlumbergera is toch wel een eerder uitzonderlijke en heel moeilijke kruising.
In KuaS is er enkele jaren geleden aan artikel verschenen waarin deze kruising ook aan bod kwam. Als ik me niet vergis was dat ergens achteraan een artikel over L. jourdanniana.
Trouwens, er zijn sterke aanwijzingen dat de Strombocactus esperanzae ontstaan is uit een kruising van de gewone Strombocactus met de Turbinicarpus alonsoi.
100% mee akkoord Willy. Het is typisch menselijk alles in vakjes te duwen en er dan later over verwonderd te zijn dat er relaties bestaan tussen al die vakjes...
Zelf doe ik al enkele jaren "proeven" met kruisbestuivingen tussen Notos en Parodias en hiervan heb ik zaden geoogst die verleden jaar werden uitgezaaid en nu voor 1e keer werden gerepikeerd...Ik moet nog wat jaren geduld hebben om te zien wat het uiteindelijk oplevert...Volgende zaterdag wordt ik 74...waar ligt MIJN grens? Hallo, is daar iemand?
Toch maar proberen.
Interessant! Dus dat wil zeggen dat ten eerste de zaden kiemkrachtig waren en ten tweede ze ook goed gegroeid zijn aangezien je ze na 1 jaar verspeend. Welke waren de ouderplanten?
Juist! Zijn het "echte hybriden" ? Dat zal ik pas zien wanneer die plantjes oud genoeg zijn om hun "identiteit" te tonen....Bvb kruiste ik Notoc. ottonis met P. 145 EN omgekeerd en op beide planten had ik zaden...benieuwd wat daaruit komt, en zo heb ik nog ander proeven ondernomen, zoals Notroc. ottonis X P. cardenasii die ook zaden opleverden enz. Een ding is zeker: boliviaanse P's laten zich NIET kruisen met Notos....en omgekeerd.
Ik ben nog niet aan het einde van dat "latijn"....maar ik wil verder leren.
Inderdaad, daarom dat het bestuiven heel omzichtig moet gedaan worden gezien de zelffertiliteit van zowel P. cardenasii als Notoc. ottonis en nog wel enkele andere. Bij Parodia P.145 had ik minder moeite.
In ieder geval probeer ik steeds weer of sommige boliviaanse soorten het wel zouden doen. Het probleem blijft natuurlijk het gezamenlijk in bloeirijpe toestand komen...naar mijn weten bestaan hiervoor nog geen hulpmiddelen . Het huidige weer is dat wel het GOEIE weer??? Vele planten worden NU gestimuleerd tot bloeien daar waar ze 't "normaal" pas binnen 1,5 maand doen...