Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik word werkelijk moedeloos van deze wezens.
Intussen is het waarschijnlijk zo'n 2 jaar geleden dat ik op dit forum voor het eerst een vraag stelde over dit verschijnsel, waarop jullie mij de zeer waarschijnlijke diagnose van springstaartjes cadeau deden.
Verpotten en wortels spoelen, zeer matig water geven, ik doe oprecht mijn best maar mijn bloempotten blijven deze witte krioelende weelde om de zoveel maanden vertonen. Het lijkt dan soms even beter te gaan als ik behandel met Polysect Insecticide maar ze komen toch terug. Ik durf geen regenwater meer gebruiken maar blijkbaar heeft dat geen invloed;
Vorige week ben ik aan het zaaien geslagen en heb ik alle bakken met een deksel in de garage geplaatst... en daar zitten ze nu zelfs in. Ligt het aan de potgrond? Ik put zeker geen 2 jaar uit dezelfde zak, maar die zakken staan wel altijd in mijn tuinhuis. Zou het probleem daar beginnen?
Het lijken zeer fijne korte wormpjes maar ze hebben eigenlijk poten; ze lopen ook duidelijk ipv te kruipen. Blijkbaar hebben ze een krachtige staart want als je erop blaast gooien ze zich met een rotvaart omhoog en ben je ze kwijt. Ze zitten nooit op de plant zelf - denk ik- maar altijd op en onder de aarde.
Dat is een erg nuchtere kijk op de zaken en je hebt misschien wel gelijk... maar als ik op tafel een plant staan heb en ik zie die beesten met tientallen rondrennen ben ik niet zo gelukkig ze in huis te hebben
Je hebt daar ook weer een punt en daar kunnen we eindeloos over doorgaan, maar uiteindelijk ben ik op zoek naar de reden waarom ze hier blijven verschijnen en wat ik eraan kan doen. Want hoe je het ook draait of keert, een bloempot met zo'n krioelende witte massa verliest nogal wat van zijn decoratieve waarde. Ik ga een groenteboer met aangevreten sla ook niet proberen overtuigen dat hij blij mag zijn met al die mooie vlinders.
Inderdaad weer een goede tip van Birdwatcher: potgrond afdekken met een laagje (fijn) grind ontmoedigt hen enorm. Het ziet er overigens ook netjes uit en zorgt er tevens voor dat de potgrond minder snel uitdroogt.
Bijna al mijn kamerplanten hebben zo'n laagje en ik heb hier nog nooit springstaarten gezien (in huis).
Naar t'schijnt zou een druppel tea tree olie ze moeten het hoekje om jagen.
Wel niet in de aarde doen maar de druppel fijn op de rand van je pot wrijven. de geur alleen al zou voldoende zijn. Anders zou je plant er niet echt blij mee zijn.
Laat je het weten of het werkt?
Springstaarten leven op schimmels en dood organisch materiaal, en doen eigenlijk dus meer goed dan kwaad, het zou kunnen dat de aanwezigheid van de springstaarten wijst op een ander probleem met je plant (wortelrot?). Best dus ook eens bekijken. In de lente is het toch een goed moment om je plant eens te verpotten.
En ben je zeker dat het springstaarten zijn en geen rouwvarenmug? Met rouwvarenmug heb je ook last van mini mini vliegjes, waar de maden in veranderen.
Bedankt voor de goede raad, ik ga het zeker proberen, verpotten en wortels spoelen, wit grind en ik haal tea tree olie in huis. Dat laatste had ik eigenlijk al moeten doen want nu herinner ik me dat iemand me hier ooit op wees.
Ik zal nog spaarzamer proberen wateren maar ik kan echt moeilijk geloven dat ik er nu mee overdrijf.
Ik hou jullie zeker op de hoogte; nogmaals bedankt!