0 Opgegeten knolbloemen
▼ Ga naar meest recente reactie
Gespeel
De bloemen van mijn tete-à-tete narcissen en krokussen worden aangevreten, andere jaren nooit last mee gehad. Zijn er nog mensen die dit hebben?
donderdag 6 maart 2014 - 18:43
Rowie
Mijn krokussen en irissen worden momenteel aangevreten door de konijnen, van de narcissen blijven ze echter tot nu toe af.....
vrijdag 7 maart 2014 - 02:01
RdB
Dat is dan heel verstandig van het konijntje... narcissen zijn nogal giftig.
Ruud
vrijdag 7 maart 2014 - 08:45
Rowie
Maar misschien weten de konijntjes in Belgie dat nog niet....
vrijdag 7 maart 2014 - 09:06
Gespeel
Voor alle duidelijkheid: het zijn de bloemetjes zelf die opgegeten worden, de blaadjes worden met rust gelaten, het zijn dus geen slakken denk ik. Er zitten wel emelten in de grond heb ik gezien...
vrijdag 7 maart 2014 - 14:09
Tuinprins
Lijken mij toch gewoon slakken te zijn. De bloemen zelf schijnen slakken lekkerder te vinden dan het blad.
Gegroet, de tuinprins
vrijdag 7 maart 2014 - 19:07
Tuinman65
Ik denk ook aan slakken.
Kijk eens diep in de kelk of je daar geen kleine slakjes ziet.
Leo
vrijdag 7 maart 2014 - 22:57
Brammeke
Ik ken het gevoel, slakken zijn er dit jaar vroeg bij. Zelfs mijn bladeren van mijn tulpen worden opgegeten. Ik ben al bezig met biologische slakkenkorrels te strooien. Hopelijk werkt het
woensdag 12 maart 2014 - 22:39
donderdag 13 maart 2014 - 22:25
donderdag 13 maart 2014 - 23:21
Leerling
Klinkt als kinderachtig welles-nietes gekibbel.
Ik vermoed dat Leo denkt aan slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat (o.a. Escar-Go van ECOstyle).
IJzerfosfaat kan inderdaad geen kwaad, omdat dat netjes afbreekt. Het is inderdaad ongevaarlijk voor o.a. egels, katten, kinderen..., maar andere bestanddelen van die korrels zouden niet onschadelijk zijn voor regenwormen (de diersoort die in een test van de Ohio State Univeristy nagekeken werd) en dus mogelijk ook niet voor een aantal andere organismen.
Zie http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261219408002172
Toch maar een keertje nadenken voor je het uitstrooit dus.
'k Ben ondertussen al een paar dagen padden, kikkers en salamanders aan het helpen om veilig aan de andere kant van de weg te geraken. Voor wie in de buurt (3km) van poelen woont: die beestjes zijn slakkeneters. Rond de schemering zijn ze het actiefst, dus graag traag rijden in paddengebied. De tuinadvies webwinkel heeft een paar leuke huisjes te koop voor wie ze wat beschutting in de tuin wil bezorgen, maar je kan uiteraard ook zelf wat in elkaar knutselen.
vrijdag 14 maart 2014 - 03:06
vrijdag 14 maart 2014 - 10:30
Tuinman65
Hvdeynde, jij gelooft dus alles wat op internet verschijnt?
Leo
vrijdag 14 maart 2014 - 23:30
Leerling
Last van deze "Inconvenient Truth" (ongemakkelijke waarheid), Leo, of geloof jij liever wat de producent zelf beweert?
Als je de moeite gedaan zou hebben om het artikel te bekijken en even zou nakijken wat voor site www.sciencedirect.com is, dan zou je weten dat dit niet een of andere bewering uit het ongerijmde is. Als je een onderzoek van een instelling als de Ohio State University in twijfel wil trekken, ben je m.i. echt wel je kop in het zand aan het steken.
"Clearly, molluscicides containing iron phosphate and EDTA or EDDS chelating agents may present significant environmental hazards to earthworms, domestic animals and humans and these issues need further investigation. The registration statuses of these chemicals in USA and Europe should be reviewed in light of these new data and conclusions."
(Het is duidelijk dat slakkenbestrijdingsmiddelen met ijzerfosfaat en EDTA of EDDS chelatiemiddelen significante milieugevaren kunnen inhouden voor regenwormen, huisdieren en mensen en deze kwesties vereisen verder onderzoek. In het licht van deze nieuwe gegevens en conclusies zou de registratiestatus van deze chemicaliën in de VS en Europa moeten worden herzien.)
Als je even verder zoekt, kom je trouwens ook uit op een artikel gepubliceerd in het :Australian Veterinary Journal waarin acute vergiftiging beschreven wordt die vastgesteld werd bij 5 honden die slakkenbestrijdingsmiddel met ijzer EDTA hadden gegeten (http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/avj/2009/00000087/00000007/art00011).
zaterdag 15 maart 2014 - 00:33
Leerling
Maar even terug naar de oorspronkelijke vraag: in onze vorige tuin hadden we ook jaren dat kleine, lichtbruine naaktslakjes onze narcisbloemen aanvraten. Maar op krokussen heb ik dat nooit gezien.
zaterdag 15 maart 2014 - 00:38
Tuinman65
Universiteiten onderzoeken zoveel maar komen ook met heel veel zever voor de dag. Het geld voor hun onderzoeken moet van ergens komen.
Daarom trek ik dit alles in twijfel en denk ik dat er andere redenen zijn om zoiets te publiceren.
Je zegt het trouwens zelf : "zouden een gevaar kunnen zijn...".
Ze zijn dus niet zeker.
Leo
zaterdag 15 maart 2014 - 23:17
zondag 16 maart 2014 - 10:42
maandag 17 maart 2014 - 00:04
Annmichiel11
Hier ook maar ook de sneeuwklokjes worden aangevreten. En ik denk echt wel dat het slakken zijn want ik vond al heel wat kleine slakjes. Beste slakkenval? Ik zet steeds wat kattenkorrels voor de egels en kijk wie daar komt van smullen...
En ik die dacht dat egels slakken eten...
maandag 19 februari 2024 - 10:32
Leerling
En ik die dacht dat egels slakken eten..
Doen ze ook, maar ze maken je tuin daarom nog niet slakvrij. Een egel lust ook andere dingen en als zijn buikje vol is, is het wel goed. (Eten buiten zetten voor egels als je slakken wil bestrijden lijkt me dan ook niet zinvol.)
Het is momenteel ook nog wat vroeg voor egels. De winterslaap duurt tot eind maart, begin april. Ze worden af en toe wel wakker, maar als je voer aanbiedt zonder dat je hen ziet, is de kans groot dat je ratten voert i.p.v. egels.
donderdag 22 februari 2024 - 15:15
Annmichiel11
Hallo,
Dat weet ik. Dit is dan ook een foto van vorige zomer...
vrijdag 23 februari 2024 - 09:07
Boerke
Nog eens een oud topic bekeken. Ik weet al iets maar toch enkele foto's want zo erg is het hier nog nooit geweest. Van beneden tot boven in onze tuin zijn alle narcissen aangewreten. Zelfs als ze nog in bot staan.
donderdag 7 maart 2024 - 09:22
Boerke
En dat is dan het zicht als ze mooi open staan.
donderdag 7 maart 2024 - 09:23
Boerke
De laatste. Ik moet zeggen dat ik geen sporen van slakken zie.
donderdag 7 maart 2024 - 09:24
Leerling
Van die kleine naaktslakjes laten weinig sporen na.
Probeer je eens een paar vochtige planken/dweilen/kranten ... op de bodem te leggen aan de voet van de narcissen en ga je dan 's ochtends en 's avonds eens kijken?
donderdag 7 maart 2024 - 12:31
GittaV
Bij mij precies hetzelfde...zoooveel kleine naaktslakjes! En dat zijn echt wel de boosdoeners. Het lijkt wel alsof het elk jaar erger wordt. Ik leg nu bladeren neer van Chinese kool, daar zijn ze gek op en ga voor het slapen gaan de tuin in met mijn hoofdlamp om slakken te verzamelen. Ik heb al 2 potjes vol. Die zet ik dan ergens langs de sloot in het buitengebied weer uit. Maar pffff ze eten echt óveral van. Ook van de puschkinia zijn alle bloemetjes opgegeten en de bloemetjes van speenkruid vinden ze ook lekker. ewl jammer en soms wordt ik er wel een beetje moedeloos van
vrijdag 15 maart 2024 - 19:27
Dries944
Slakken zijn opruimers van de natuur dus ze eten alleen verzwakte planten en dode planten op.
Zo werkt de natuur nu éénmaal. Door die vele regen kunnen planten verzwakt zijn of planten die je koopt in een tuincentrum die overbemest zijn met stikstof. Met teveel stikstof groeit de plant hard maar zijn de vezels van het blad uitgerekt waardoor die lekkere hapjes vormen voor slakken.
Veel hangt ook af van de bodemkwaliteit en het percentage organische stof in de bodem.
vrijdag 15 maart 2024 - 21:52
Leerling
@Dries944
Waarom denk jij dat slakken alleen verzwakte planten eten?
zaterdag 16 maart 2024 - 10:55
Marianne v
Hier niet alleen slakken : die zijn er in overvloed ( getuige mijn klaagzang elk jaar op mijntuin.org ) maar hebben zopas enkele grote rattengaten gevonden in de serre bij het naar buiten halen van agapanthussen ( moeten plaats maken in de serre voor fuchsia's die nu op een kamer boven, binnenshuis staan)
De ratten hebben de helevserre omgewoeld. Ik had al opgegeten tulpenbollen gevonden-ze hadden ze gewoon uit de pot met aarde gehaald- en dacht toen nog aan muizen ....
Één pad hebben we gevonden en veilig in de nabijheid van het kleine vijvertje gezet maar ook die kan de reuze hoeveelheid slakken niet aan.
Het wordt weer dweilen met de kraan open en na alle natuurlijke middeltjes al ooit eens uitgeprobeerd te hebben ( zand, eierschalen, cacaodoppen, lookaftreksel om er maar enkele te noemen) ga ik maar weer over tot het gebruik van relatief onschadelijke korrels . Voor aaltjes is heg nog te vroeg....
zaterdag 16 maart 2024 - 11:09
GittaV
Dat slakken alleen verzwakte planten eten geloof ik niet. Ik heb alleen biologische bloembollen en biologische grond en mijn planten doen het allemaal prima. Ze eten niet van het blad maar van de bloemknoppen. Ik denk eerder dat ze met heel veel zijn door de zachte winters.
zaterdag 16 maart 2024 - 13:30
GittaV
Tip om de bloemknoppen te beschermen…beetje arbeidsintensief maar in kleine tuin wel te doen: ik doe van die zakjes van AH waar je je groentes in kunt doen om de knoppen. Ik zet er een stokje naast, trek het zakje over de stelen en knoppen en trek het touwtje aan de onderkant zachtje dicht. Overdag trek ik ze er af. Heel effectief maar nogmaals ik snap dat dat in een grote tuin onbegonnen werk is
zaterdag 16 maart 2024 - 13:34
zaterdag 16 maart 2024 - 13:34
Boerke
Hier zijn het ook geen verzwakte planten. De narcissen stonden heel mooi en dan plots een aanval op de bloemen van beneden tot boven in de tuin.
zaterdag 16 maart 2024 - 19:49
Tekst aangepast
Dries944
Ik heb dit gezien in een lezing van frank anrijs van yggdrasil waar het voornamelijk om de moestuin gaat. Hij doet dit al heel lang ,op de natuurlijke manier tuinieren, permacultuur. Gaat veel verder dan bio!
Voor de geinteresseerden hier de link, kijken vanaf 1uur26min36sec
https://www.youtube.com/watch?v=qkV2cu50nOo zaterdag 16 maart 2024 - 22:14
Dries944
Je kunt trouwens niet altijd aan een plant zien of die verzwakt is,dus kan je dit niet weten!
zaterdag 16 maart 2024 - 22:18
Marianne v
Maar Dries, als je aan een plant niet kan zien dat ze verzwakt is, dan kan je ook niet zien dat ze níet verzwakt ik dacht ik zo...
Ik geloof niet echt in die theorie, wel in het idee dat massa's slakken ook massa's schade aanrichten....
Hier zet ik de strijd verder , soms met de moed der wanhoop ....
zaterdag 16 maart 2024 - 23:19
Dries944
Als je zorgt voor een gezonde bodem met voldoende humus gedijen de meeste planten hier zich wel in.
Slakken bestrijden heeft eigenlijk geen zin want binnen 10 jaar ben je nog bezig. En je neemt het voedsel weg voor heel wat dieren zoals egels,vogels,padden,...
zaterdag 16 maart 2024 - 23:38
zaterdag 16 maart 2024 - 23:39
Marianne v
Zeker ,Dries, en dat probeer ik ook. Maar ik woon in een landelijk gebied ,bijna tussen de velden van de landbouwers in en veel natuurlijke vijanden zijn hier niet meer te vinden. We koesteren de padden en kikkers maar de sporadische egel die je hier tegenkomt lijkt de weg naar onze tuin niet te vinden. Dassen leven hier niet, lijsters zijn niet echt tuk op mijn drie katten en andere vogels worden meestal weggejaagd door een schattig eksterkoppel dat in een van onze bomen nestelt. Voor de rest gebruik ik geen gif ( ik geraak al heel ver met bruine zeep tegen bladluizen in mijn serre en melk tegen schimmels. )
Slakken zijn hier een pest en ze hebben van mijn drie compostvaten bovendien hun verstopplek/ slaapplaats/ kraamkamer gemaakt. Dus ik daag je uit om hiervoor een oplossing te helpen zoeken. En ps de tuin is 1000 m2 dus vangen alleen is geen optie
zondag 17 maart 2024 - 08:06
GittaV
Sorry Dries! Ik ben ook niet overtuigd. Er zijn in mijn kleine stadstuin véél vogels, waaronder eksters en merels, (lijster heb ik helaas al jaren niet meer gezien), regelmatig egels maar die zijn nu nog niet actief normaal gezien én die zijn wel gek op huisjesslakken maar lusten geen naaktslakken. Salamanders zitten in mijn vijvertje maar die zitten nog in het water. En gelukkig is er ook allerlei bodemleven. Ik gebruik geen gif, ook geen slakkenkorrels en laat altijd planten resten liggen om de bodem te voeden, en gooi mijn biologische compost door de grond om de grond te verrijken. (Waar ,net als bij Marianne, waarschijnlijk ook weer slakkeneitjes inzitten want die compostbak vinden ze ook heerlijk om in te wonen. Maar er zijn tóch te veel slakken. …..en dat je niet ziet aan een plant of die verzwakt is, is voor mij nieuw want als een plant het niet naar zijn zin heeft laten ze dat écht wel zien door gele, slappe bladeren, geen bloemen, slechte groei etc. Ook planten kunnen communiceren volgens mij. De slakken zijn gewoon met teveel. En ik maak ze niet dood, ik verzamel ze en gooi ze ergens in het buitengebied in de berm, waar ze dan verder kunnen leven of als voedsel kunnen dienen. Qua insecten is de diversiteit ook hier minder maar dat komt doordat dat over heel de wereld helaas afneemt ivm het excessief gifgebruik in de landbouw, klimaatverandering en andere zaken.
Dat zou ik ook heel graag anders zien…….
zondag 17 maart 2024 - 09:58
Tuinprins
Soms moet je keuzes maken.
Als ik niets tegen slakken zou doen dan worden sommige planten in het voorjaar kaalgevreten en heb ik in de zomer geen bloei (en de bijen en hommels een stuk minder voedsel). Er staan zoveel planten op het menu van de slak dat het alleen zin heeft extreem gevoelige soorten niet aan te planten.
Ik strooi overigens geen vergif maar knip iedere slak die ik 's morgens vroeg tegen kom doormidden.
Gegroet, de tuinprins
zondag 17 maart 2024 - 10:05
Tekst aangepast
Marianne v
Goeiemorgen en bweik , wat een bericht op mijn bijna nuchtere maag. Maar idd , doormidden knippen, je schoen gebruiken of veilige korrels , het resultaat is hetzelfde. Alleen had ik plots een onsmakelijk beeld ervan
Hier zijn zowel de grote oranje als de mini naaktslakken , maar ook de grote huisjesslakken een plaag : heb die laatste al betrapt terwijl ze smakelijk digitalisblad aan het opvreten waren( en dat zou zo giftig zijn, haha maar nog geen slakken met een hartstilstand teruggevonden
Het zal ms de natte winter weer dweilen worden met de kraan open.
Sommige mensen lijken te denken dat op het platteland tussen de weiden en velden wonen zorgt voor veel beestjes maar niets is minder waar. Ook de insecten zijn sterk verminderd en dat komt niet omdat ikzelf spuit want dat doe ik niet !
Heb onlangs nog gezegd op het werk dat het makkelijk is een "stadsgroene' te zijn, zonder de bijkomende problemen van het platteland....maar dat is een andere discussie dan deze
zondag 17 maart 2024 - 10:57
Dries944
Ik woon ook op het platteland met toch ook een oppervlakte van 1000 vierkante meter.
Ik heb dit ook gedaan op jacht gaan in het donker met een schaar maar de laatste jaren toch veel minder.
Ieder jaren groeien hier veel zaailingen van oostindische kers maar daar blijven slakken vanaf totdat je die uittrekt dan eten ze er wel van, zelfde van heermoes, slakken eten die ook als ge die uittrekt. Dat lijkt mij toch reden genoeg dat slakken zien dat een plant zwak/dood is of niet.
Die resten van planten leg ik dan savonds bij planten die gevoelig zijn voor slakkenvraat, dan eten ze eerst dat plantenmateriaal op voordat ze aan uw levende planten beginnen.
Waar ik hier mulch met houtsnippers zijn merels hier constant in de weer om overal in te scharrelen op zoek naar lekkere hapjes. Egels zitten hier ook maar het ideaal dat je hier en daar een opening voorziet zodat ze van de éne tuin kunnen naar de andere tuin kunnen zonder langs de straat te moeten. Padden zitten hier ook.
Er wordt inderdaad veel te veel gif gebruikt maar niet alleen in de landbouw. Gewone mensen schakelen een tuinaannemer in om alle onkruid dood te sproeien, dit zou dan geen effect hebben op insecten maar da lijkt mij een fabel.
Ik gebruik hier geen meststoffen en gifstoffen, ook geen biologische zoals brandnetelgier want dat spul dood alles. De natuur zoekt altijd zijn evenwicht maar dan moet je wel voldoende natuurlijke vijanden hebben of die proberen aan te trekken door die nestgelegenheid en schuilplaatsen aan te bieden.
zondag 17 maart 2024 - 12:05
Marianne v
Mijn buxussen zijn er jaren geleden al uit gegaan omdat je die niet kan houden zonder te spuiten. Soms wordt vergeten dat bacillus thuringiensies, hoewel natuurlijk ,ook niet selectief is. Maar als je tussen tuinen woont waarin er wél gespoten wordt, is je eigen tuin een trieste oase waar de beestjes ook niet geraken omdat ze onderweg al gesneuveld zijn.
Ik doe voort op mijn ,voor mezelf verantwoorde manier, en blijf hopen dat de buurt ooit ook tot het besef komt....
Het gekke is dat slakken hier alles eten , ook wat ze zogezegd níet lusten: munt , Digitalis, rucola ....ze vreten gewoon álles en ik heb geen dweilen genoeg
Ik moet tussen het tuinieren door ook nog gaan werken
Bijgevoegde foto van één van mijn 20 jaar oude NIET buxus bollen maar lonicera pilleata , die ik al aan het kweken van van lang voordat er van buxusmot sprake was
zondag 17 maart 2024 - 12:22
Dries944
Dat snap ik wel als je buren spuiten voor iets en jij wil het op een goede manier doen.
Da wekt frustraties op omdat je werk grotendeels teniet wordt gedaan door je buur.
En al zeker als je eetbare planten zet.
Planten die je ieder jaar moet spuiten tegen iets haal je er beter uit ,er zijn altijd betere alternatieven, is bij buxus ook zo. Digitalis zaait zich hier zelf uit of je kunt wat zaad zelf uitstrooien. Die planten worden hier gerust gelaten, zelfs in een extreem natte winter.
Ik heb gemerkt waar zaailingen zich spontaan uitzaaien dat die planten sterker zijn en meer gerust gelaten worden door slakken. Als je die dan verplant zijn die zwakker.
zondag 17 maart 2024 - 12:40
Marianne v
Het klopt dat planten die hun plaats zelf kiezen idd beter groeien. Digitalis had ik echter al 20 jaar in overvloed en dit jaar moet ik ernaar zoeken. Ik vermoed de te natte winter...
Heel vreemd..
En die eten de huisjesslakken op dus we zijn weer bij het begin
zondag 17 maart 2024 - 13:17
Boerke
Maar hoe komt het dan dat onze narcissen gewoon afgegeten worden en die van de buren niet?? Die staan er zo mooi bij dat ik er jaloers wordt. Onze bloemen worden tot in de stengel afgegeten. Bij sommige beginnen ze al aan de bloem als ze nog in bot staan. En 't Is enkel bij de narcissen. Andere bloemen of planten laten ze (nu nog ) met rust.Wel triest om te zien.
zondag 17 maart 2024 - 19:45
GittaV
Boerke, misschien gooien je buren wél slakkenkorrels? Dan liever aangevreten narcissen….misschien heb je iets aan mijn tip met de zakjes over de knoppen, werkt heel goed.
En Marianne, ik heb hetzelfde geconstateerd met digitalis. De slakken eten er in mijn tuin zeker ook van maar ik heb toch altijd heel veel zaailingen want ze zaaien zich altijd heel makkelijk uit. Dit jaar heel weinig….nog nooit gehad. Ik wijt het ook aan de nattigheid….
maandag 18 maart 2024 - 09:14
Marianne v
Begrijp het ook niet ; want elk jaar knip in dan wel de zaadstengels af maar schud de zaden eruit alvorens ze weg te doen . Heb vorige zomer net hetzelfde gedaan en in de verhoogde border waar het normaal vól staat , opzij van het huis , nu helemaal niets.
Heb er wel in de voortuin , onder een robinia pseudacasia heel wat staan. Ms heeft die de ergste nattigheid voorkomen door het water op te gebruiken ....
maandag 18 maart 2024 - 09:32
Boerke
@ bedankt voor de tip met de zakjes maar als ik dat moet doen dan hebben ze in de winkel geen zakjes meer....
Onze tuin is 17 are en in alle borders staan de zijkanten vol met narcissen.
maandag 18 maart 2024 - 12:32
GittaV
o haha Boerke nee, dat lijkt me niet te doen inderdaad .....
maandag 18 maart 2024 - 19:28
Boerke
Heb vandaag nog eens rond geweest. Op deze bloem zie je wel "slijmerige " sporen.
dinsdag 19 maart 2024 - 11:09
Boerke
En zoals ik ook al meldde; sommige worden gewoon de bot volledig uitgegeten.
dinsdag 19 maart 2024 - 11:10
Boerke
En het is net dat ze enkel het op de Paasbloemen gemunt hebben. De rest , zoals deze grondbedekker staat er mooi bij.
dinsdag 19 maart 2024 - 11:11
Marianne v
Ik denk dat ze naar het sappigste voedsel zoeken : narcissen zitten vol water / slijm terwijl die kleine anemoontjes eerder droog zijn als je me begrijpt.
Hoe ze het gif van de narcissen aan kunnen is me een raadsel maar ze overleven ook als ze Digitalis eten. Ms zijn slakken gewoon niet gevoelig voor gif in sommige bloemen....
dinsdag 19 maart 2024 - 12:12
Annmichiel11
Dat het alleen om narcissen zou gaan klopt niet. Zoals ik al eerder zei was het ook reeds bij de sneeuwklokjes.
Ik heb deze week onder een plastic tunnel wat sla geplant: de helft is al opgegeten. Ook de nieuwe Potentilla Anserina, deze week geplant, is al bijna kaalgevreten. Idem de paar Doronicums die ik deze week heb aangeplant.
Zielig hoe alle moeite om wat voedsel te voorzien, voor bijtjes of voor onszelf, voor niets is!
Er is anderzijds toch écht wel een evolutie. Ik kan me niet herinneren dat ik 5 jaar geleden last had van opgevreten narcissen. Stilaan werden de kleine tête à tête opgegeten, elk jaar wat meer, maar intussen is geen enkele narcis meer veilig!
woensdag 20 maart 2024 - 13:04
PeterC
De slakken vinden jouw tuin blijkbaar erg interessant. Ik heb hier geen last van het aanvreten van narcissen.
woensdag 20 maart 2024 - 19:46
Tuinprins
Hier zie je slakkenvraat bij bijna alle vaste planten. Waar ik weinig slakkenvraat tegenkom is bij Jeffersonia dubia en J. diphylla. Verder ook niet veel bij Epimedium soorten.
Gegroet, de tuinprins
zaterdag 23 maart 2024 - 07:31
Tekst aangepast
GittaV
Ik las op internet dat ook bij slakken er sprake is van invasieve soorten die nu in NL zijn bijvoorbeeld uit Spanje die planten wel lusten die onze inheemse slakken niet lusten. De slakken kruisen met elkaar en dat zou verklaren waarom er nu ook planten worden opgegeten die vroeger geen last hadden van slakken. Lijkt mij een logische verklaring. En dat er inderdaad sprake is van een probleem omdat de natuurlijke vijanden, vooral de insecten die slakken doden, er veel minder zijn. De balans is overal zó verstoord. En wat zo jammer is, je kunt het in jouw tuin allemaal doen zonder gif en alles aanbieden wat de biodiversiteit tenngoede komt maar de insecten die verdwenen zijn door ons toedoen zijn er gewoon niet meer. ….dus ik denk dat we met een probleem te maken hebben dat niet meer weg gaat en dat we uiteindelijk zelf veroorzaakt hebben….
zaterdag 23 maart 2024 - 09:45
Marianne v
Iemand ervaring met de wollen mat waar ze onder het artikel reclame nee maken? Ik moet namelijk over een dikke maand weer mijn dahlia's beschermen
zaterdag 23 maart 2024 - 10:58
Tekst aangepast
GittaV
Wollen mat geen ervaring mee, vind er ook niks over op internet. Maar al veel van dat soort dingen geprobeerd, koper, koffie, eierschalen, en daar kruipen ze allemaal gewoon overheen dus zou niet weten waarom ze niet over een wollen mat heen zouden kruipen……of het moet de geur zijn die echte verse wol afgeeft, dat ze dan de planten niet ruiken of zo? Geen idee maar mij lijkt het sterk. En dat bakje wat erboven staat, niet kopen want daar kruipen ze ook gewoon omheen, geen enkel probleem voor ze
zondag 24 maart 2024 - 09:43
Boerke
Ik heb dan wel goeie ervaring met koffie. En het is nog meststof ook. Daarmee misschien dat er meer slakken zitten. Ik heb gedacht ...in de winter hoeft het niet. Maar ja ,dit jaar was nu een extra natte winter. Dus zal volgende winter het koffiegruis eens blijven rondstrooien.
Als we geraniums hebben dan gaat onze overschot van koffie bij het water dat we er aangieten.
zondag 24 maart 2024 - 11:18
Marianne v
Mijn vraag voor de wolmat was omdat ik alles ook al uitgeprobeerd heb : cacaodoppen werken zolang ze droog zijn , het mag dus nooit regenen
Koffiedik gaat in mijn kompostvaten en daar kruipen ze er gewoon doorheen en ze kweken er hun jonkies in !!
Eiershelpen hetzelfde.
Lookaftreksel is ook een lachertje gebleken
Over koperband bestaan er filmpjes waar de slakken er ook overheen kruipen.
Voor bier vallen is mijn tuin te groot.
Het enige middeltje dat echt hielp was "slakkenwal" vdn de Aldi. Een soort poeder/grit dat opzwelt als het regent en daar kruipen ze echt niet overheen. Alleen moet je het 4cm dik leggen, mogen er geen onderbrekingen in de "muur" zijn . Je hebt dus enorm veel materiaal nodig en als je onkruid wordt kan je nadien opnieuw strooien.
Die wol was mijn hoop om niet weer escar go te moeten gebruiken , maar het zal weer de enige oplossing zijn.....
zondag 24 maart 2024 - 13:26
Dries944
Volgens een plantenkenner zou lavagruis werken, hij gebruikt het om zijn hosta's te beschermen tegen slakkenvraat.
zondag 24 maart 2024 - 21:46
Boerke
Hier zijn de schuldigen. Ze beginnen nu aan de volgende planten..
dinsdag 16 april 2024 - 09:45
GittaV
Ja bij mij zijn nu de akeleien aan de beurt….
dinsdag 16 april 2024 - 09:49
Marianne v
Hier valt het buiten voorlopig mee maar in mijn serre hebben mini huisjesslakken( volgens Rosette Bernaerts waren zij het en idd heb twee ieniemienie's gevonden) de helft van mijn zaailingen onthoofd....
dinsdag 16 april 2024 - 11:47
C’est La Fie
Ik betwijfel als lavagruis werkt. Mijn borders ligt vol met lavasteentjes en daar kruipen ze zelfs over.
Bij mij worden de Alliums opgegeten. Diegene die uitgekomen zijn. De rest is door de natte verrot.
zondag 28 april 2024 - 17:39
Annmichiel11
Lavagruis helpt dus duidelijk niet! Sla voor de derde keer opgegeten! Alle peterselie en selder.
Ook de helft van alle zaailingen van allerlei pepers en paprika's, Ijslandse papaver, komkommer...
vrijdag 17 mei 2024 - 00:21
Marianne v
Geen enkel natuurlijk middeltje helpt hier:
Eierschalen moet je een cm dik leggen( je kan nooit genoeg eieren eten op een jaar tijd)
Cacaodoppen werken zolang ze droog zijn en met de regen van de laatste tijd....
Zand : moet ook zeer dik liggen en van zodra je wiedt is de barrière doorbroken.
Look aftreksel : de slakken eten mijn bieslook en allium bladeren op ( zouden die niet naar look smeken ms ??
Lavagruis had ik ook geprobeerd zonder succes
Biervallen in een tuin van 1200 m2 ???
Het enige wat effectief was tot nu toe was "slakkenwal van Aldi" twee jaar geleden gekocht , alleen moet je ook een cirkel van 4 cm dik leggen....
En koperdraad heb ik eerlijk gezegd nog niet geprobeerd.
Mijn dahlia's staan momenteel op een lange "tafel" op drie schragen tot ze wat hardere stelen hebben en de slakken ze minder lekker vinden , want anders is het dweilen met de kraan open....
vrijdag 17 mei 2024 - 09:24
Dries944
Over één ding zullen ze nooit kruipen en dat is zout maar dat is ook heel slecht voor de natuur als dit wegspoelt met de regen.
Bij gebrek aan natuurlijke vijanden zal je in het donker met een zaklamp en schaar zelf vijand gaan moeten spelen. Hier zitten merels constant te wroeten in mulch op zoek naar lekkere hapjes. Jammer genoeg nog geen egels gespot hier. Padden zitten hier ook die je kunt aantrekken met een vijvertje.
vrijdag 17 mei 2024 - 23:08
Marianne v
Nog nooit een merel een van die reuze naaktslakken zien eten . Wormen in het gras , dat wel en kleine insecten ook.
Egels lijken onder tuin niet te vinden, vermoedelijk omdat er een muur rond staat met alleen enkele openingen.en padden zitten hier ook maar die reuze oranje en bruine naaktslakken kunnen zij ook niet aan vrees ik....
zaterdag 18 mei 2024 - 09:08
Tuinprins
Een tuinierster vertelde mij laatst dat ze goede ervaringen heeft met 'neem-olie'. Neem-olie wordt gewonnen uit de boom Melia azedarach die voorkomt in tropische gebieden in Azië. Zij deed wat druppels neem-olie in een planten spuit, deed er wat druppeltjes vloeibaar wasmiddel bij (wasmiddel zoals Dreft of Dubro dat je gebruikt bij de handvaat) en afvullen met water. Dan sproeien op de planten die hoog op het menu staan van de slakken).
Ik heb er zelf geen ervaring mee en kan dus niet zeggen of het echt en goed werkt.
Gegroet, de tuinprins
zondag 19 mei 2024 - 09:35
GittaV
Het is echt anders dan vroeger. Toen wisten we wat ze aten: inderdaad dahlias, hostas ridderspoor, lupine….nu eten ze écht alles. Zonnebloemen die ik zorgvuldig voorgezaaid heb zijn in de tuin meteen onthoofd. Akelei, salie, goudsbloem, korenbloem alles eten ze op. Marianne, koperdraad helpt ook niet, ze kruipen er gewoon overheen.
Inderdaad het énige wat helpt is de kleine plantjes s nachts afdekken, inpakken in ah zakjes en slakken rapen als het donker is.
Wij hebben meerdere egels in de tuin rondlopen maar die eten die grote naaktslakken ook niet, huisslakken staan meer op hun menu.
Ik wijt het aan de vele regen en het feit dat de slakken tegenwoordig gekruisd zijn met evasieve soorten die andere planten gewend zijn.
Het is een gevecht maar toch lukt het nog om de tuin te laten bloeien en het ziet er prachtig uit nu, ondanks de slakkenplaag
zondag 19 mei 2024 - 10:37
zondag 19 mei 2024 - 14:14
Boerke
Als ik dit lees is het echt "dwijlen met de kraan open". Ook hier ,zelfs tot in de serre. Alles eten ze. Wat mij ook opvalt en wat hier al twee keer gemeld is. Waar blijven de egels? In het najaar zaten er hier twee en nu nog niets gezien. Ik zei het gisteren nog tegen Magda ( mijn vrouw) andere jaren zat er al eens één in de loopval van de ratten en nu "noppes".
zondag 19 mei 2024 - 16:59
Zeus
Ik heb een egel en eigenlijk buiten af en toe een afgesnoept blad weinig last van slakken, ik strooi koffieprut maar of dat het wonder is weet ik niet
zondag 19 mei 2024 - 20:09
PeterC
Wat die koperdraad betreft:
Gewoon een koperdraad leggen werkt niet, dat is al voldoende herhaald.
Een collega beweert dat het volgende zeer effectief werkt:
Leg een lus in koperdraad rond de planten die je wil beschermen. De draad bevestig je op geregelde afstand over de omtrek op iets isolerends zodat die geen contact maakt met de grond. Blokjes plastiek of zoiets.
Dan verbind je een eenvoudige batterij, volgens hem is een 1.5V AA batterij voldoende, de ene pool met de draad en de andere met de grond.
Volgens hem heeft hij voor eigen ogen vaak gezien hoe naaktslakken over de draad willen kruipen maar door het spanningsverschil afgeschrikt worden en rechtsomkeer maken.
Ik geef het maar mee. Ik heb het zelf niet geprobeerd. Wij hebben hier nauwelijks slakken.
dinsdag 21 mei 2024 - 19:26
Tuinprins
Ik heb er vanmorgen weer een stuk of 50 doormidden geknipt. Ik heb hier echt geen wroeging over. Het zijn de bekende soorten, echt zeldzame slakken zie ik hier niet. Egels komen in de tuin maar desondanks extreem veel slakken.
Planten waar ze in andere jaren niet aankwamen zoals akelei en thalictrum worden ook verorberd. Planten waar ze weinig aankomen zijn de meeste tuingeraniums, persicaria (wel wat vraat maar niet opvallend) en de meeste siergrassen.
Gegroet, de tuinprins
dinsdag 21 mei 2024 - 20:24
Marianne v
Gewoon nog dit meegeven: ik trek mijn dahlia's elk jaar voor in potten in de serre. Ik laat ze nu langer in de potten staan dan normaal in de hoop dat de stelen zo hard worden dat de slakken ze niet meer lusten. Momenteel staan alle potten op schragen op het gras op een meter hoogte. Het is geen gezicht maar op die manier kunnen ze afharden zonder dat de slakken eraan kunnen.
Over een tweetal weken gaan er pas een deel de volle grond in en dan wordt het duimen....
En idd , Gitta , ze eten alles , ook planten die ze normaal niet aten : zelfs munt
De vaste planten waar ze niet aan komen zijn de stekelige of harde bladeren van kaardebol, pioen...., begoniablad met haartjes op, bergenia waar ze wel onder overwinteren maar niet opeten
Gelukkig lusten ze ook geen fuchsia's , anders had ik een groot probleem....
donderdag 30 mei 2024 - 14:47
Annmichiel11
Munt, basilicum, peterselie, eendagsbloem, digitalis, achillea, echinacea, hortensia, zelfs lavendel, niets is veilig. En dan komkommer, courgette, tomaat.... Ik zag ze tot op de stenen in de vijver! En inderdaad, een serre helpt ook niet!
Voor het eerst dit jaar allerlei soorten paprika gezaaid in potjes in de serre. Wat overblijft is aangevreten maar misschien nog te redden: schamele 6 plantjes....
Ik zag ze tot op de stenen in de vijver...en de kikker...die keek ernaar...
In de hoogte zetten is ook geen oplossing: ik werk voor sla, kruiden, aardbeien enz. in verhoogde bakken maar dat houdt ze beslist niet tegen.
Het enige wat een beetje helpt is zelf rondkijken en wegnemen.
Dit jaar ook nog geen egels gezien...
vrijdag 31 mei 2024 - 09:33
Leerling
Het enige wat hier helpt om jonge, gevoelige plantjes te beschermen, is er een potje over zetten en dat een paar cm de grond in duwen.
Ik weet dat dat niet doenbaar is als je veel plantjes te beschermen hebt.
De potjes zijn half doorgeneden plastic flessen van 2 liter met aan de gesloten bovenkant wat gaatjes in (voor verluchting).
Als de plantjes te groot zijn geworden vor die potjes, zet ik er bogen over met daarover insectendoek dat ik, met bhulp van stenen, strak tegen de vierkantemeterbakken aanleg. En dan een lapje vochtig karton erin, waaronder ik soms toch nog slakken vind.
vrijdag 31 mei 2024 - 10:53
Annmichiel11
De laatst geplantte sla heb ik afgedekt met een beschermklok in plastic. Daar maakte ik een dwarse kruiselingse insnede in en ik duwde de top wat naar binnen zodat regenwater kan infliltreren. Die klok duwde ik dan een paar centimeter de grond in, over 3 plantjes. Tot op heden blijven ze groeien, maar binnenkort zijn ze natuurlijk wél te groot voor zo'n klok...
Dan zou 1 plantje onder 1 klok moeten en dat gat natuurlijk ook weer niet in zo'n beperkte ruimte...
zaterdag 1 juni 2024 - 11:08
\n\n
Beschikbaar in de webshop..
Voeg een reactie toe