Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Sinds een maand ben ik enorm gefascineerd en geïnteresseerd geraakt in bloemen/planten/bomen.
Ik ben naar allerlei tuincentra gegaan en ben thuis gekomen met een kleine collectie.
Deze collectie is ondertussen verpot of geplant in potten, ik heb geen tuin maar een terras.
Volgens het weerbericht geven ze vanaf volgende dinsdag 18/04 terug zeer koud weer: 1° 'snachts.
Nu is er dan natuurlijk de vraag of ik door deze weersomstandigheden bepaalde planten/bomen naar binnen moet verhuizen?
Wat ik momenteel heb staan:
-3 Japanse esdoorns: beni maiko (40cm hoog), orange dream (1m hoog), ryusen (1m20 hoog)
-1 pieris 60cm hoog en toch al mooi gevormd.
-1 valeriaan, erg klein, nog geen handlengte hoog
-3 kleine aardbeiplantjes
-1 perzikboompje, jong
-1 perenboompje, jong
Het kan zelfs een paar nachten een paar graden gaan vriezen.
Zelf zet ik, die beide nachten, een paar planten even binnen in de schuur.
Zo veel werk is dat niet . Ik sluit het risico liever uit.
Als je ze niet binnen kunt zetten dan kun je ze ook zo dicht mogelijk bij het huis zetten (bijv. tegen een muur). Vlak bij het huis is het vaak iets minder koud dan in de tuin zelf. Indien je de planten binnen in huis zelf zet dan liefst overdag weer naar buiten omdat de luchtvochtigheid in huis vaak aan de lage kant is en sommige planten (bijv. Japanse esdoorns) daar niet zo van houden.
Sommige planten zijn op zich goed winterhard maar de nieuwe groei kan wel gevoelig zijn voor vorst. Dit is bijvoorbeeld het geval met Pieris. De nieuwe rode groei verdraagt maar weinig vorst.
Houd er verder rekening mee dat veel planten die je in het tuincentrum koopt nog niet echt gewend zijn aan de buitenlucht of een tuin/balkon/terras situatie. Tegenwoordig worden veel planten in kassen opgekweekt en moeten langzaam wennen aan een tuinsituatie ('afharden' wordt dat genoemd) . De verhalen op tuinfora over mensen die een hortensia in een tuincentrum kochten en direct in de tuin zetten en daarna tot de ontdekking kwamen dat de plant na een paar dagen begon te kwijnen, zijn talrijk.
Tuinprins: bedankt voor de gedetailleerde info over de esdoorns en pieris. Wat zou jij doen met de fruitbomen? Kunnen die beter tegen vorst of toch voor de veiligheid 'snachts binnen zetten?
Een peer is op zich goed winterhard maar die zou ik voor de zekerheid toch naar binnenhalen. Perzik ook naar binnen. Zoals de Britten zeggen: 'Better to be safe than sorry'. Hopelijk valt het allemaal mee maar ik herinner me een aantal jaren waarin het ontluikende loof van notenboom, Ginkgo en diverse Magnolia's door de vorst grotendeels zwart zag.