Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Mijn teunisbloemen vertonen vergroeiïngen aan de opkomende takken. Onder die verdikkingen, ontwikkelen zich nieuwe zijtakken. Wat zou dat probleem zijn?
Het zijn geen bloemknoppen en ik kan momenteel geen foto maken. Nu vind ik bij een campanula een gelijkaardige afwijking: steel is veel dikker en een grote bloem. De zijstengels geven gewone klokjes. Het gelijkt op de afwijking van de wilg.
Even van internet geplukt:Kortgezegdontstaateen vergroeiing in planten door een veran- dering in de meristeemcellen. Dit
zijn de stamcellen waarmee een plant groeit. Zonder een heel ingewikkeld en vooral ook erg saai verhaal op te gaan hangen, is het nuttig te weten dat deze meristeemcellen zich tijdens de groei constant aan het delen zijn, een delicaat proces waarbij weleens iets misgaat. Door een aantasting door bacteriën, virussen, schimmels, mijten of insecten kan de deling van de cellen in de war geschopt worden. Daardoor kan het gebeuren dat een plant in plaats van één groeipunt ineens meerdere groei- punten gaat aanleggen. In dat geval vormt zich niet de normale stengel, bloem of blad, maar een gewrocht
dat op alle meristemen tegelijk gaat groeien. Als dat gebeurt kan zich een bandvormige structuur ontwik- kelen, zoals de al genoemde paarde- bloemstengel, maar ook de groteske takken van de bandwilg, Salix udensis ‘Sekka’, ontstaan op deze manier.
De verstoring kan blijvend zijn, maar ook meer tijdelijk. In het geval van een tijdelijke verstoring herstelt de plant later in de groei de schade door weer terug te keren naar het oorspronkelijke en normale delings- proces. Zo zag ik een Gerbera met een bandvormig vergroeide stengel, die zich later toch weer herstelde.