@Paulus de boskabouter
Ik weet niet waar je woont, maar 9% van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat uit privétuinen. Dat klinkt misschien weinig, maar als je vergelijkt met 11% bossen en 3% natuurgebied, dan begrijp je hopelijk dat iedereen hier een stukje kan bijdragen aan onze milieu- en klimaatproblemen.
(Zie o.a.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/24/mijn-tuinlab/. Je kan daar (of hier) doorklikken naar
https://mijntuinlab.be/)
Elke keer wanneer ik lees over mensen die op een appartement-met-balkon wonen en daar ook plaats vinden voor een stukje tuin, word ik vanzelf blij. Misschien is het niet meer dan een bloempot, misschien wel een hele vertikale kruidentuin.
Een tuin waar, na zo'n 30 jaar, momenteel heel wat leven in moet zitten, voor 96% omzetten in een woestijn vind ik wraakroepend.
Als een tuinaannemer dan ook nog afkomt met split, zou ik me toch heel veel vragen stellen.
Uit wat je schrijft begrijp ik dat je huidige tuin teveel onkruid bevat en te arbeidsintensief is geworden.
Laat dan absoluut die kiezel weg. Ik weet heel wat (veel te veel) tuinen waar ze de grond onder een laag (soms zelfs een heel dikke laag) kiezel hebben verstopt. De eerste jaren ziet dat er 'netjes' uit. Daarna ziet het er stoffig uit, weten de bewoners zich geen blijf met de bladeren die erop vallen of hoe ze het onkruid er tussenuit kunnen halen (al helemaal een probleem als er worteldoek onder gelegd is, waar het onkruid zijn wortels in gevlochten heeft).
Je schrijft dat je ook geen voorstander bent van kiezel. Je houdt ook niet van schors. Mochten de beplantingsvoorstellen die we doen je niet kunnen verleiden, heb je de andere opties al bekeken? Op
https://www.nocciolo.nl/producten/ vind je alvast een paar ideeën.
Als de tuin nu heel veel last heeft van onkruid, zou ik de Vinca minor eruit halen (kan je die tijdelijk elders in je tuin kwijt?) en de rest van de voortuin afdekken met karton met daar een flinke laag mulch op. Op die manier geraak je zonder spitten of wieden van je onkruid af. (Zie bv. p.13 van
https://www.zwalm.be/systems/file_download.ashx?pg=1245&ver=1 voor meer uitleg en een beschrijving van de methode.)
Als je liever niet heel je voortuin op die manier afdekt, kan je hem in een aantal vakken verdelen die je dan na elkaar behandelt.
Eens je tuin onkruidvrij is, kan je weer aan de slag om hem in te richten naar je eigen smaak.
Je vraagt wat wij voorstellen. Dat is een moeilijke en gevaarlijke vraag.
Moeilijk, omdat we, buiten het aantal uren zon en je voorkeur voor planten met witte bloemen, weinig informatie hebben. Wat voor grond heb je? Kijk je vanuit je woonruimte uit op die tuin? Zo ja, wat zou je daar dan graag zien?
Hier staat bv. een vogelvoederstation op een kleine meter van het raam. Bewust zo dichtbij geplaatst om de vogels goed te kunnen zien en nog meer om te vermijden dat ze zich te pletter vliegen tegen het raam. Op die afstand vliegen ze er wel eens tegen aan, maar hebben ze niet genoeg snelheid om zichzelf schade te berokkenen.
Rond dat voederstation houden we een straal van zo'n 50 cm nauwlettend in het oog. Vooral meesjes zijn hier behoorlijk kieskeurig en gooien zaden die ze niet lusten kwistig in het rond. Grondvogels als roodborstjes, bosduiven en - hopelijk - straks ook weer vinken en merels, pikken die deels wel op, maar er blijven er genoeg over om binnen die straal - en soms ook wat verder - te ontkiemen. Mijn schoonbroer lost dat probleem op door vogelvoer aan te bieden dat niet kan ontkiemen. (Gepelde zonnebloempitten, meelwormen, gebroken zaden, vermalen noten en pinda's, rozijnen .... Er is ook kiemvrij vogelvoer dat je zo kan kopen.)
We hebben ook een stel minivijvertje (0,3 op 0,3 m2) ingegraven, er wat vijverplanten ingezet en ook een lange steen die tot boven de rand uit steekt. Hogere vijverplanten lokken libellen en o.a. hun larven zorgen ervoor dat het vijvertje vrij blijft van muggenlarven. Lage planten zorgen voor schaduw, zodat algengroei beperkt blijft.
We zien heel wat dieren langs komen om te drinken en/of te badderen en/of te foerageren: katten, egels, vogels, libellen, padden, kikkers ...
Zoals DeHaan al voorstelde zou ik, een eind uit het centrum, een boom/struik planten. Zelf hou ik van struiken en bomen die door hun grillige vorm ook 's winters mooi zijn. Maar misschien vind jij bloesems, geur, vruchten, herfstverkleuring, bast wel interessanter. Belangrijkste is dat die het goed doet in de standplaats die jij hem kan bieden. Misschien vind je zelf wat inspiratie in de plantengids hier?
https://www.tuinadvies.be/plantengids
Ik ben dol op extensief onderhouden tuinen, omdat die ruimte bieden voor heel veel leven.
Rond die boom zou ik een bloemenweide (laten) aanleggen. Als dat correct gebeurt zou een maaibeurt om de 1 tot 2 jaar volstaan. Zie o.a.
https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/wilde_bloemenzaden_in_je_tuin#
Maar misschien kan je je Vinca minor terug planten (kijk dan zeker na of er geen onkruidwortels zijn achtergebleven). Of vind je een andere bodembedekker wel mooier. Wat hogere bodembedekkers lijken mij over het algemeen beter in het onderdrukken van onkruiden dan lagere. De plantengids kan je alweer op weg helpen.
Grote voordeel van bodembedekkende planten t.o.v. split/schors/hakselhout/perzikpitten e.d. is o.a. dat je je geen zorgen hoeft te maken in bv. boombladeren die komen aanwaaien.