Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een grote tuin, op het platte land.
Momenteel aanwezig: een grote linde, 3 berkebomen, 2 tamme kastanjes, een hazelaar. Verder wat verdwaalde planten zoals hop, guldenroede, een jasmijn die t maar matig doet, druivenstruik.
Alles nogal door elkaar.
Ik wil er graag een bostuin van maken. Waar moet ik op letten dat t een goed geheel gaat worden?
Waar je rekening mee moet houden: schaduw en droogte.
In de buurt va de bomen die jij hebt staan wordt het in de zomer gortdroog. Veel planten leggen daar het loodje. Alleen planten die overweg kunnen met 'droge schaduw' kunnen daar overleven. Helaas is het aantal planten dat overweg kan met droge schaduw tamelijk beperkt. Je moet dan denken aan o.m. varens, winterharde cyclamen (Cyclamen hederifolium, Cyclamen coum), Epimedium versicolor, Lamium, Hedera en Vinca.
Op internet zie ik regelmatig lijstjes voorbij komen met planten die tegen droge schaduw kunnen. Meer dan de helft van de genoemde planten kan niet tegen droge schaduw. Voorbeeld: Astrantia / Zeeuws knoopje. Absoluut niet geschikt voor droge schaduw, gaat bij droogte kwijnen.
Eerste jaren zul je in de zomer toch water moeten geven anders gaan de planten daar dood. Pas als ze goed vastgeworteld zijn kunnen ze met droogte overweg.
We hebben hier een stuk wilde tuin. Daar komt vanalles spontaan groeien. Wat ik niet goed vind (bramen, amerikaanse vogelkers, robinia, hemelboom, gele dove netel, rhododendron ...), haal ik weg. De rest mag blijven. Wat vanzelf opkomt, doet het op die plek dikwijls ook goed.
Heel wat dieren hebben er een thuis en dat vinden we prettig.
Nee, alles maar laten groeien doe ik ook niet.
Er zijn hier plaatsen waar brandnetel mag groeien, maar op andere plaatsen haal ik dat ook weg. Brandnetel heeft oppervlakkig wortels, dus dat wiedt hier (droge zandgrond) gemakkelijk.