Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Onze kronkelwilg is gesplitst aan de oksel na een windhoos. De linkerhelft staat nog. Aan de oksel is een stevige holte in de stronk die nog staat.
We gaan sowieso een nieuwe kronkelwilg iets verderop planten, maar willen deze zo lang mogelijk nog in leven houden (emotionele waarde).
Daarom willen we hem nu "knotten" op 4 à 5 meter (rode lijn), zodat het gewicht niet meer teveel aan de zijkanten ligt, maar meer centraal. Deze hoogte zorgt er ook voor dat hij geen schade kan verrichten indien hij toch eens gaat omvallen.
Wat met de holte? Vroeger stak met dat vol met aarde, isolatie, beton, maar ik lees nu dat je dit best zo laat en ziet wat ervan komt.
Wat denken jullie hiervan?
Ook zitten er heel veel insecten onder de schors en in die holte.
Moeten we daar ook iets aan doen?
Ik zou die niet gaan knotten. Als je die kronkelwilg gaat knotten op de rode lijn dan gaat de boom daar op reageren met het produceren van zeer veel nieuwe scheuten. Als die takken wat groter zijn dan is de kans reëel dat ze bij een flinke onweersbui in de zomer uitbreken. Ik zie dat regelmatig bij knotwilgen en bij kronkelwilgen zal dat niet anders zijn.
Ik zou er daarom helemaal niets aan doen. Wil je er toch persé iets aandoen dan hoogstens de kroon wat uitlichten door enkele niet al te dikke takken te verwijderen. Zorg dat je hierbij de nodige voorzichtigheid in acht neemt want bij het snoeien van bomen door particulieren gebeuren ieder jaar nog steeds de nodige ongelukken, soms met dodelijke afloop.
Ik zou er ook helemaal niets aan doen.
Neem een paar stekken en sla die in de grond op de nieuwe plaats.
Doe dat in het voorjaar.
Als ze aan de gang zijn laat je er één staan.