Jules schreef:
e stellen ons dan ook de vraag of onze bereidingswijze -zonder te wassen met water - niet verkeerd is en of het eten van gekweekte champignons wel zo gezond is
Het zichtbare gedeelte, de paddestoel, is de vrucht. De plant zelf, het mycelium, is een ondergronds netwerk van fijne nauwelijks merkbare witte draden.
Geen kweker zal bestrijdingsmiddelen aanwenden zolang het mycelium met de productie van paddestoelen beizg is, want anders zou het mycelium zelf worden aangetast.
Echter, de meeste kwekers behandelen hun bakken en installatie na de oogst met een bestrijdingsmiddel om te voorkomen dat concurerende schimmels alias mycelia de overhand zouden nemen.
Om te besluiten, de paddestoelen zelf worden nooit "behandeld" om de redenen hierboven aangegeven. De champignons en dergelijke wassen heeft dus geen enkele zin, des te meer daar hierdoor de smaak van de vrucht wordt aangetast.
Het ergste wat dus kan gebeuren is dat een kweker zijn installaties na het "behandelen" niet op een afdoende wijze heeft gespoeld en dat de mycelia naderhand sporen van het bestrijdingsmiddel in de paddesteoelen stouwen. Maar dat zou hoe dan ook maar om sporen gaan, want, reeds bij een minimale concentratie van bestrijdingsmiddel zouden de mycelia xelf reeds ten dode opgeschreven zijn.