menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Fleskalebas

Ga naar meest recente reactie

cetinel

Cetinel

een tijd geleden had ik deze bloemetjes:
[afbeelding verwijderd niet-https]

1 van de plantjes is nu meer dan 7 m groot(groeit in de afrastering)bloemetjes volop maar de vruchtjes rotten en vallen af.
nog een aangeplant bij mama in de tuin: daar was er al een vruchtje van 25 cm lang ongeveer en die is volledig opgevreten door slakken uppydogeyes:
dan had ik er nog een op de werf geplant,tegen een betonnen paal en wat draad: deze heeft het minst uitbundig gegroeid,is ongeveer 2 meter denk ik en zo op het eerste gezicht ook niet speciaals mee aan de hand......
[afbeelding verwijderd niet-https]
[url=http://g.imageshack.us/img172/fotos556eu2.jpg/1/][afbeelding verwijderd niet-https]

maar tussen het gebladerte zitten er minstens zes hock: van deze knotsen(ongeveer een meter en sommige zelfs meer,lang)
[afbeelding verwijderd niet-https]
[url=http://g.imageshack.us/img247/fotos558ae3.jpg/1/][afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[url=http://g.imageshack.us/img374/fotos559yl1.jpg/1/][afbeelding verwijderd niet-https]

dinsdag 9 september 2008 - 13:30
rialle

Rialle

Wauw Cetinel, wat een knotsen zeg! En zo lang heb ik ze nog nooit gezien. Dat die hier kunnen groeien had ik niet gedacht. Echt fantastisch. Wat ga je ermee doen?

Groetjes Rialle
dinsdag 9 september 2008 - 13:43
cetinel

Tekst aangepast

Cetinel

geen idee gewoon te sier leggen zeker??

ik hoop dat er toch tenminste 1 zal indrogen,maar of dat hier zal lukken??,
in de nieuwe tuin heb ik zaad gezien van kleine soort fleskalebassen,die ga ik volgend jaar ook es zetten,volgens mij zijn de vruchten daarvan door de kleine omvang gemakkelijker te bewaren??
dinsdag 9 september 2008 - 16:32
Fons

Fons

Cetinel, bij het oogsten het steeltje er aan laten,aan het steeltje een koord maken en boven de verwarmingsketel hangen,het kan een half tot een jaar duren alvorens uw kalabas droog is, als hij voldoende droog is ken je ermee schudden tot de zaadjes loskomen, alzo hebt ge een rammelaar,zo´n kalabassen worden ook gebruikt als muziekinstrument.
dinsdag 9 september 2008 - 19:57
cetinel

Cetinel

bedankt fons,voor je duidelijke uitleg!
woensdag 10 september 2008 - 05:39
kris79

Kris79

hallo Cetinel

zien er idd heel mooi uit hoor,je hoeft geen schrik te hebben dat ze niet rijp worden,wanneer ze deze lengte al hebben,als je ze dan nog een 2tal weken laat hangen ga je zeker genoeg volkomen zaadjes erin vinden!
je kan ze zoals fons zegt aan een draad ophangen,wel zorgen dat ze goed stevig vastgemaakt zijn want is in begin een heel gewicht!je kan ze ook gewoon als decoratie ergens leggen,zodra je ziet dat ze schimmelvlekken beginnen te krijgen en niet meer mooi zijn leg je ze ergens waar ze niet hinderen,in garage of tuinhuisje of zo,en laat ze maar volledig verder schimmelen,al het vocht gaat eruit trekken dan en als je voelt dat ze bijna niets meer wegen,kan je deze mooi zuiver wassen met een schuursponje en je bekomt een mooie bruine houtige vrucht,die je nog jaren lang kan gebruiken als decoratie dan!
wanneer je zaden wilt oogsten kan je wachten tot ze helemaal droog zijn,maar ik raad je eerder aan van 1vrucht die enkele weken afligt,maar nog niet schimmelt,te openen en daar de pitten uit te halen,is een heel zoekwerk want de pitten zitten overal verstopt in het vruchtvlees,maar persoonlijk vind ik die zaden dan veel mooier en makkelijker te kiemen.de zaden voor je ze wilt zaaien een 2-3 weken in de ijskast leggen,want ze hebben een koude periode nodig om goed te kiemen!
veel plezier eraan
mvg
kris
woensdag 10 september 2008 - 07:04
cetinel

Cetinel

hee,had jij die dan eerst een koudebehandeling gegeven?? want dat heb ik namelijk niet gedaan??
ze moeten dus eerst schimmelen eer ze drogen,nogal wel da ge het zegt want ik zou dan gedacht hebben dat ze slecht waren....
als ge er een gat in wilt maken en toch gedroogd krijgen,lukt dat dan,want als ze helemaal droog zijn kun je niks meer uit sijden toch???
woensdag 10 september 2008 - 08:29
kris79

Kris79

hallo cetinel

heb ze enkele jaren gezaaid ,zonder koudebehandeling,en kwamen geen van uit,had 2jaar geleden dan verse vruchten gekocht,van iemand die ze zelf kweekte,en die vertelde mij dat ze een koude behandeling moesten hebben,en vorig jaar dat dan gedaan,en veel beter opkomst.je kunt eens proberen beiden toe te passen en zien wat het verschil is,als je verse zaden hebt,zal die waarschijnlijk zonder koudeperiode ook wel kiemen
is idd gevaarlijk om wanneer ze beschimmelen te denken dat ze slecht zijn en ze dan weg te gooien,maar is dus echt heel normaal,al het vocht moet eruit schimmelen!
zou het gat dan toch pas gaan maken wanneer die al vollop aant schimmelen zijn,denk als je dat doet wanneer die nog groen is,dat de vrucht dan ofwel gaat wegrotten,ofwel er een enorm vieze smurie gaat uitlopen.maar wanneer ze reeds echt verhout zijn is het gat erin maken idd wel wat moeilijker,en moet je voorzichtig tewerk gaan,dat de vrucht niet helemaal doorbarst
succes ermee
mvg
kris
woensdag 10 september 2008 - 13:18
cetinel

Cetinel

thanks!! eerst maar es laten afrijpen...
de rest komt later wel(heb ze daarnet nog es effe gaan bewonderen )
woensdag 10 september 2008 - 18:10
cetinel

Cetinel

ZUCHTtis nie waar !!!!!!
gisteravond komt echtgenoot thuis van een hele dag werken op de werf,samen met de kleinste(5 jaar)....
en meneer die totaal geen interesse heeft in de tuin,had daar toevallig mijn kalebassen opgemerkt.
dacht ik veras mijn vrouw efkes met die vreemd uitgegroeide "komkommer"(dacht dus dat ik komkommers had geplant en die gemuteerd waren )en heeft gewoon de grootste geplukt!!!
als verassing in handen van zoonlief gepropt(die er dus niet mee kon omgaan wegens te groot)
en kwamen triomfantelijk binnen: kijk eens! mijn prachtige kalebas,meer dan 1 meter en steel afgknakt omdat de kleine hem niet kon houden.......
heb het een en ander gezegd ...ze keken zo beteuterd,en achteraf voelde ik me ook wel beetje schuldig want het was goed bedoeld,maar toch.....moeten ze hem dan gelijk plukken?? hij kon het me toch vertellen en tonen als hij het zo leuk vond.....
er hangt ongeveer 10 cm steel aan de knots,zou die als ik hem ophang evengoed droog raken zo??
zondag 14 september 2008 - 11:32
kris79

Kris79

hallo Cetinel

aai wat een verhaal.
dat was ik je nog vergeten te vertellen,dat ze heel week zijn zolang ze niet droog zijn,heb het eerste jaar ergens een ganse oogst gaan opkopen,14stuks ofzo en met in de auto laden ,vervoeren en terug uitladen,had ik er een 5tal waarwan de steel gebroken was.meer dan proberen om ze zo te laten drogen kan je niet doen,maar ik vrees ervoor dat deze nog mooi gaat indrogen,denk dat je die beter gaat gebruiken,om de zaden er uit te halen ,hopelijk zijn ze volkomen,en dan hoef je daar al geen andere meer voor open te snijden.de zaadjes zijn bruin driehoekig zaden,wanneer deze nog wit zijn zijn ze nog niet volkomen,hoop dat je zo de schade nog wat kunt beperken,en dat de andere wel kunnen afrijpen en voorzichtigheid worden behandelt
mvg
kris
zondag 14 september 2008 - 11:49
Rita1960

Rita1960

Tja Cetinel,

That's live and sometimes it's suckes
Next time better, hope so for you! Try it to dry!
( maar blijf toch van je ventje houden hoor, want je keuken inclusief de vloertegels wordt wel heel erg mooi: 0261: )

grt'n

Rita

PS: de grote wederik lijkt aan te slaan.
zondag 14 september 2008 - 20:39
an

An

wat een super mooie aparte flessekalabassen heb ik nog nooit gezien.
maandag 15 september 2008 - 17:10
cetinel

Cetinel

@kris: ik heb hem opengesneden,maar hij was echt nog te jong ook al was hij al zo groot.
supersappig en makkelijk te snijden en de zaadjes bijlange na niet volwassen,ze waren melkwit en superzacht nog...jammer hoor.
maandag 15 september 2008 - 17:48
kris79

Tekst aangepast

Kris79

hallo

@cetinel: das dan idd wel jammer ja,hij zal dan mss al wel zo goed als volgroeid geweest zijn,maar blijkbaar dus nog aant afrijpen,hopelijk gaat vroege vorst je vruchten niet verrassen

-dat het prachtige vruchten zijn,mag je zeker van zijn,hier een foto van degene die ik 2jaar geleden gekocht heb bij iemand die over ganse lengte van zijn serre net onder het dak over een 7m lengte 2planten had laten groeien,en waar overal de vruchten tot bijna op de gornd hingen.hiervan vorig jaar zelf er uit op gekweekt ook in serre,heb er enkele heel mooie vruchten van gekregen,maar door tomatenziekte in de serre ook aantal minder mooie,dit jaar buiten gezaaid,maar veel te laat,dus geen vruchten,volgend jaar opnieuw proberen dus.

hier een foto van die ik 2jaar geleden gekocht had;
[afbeelding verwijderd niet-https][/img]

en een foto van bij die man thuis in zijn serre:

[afbeelding verwijderd niet-https][/img]

mvg
kris
maandag 15 september 2008 - 19:43
an

An

sta echt te kijken met grote ogen deze kalabassen heb ik nog nooit gezien
zie ze echt voor de eerste keer
maandag 15 september 2008 - 22:23
Tomby

Tomby

Die zijn inderdaad mooier dan de gewone dippers, ik hoop voor je dat ze volgend jaar lukken bij je. Een serre met een mooie hoogte is inderdaad een zegen bij dit soort planten.

grtz Tom
dinsdag 16 september 2008 - 17:01
Tomby

Tekst aangepast

Tomby

mijn supermuis heeft weer een ongewenste dubbelklik gedaan
dinsdag 16 september 2008 - 17:01
cetinel

Cetinel

bij mij zaten ze gewoon buiten...heb er nog stuk of 5 aanhangen(ook allen zo een meter lang) hoop dat het weer beetje meewerkt en er toch wat afrijpt....
maar voor de zekerheid had ik niet alle zaden van kris gezaaid,dus volgend jaar is weer een kans he
dinsdag 16 september 2008 - 17:06
greener

Greener

Idd schitterend maar dat de zaden een koude nodig hebben om beter te kiemmen ga ik echt tegenspreken.
Kijk naar de natuurlijke habitat van bovengnoemde planten, daar zal het echt niet gauw koud worden.
Hou het maar op een een kwekers "voorkeur"

Groet,

Greener / Sebas
donderdag 25 september 2008 - 17:24
kris79

Kris79

hallo cetinel

bedankt voor de zaden,heb ze aangekregen.ben er egr blij mee!
mvg
kris
vrijdag 7 november 2008 - 23:03
cetinel

Cetinel

no problemo!!
vrijdag 12 december 2008 - 19:51
Limoncello

Limoncello

heb je nog zaden over?
donderdag 26 maart 2009 - 18:10
cetinel

Cetinel

zal es effe in mijn verzameling kijken en dan laat ik het je te zijner tijd weten ok??
maandag 30 maart 2009 - 23:16
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).