Hoe zou het dan komen dat er zoveel meer schimmelziekten optreden bij bepaalde plantengroepen?
Teveel gespoten in het verleden?
Goede en gerechtvaardigde vraag waar niet eenvoudig een antwoord op te geven is.
Enkele overwegingen:
-- soms kan een schimmel virulenter worden. We hebben dit bijvoorbeeld gezien bij de aardappelziekte (Phytophtora infestans) in de jaren zeventig en tachtig.
-- planten staan op een verkeerde standplaats. Dit leidt tot stress en daarmee zijn ze bevattelijker voor schimmelziekte. Of het klimaat een rol speelt is niet eenvoudig te zeggen. Volgens mij is het weer de laatste decennia extremer geworden waardoor er meer gevergd wordt van planten.
-- door globalisering is er meer handelsverkeer en daarmee bestaat de mogelijkheid dat nieuwe schimmels en schimmelstammen binnenkomen. Globalisering is al iets wat sinds de late middeleeuwen aan de gang is en is simpelweg een hedendaagse realiteit. Bovendien brengt het veel goeds. Zonder China zou electronica een stuk duurder zijn dan nu het geval is. Maar er zitten natuurlijk ook negatieve kanten aan het globaliseringsproces. Zo kan in de houten pallets uit China een Oost-Aziatische boktor verstopt zitten.
-- schimmels kunnen resistent worden voor de gehanteerde bestrijdingsmiddelen.
-- Door milieuwetgeving mogen bepaalde bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt worden. De bestrijding van bepaalde plantenziektes is daardoor minder effectief dan 30 jaar geleden.
-- door de hedendaagse grootschalige productie en specialisatie bij plantenproducenten kan een schimmelziekte gemakkelijker en sneller verspreid worden. Boomkwekers die zelf een uitgebreid assortiment voeren zijn een uitstervende categorie. Tegenwoordig is het specialisatie wat de klok slaat. Een rhododendronkweker met 50.000 stuks van een soort is echt geen uitzondering meer. Door grootschaligheid kan een latent aanwezige schimmel gemakkelijker de tuin van de consument bereiken.
Gegroet, de tuinprins