Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een tweetal Leillindes staan aan de waterkant. Tien jaar lang hebben beide bomen het goed gedaan. Sinds drie jaar begint een van de linden in juli zijn bladeren aan de onderkant van de boom te verliezen. Medio augustus is deze kaal. Nu lijkt ook de boom ernaast aangetast, met bladuitval aan de onderzijde als gevolg.
Misschien dat de wortels te nat staan. Toen je ze geplant hebt hadden ze een relatief kleine kluit. In de loop van de tijd zijn de planten uitgeworteld en bereiken ze lagere delen van de grond. Omdat de bomen langs de waterkant staan, kan het zeer wel zijn dat de wortels nu aangeland zijn op een plek die voor de linde eigenlijk te nat/vochtig is.
Lindes zijn in principe bomen die niet te nat moeten staan. Ze zijn populair omdat ze droogte prima verdragen en ook met minder humusrijke grond overweg kunnen.
TP, nu wil ik toch even nuanceren; Linden vragen over het algemeen een vochtige, eerder voedselrijke bodem. Wanneer bomen op een eerder vochtige plek staan, passen ze kun wortelstelsel aan de omstandigheden aan. Dat betekent in dit geval dat die wortels niet er diep zitten omdat ze volop water ter beschikking hebben.
Nu hebben we sinds augustus een ernstig neerslagtekort wat betekent dat bomen vaak veel moeilijk aan grondwater geraken. Gek genoeg zijn het heel vaak de bomen die volop water ter beschikking hadden die het nu het moeilijkste hebben. Die bomen hebben weinig tot geen wortels die recht naar beneden naar de grondwatertafel reiken. Die hebben ze nooit nodig gehad.
Daardoor kan het gebeuren dat dergelijke bomen ineens erg veel last krijgen van watergebrek. Ik zou dus niet zomaar durven zeggen dat die bomen last hebben van een te natte standplaats, zonder die situatie ter plaatse beoordeeld te hebben. Het zou me niks verbazen als die te droog zouden staan.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het te maken heeft met een te vochtige bodem, omdat het erop lijkt dat de ene boom de ander aansteekt.
De linkerboom is de uitval onderaan begonnen en gaat langzaam omhoog. Sinds een jaar zie je de eerste tekenen bij de rechter boom (aan de zijde met de boom die al geïnfecteerd is).
Weet iemand wellicht een specialist die kan komen kijken?