Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een buxushaagje rondom mijn moestuin.
Op verschillende plaatsen wordt de haag bruin.
Ik denk aan twee mogelijke oorzaken: ofwel buxusmot, maar ik heb ook een maand geleden met neemolie gesproeid omdat ik biologisch wou bestrijden. Misschien was dat niet op het goede moment was, of heb ik te veel gesproeid.
Kan iemand aan de hand van deze foto's beoordelen of het over buxusmot of een andere oorzaak, zoals verbranding na besproeing met neemolie gaat?
Voor mij ziet het er uit als een cylindrocladium buxicola-aantasting. Een schimmel die niet te bestrijden is. De zwarte vlekken met gele randen zijn heel kenmerkend.
Op de takjes zitten dan ook zwarte streepjes. Ook een controlemiddel is het afknippen van een takje en dan natspuiten en in een plastic zakje stoppen. Na een paar dagen verschijnen er dan zichtbare roze sporenhoopjes.
Bovenstaande buxushaag kun je met de helft terugsnoeien. Het probleem is echter dat de schimmelziekte Cylindrocladium in de haag zit. De haag zal weer gaan uitlopen maar de kans is zeer groot dat de nieuwe groei ook weer last krijgt van Cylindrocladium. Op ieder afgestorven blaadje zitten de voor de mens onzichtbare sporen van de Cylindrocladiumschimmel. Door opspattend water (bijv. regen) worden deze sporen verspreidt en zorgen zo voor nieuwe infecties. Door de buxusheg te knippen als het blad nat of vochtig is kun je zelf ook de Cylindrocladiumschimmel in de haag verspreiden.
De Cylindrocladiumschimmel is zeer moeilijk te bestrijden. In NL zijn hier voor de consument geen middelen voor beschikbaar. Ook voor de professionele buxuskwekers is Cylindrocladium een groot probleem maar zij zeggen dit natuurlijk niet hardop omdat dit de verkoop schaadt. Door de droge zomers van de afgelopen jaren hebben we toen niet zoveel last gehad van Cylindrocladium maar in de huidige zomer met redelijk wat neerslag en sterk wisselende temperaturen steekt het weer de kop op.
Cylindrocladium was er al voor de buxusrups/mot en een van de redenen waarom buxus uit de gratie is geraakt.
Als ik je een tip mag geven: rooi die haag en zet er wat anders neer. En natuurlijk snap ik dat je gehecht bent aan die buxushaag. Maar met de aanwezigheid van Cylindrocladium en de buxusrups wordt het in stand houden van een buxushaag een gebed zonder eind.
Zoals al gezegd is diep terugsnoeien zeker mogelijk. Maar het is inderdaad zinloos, zoals Tuinprins al aangeeft. Door snoeien verdwijnt de schimmel niet. Als het een periode droog is loopt de buxus weer mooi groen uit en net als je denkt dat het toch misschien nog goed komt, dan slaat de schimmel weer toe en al het nieuwe groen is binnen een week volledig aangetast.