2)snoei:notelaar is 1 van de bomen die bloeden bij snoei,indien veel snoei of grote takken dan kan de boom doodbloeden,
Dat is een misvatting. Als er veel moet gesnoeid worden, of als er grote snoeiwonden moeten gemaakt worden is dat altijd een kwestie van achterstallige snoei. Een tak die weg moet kan best weggehaald worden als de tak zo klein mogelijk is. Dat vraagt minder werk voor de snoeier, maar is ook midner belastend voor de boom. Een goede regel, die in de boomverzorging algemeen aanvaard is, is de volgende: maksimaal 20 % van de bladmassa in één snoeibeurt weghalen. Takken mogen maksimaal 10 cm doorsnede hebben. Hoewel bloeden erg belastend is voor de boom, zal een gezonde boom daar normaal gesproken niet aan dood gaan.
Dus enkel snoeien als de sapstroom stilstaat,
Probleem is wel dat de sapstroom
nooit stilstaat, ook in de winter niet. Dat de boom gaat bloeden wordt veroorzaakt door druk vanuit de wortels. Als bloeden te maken zou hebben met het al dan niet stilvallen van d esapstroom zou de boom in de zomer meer moeten bloeden dan in de winter.
bv.december,januari,na een vorstperiode,zeker niet tijdens vorst.
Dus zeker niet in december of januari. In die periode wordt bij notelaar al worteldruk gevormd en kan de boom gaan bloeden. Beter is de boom te snoeien in volle zomer, na het uitlopen van het blad en voor de bladval. Snoeien bij het uitlopen van het blad en bij het vallen van het blad moet absoluut vermeden worden. Traditioneel worden noten gesnoeid in spetember als de noten rijp zijn. Later snoeien lijdt tot bloeden, vroeger snoeien betekent dat je noten wegsnoeit. In vroeger tijden was het not done om een oogst weg te snoeien, dus werd traditioneel gesnoeid vlak na de oogst. Maar voor de boom zelf is het beter om in de zomer te snoeien.
Klopt ook niet. Afgedekte wonden gaan vochtiger blijven waardoor schimmels het hout makkelijker kunnen infecteren. Afdekken van de rand van de wond zorgt er voor dat het cambium niet uitdroogt, maar dan moet je wel zorgen dat alleen de buitenste rand van de wonde ingesmeerd wordt.
Als je snoeit is het aangewezen om de verdikking aan de basis van de tak (de takkraag) niet te beschadigen. Die takkraag bevat zowel weefsel van de tak als van de stam. Beschadiging van de takkraag is dus een beschadiging van de stam. De scahde die je daardoor maakt kun je niet goed maken door de wonde in te smeren.