Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wat een drukte al daar bij jou Rodger!!
Het moet toch heerlijk zijn om die bijtjes voor het eerst weer buiten te zien, na zo'n lange winter!
Ik heb hier nog geen enkel bijtje gezien, maar er staat ook nog niets open van bloemen!
Alleen komen de Lieveheersbeestjes in huis weer van achter alles uitgekropen...
die zetten we meteen op de twee kuip-hybiscussen omdat die plotseling zwart zien van de bladluizen (de smeerlapkes!),
ondanks dat de planten nog binnen staan.
Dat is tenminste nogal eens iets anders dan 'prikkelen' met nectapol of voederdeeg.
Fantastisch zeg zo'n crocusweide.
URL=http://img98.imageshack.us/my.php?image=p1010128.jpg][afbeelding verwijderd niet-https]
Groetjes
schitterend zeg, die krokusweide! Zoiets zou ik ook wel willen, maar ik denk niet dat ik daar ooit aan begin maar aan de andere kant weet je ook niet hoe gek ik ben! Mijn grasveld ligt er al en het lijkt me makkelijker ze uit te strooien voordat je gras zaait. Ik heb dit jaar al zo'n 1000 narcissen gepoot (en daardoorheen nog tulpen en blauwe druifjes) en dat was al een hels karwei. Onder de boomspiegel van pas aangeplante hoogstamperen. En die boomspiegel moest dus ook nog gegraven worden.
Enkele dagen geleden had mijn vrouw wat wilgenkatjes afgeknipt om in de vaas te zetten.Kwestie van het lentegevoel wat binnen te brengen.
Deze voormiddag zag ik dat de katjes reeds volop aan het bloeien waren in de vaas.Ik heb ze buiten gezet op de tuintafel.De bijtjes waren er als de kippen bij om de pollen te verzamelen.
Prachtig deze foto's een heerlijk lente gevoel. De eerste hommel heb ik hier ook al ontdekt. Ja, is dat geen mooi gezicht die pootjes vol met stuifmeel. Het zijn echt van die klompjes geel die eraan hangen ik kijk er ook altijd naar in de tuin als ze van bloem naar bloem vliegen.
Bij ons hebben de 2 grote bijenvolken de winter overleefd, maar
het kleine volkje van vorig jaar helaas niet..... spijtig.
En de oorzaak????? Toch hadden ze nog genoeg voorraad in de kast.
Hé Rodger,
'da's dan weer een goed bericht. Dat al je volken deze winter overleeft hebben.
en het was toch een winter om van te rillen.
Misschien hoor je dat ook nog van je mede-imkers dat alle volken het overleefd hebben.
dat zal mij dan ook als muziek in de oren klinken.
hmm altijd leuk zo'n bijenvolkeren. Jammer dat ik hier de plaats niet heb (plaats wel maar teveel buren in de omgeving) ... Ik had altijd graag zo'n bijenvolk in de tuin gehad , welliswaar op een wat afgelegen plaats, maar toch...
Bah,....veel plaats moet je er niet voor hebben hoor,ik heb vrienden ned. die gewoon een paar bijenkasten op hun plat dak staan hebben omdat ze geen tuin hebben.
En in dicht bevolkte buurten kan je ook makkelijk enkele kasten zetten, alleen moet je dan wel zorgen dat je met een zachtaardig ras werkt zodat je buren er geen last van hebben.
groetjes
rodger
Ik woon in België, maar ik heb me laten vertellen dat er hier in België blijkbaar toch wel wat regels zijn om zo'n bijenvolk in een dichtbevolkte buurt te houden. Is er mss iemand die me hiermee wat kan helpen?
De afstand van de kast(en) tot de straat of de deur van de buren (vensters worden niet genoemd in de wetgeving) moet minimum 20 meter zijn.
Deze afstand mag tot 10 meter gereduceerd worden indien er een afsluiting van 2 meter hoog tussen staat. Gebouwen of hagen van die hoogte tellen ook mee.
Eén kast staat binnen op mijn zolder. De bijen landen op een vliegplankje dat aan de muur bevestigd is en wandelen dan 'te voet' naar binnen door een gleuf in de muur, naar de kast die zorgvuldig tegen de muur geplaatst is.
Als ik de kast open maak om aan de bijen te werken, zet ik een raam open en een half uurtje later is de zolder weer leeg.
Je ziet veel regelgeving voor de hobby-imkerij is er niet.
Als je honing wenst te verkopen, en in een goed jaar heb je er al gauw wat over, dan moet je wel geregistreerd zijn bij het FAV, het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid. Dat is gratis voor hobbyisten.
Bepaalde gemeenten beperken wel het aantal volken in woonwijken, meestal tot drie
Eén volk is ook weinig. Je houdt er best twee, voor pechgevallen. Dan kan je uit het andere volk wel weer een tweede kweken.
Als je het overweegt van bijen te houden, dan volg je best eerst een lessenreeks in een imkervereniging. Dan ben je voldoende goed geïnformeerd.
Groetjes