Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
In onze tuin ontvangen we vele vogels en geven ze ook eten. Mussen, merels, vinken, meesjes, roodborstjes, groenling en zelfs zanglijsters. Maar ! door eten te geven komen vele houtduiven of bosduiven onze tuin bevolken. Zij laten heel veel vuil achter... hoe kan ik deze duiven afschrikken zonder de andere vogels te verjagen ?
Ik vind dit zo'n typisch geval van 'having your cake and eat it too' ... Anders gezegd: als je de vogels blijft voeren zullen de houtduiven ook blijven komen. Als je allemaal dingen gaat verzinnen om de houtduiven te laten verschrikken (bijv. cd's ophangen of repen zilverpapier)) dan zullen andere vogels (i.h.b. zanglijsters) daardoor ook wegblijven.
Je zou constructies over je voederplekken kunnen maken van gaas met zulke openingen dat alles er door kan behalve houtduiven. Wel een ruime constructie want ze hebben lange nekken.
Daarnaast hebben we voederstations waaraan voederhuisjes hangen waar bosduiven ook niet bij kunnen. Dat maakt dat ze alleen nog bij het voer kunnen dat andere vogels morsen.
Ze komen dus nog wel mee-eten, maar zeker niet massaal.
Hallo Jaak, in mijn ervaring zijn duiven geen "klimmers" maar echte grondeters om het zo maar te zeggen. Als voer een stukje hoger staat / hangt nemen ze niet de moeite. Misschien is het een optie om het voederen op te hangen of wat hoger aan te bieden ?
@Hazelrah
De houtduiven hier vinden hoogte geen probleem. Zolang ze een plaatsje hebben waarop ze kunnen landen, zullen ze komen mee-eten.
Vroeger stond hier een voedertafel op voet. Pas toen we de ruimte tussen het dak en het tafelblad verkleinden door er halverwege rondom een latje tegen te timmeren, konden de duiven er niet meer bij.
Als je alleen op hoogte voert, ga je wel grondvogels zoals merels, vinken, heggenmus, roodborstjes... ontmoedigen.