Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hey allemaal,
ik spring hier ook eens op dit leuk forum binnen, met een -voor mij- prangende vraag.
Ik wil graag wat minder onkruid op mijn gloednieuwe oprit (in kiezelsplit Jurasique) en mijn terras (gebakken kleistenen).
Er mag van mij wel eens iets tussen komen piepen, ook mos is op termijn heel welkom, want dat geeft een mooi rustiek effect.
Maar nu heb ik vanalle (platte) distelstruikjes, graszaad van de aanleg van mijn gazon, koolzaad-boompjes, .... enfin, toch wel een beetje van het goeie teveel voor iets dat er nog maar 2 maanden ligt (en vééél geld heeft gekost).
Spuiten met Round-Up ? Zeker, alles is dan weg. Maar toch liever niet bij mij.
Ik overweeg nu dus een thermische onkruidbestrijding : branden of stomen of ....
Is er een ecologist onder jullie die hier al enige ervaring mee heeft ?
Misschien professionele ervaring, nu de gemeenten ook verplicht worden hun sproeistoffen ernstig terug te dringen ?
Zijn deze systemen niet te duur voor wat ze (particulier) nuttig zijn ?
Is het een beetje efficiënt ?
Het gras kan ik nog met de hand de baas : eens alle zaad gekiemd is (en uitgetrokken...) zal het wel minderen, denk ik.
En het onkruid : je raakt de wortels niet, zeg je ? Hoe vaak verwacht je dan dat een behandeling zich opdringt ? 2x / jaar ?
Intussen heb ik ook info van die bekende eco-firma in Eghezée gekregen.
Handbrandertjes Sievert en Foker, prijs tussen 60 en 150 eur. Interessant lijkt me Sievert Turbo, zie foto.
Infrarood branders (hebben een kap, warmteverlies veel minder) Weedboy 25 (600 eur), 40 (2400 eur) en 65 (3500 eur). Dit is mij echter te duur.
Ik zoek hulp tegen onkruid! (waarschijnlijk iedereen? )
Onze tuin ligt tussen twee buren die geen tijd hebben zich met onkruidbestrijding bezig te houden...
Gevolg, kleefkruid, kattestaart, brandnetels, en distels en rijgras alles tot 2m hoog...
Hoe meer roundup ed we spuiten, hoe weliger het tiert! (werkt als wijwater)
Bomen in de ene buur zijn weide zijn gerooid en blijven liggen, takken ervan groeien op 0.5m van onze afsluiting en duwen die kapot.
Kan ik die buren doen verplichten, ev via vredegerecht hun rommelen harboretum te doen onderhouden/opkuisen
Als je oprit nieuw is in kiezelsplit hoe kan daar dan al veel onkruid in groeien?
Ligt er een onkruiddoek onder de steentjes?
Bij een nieuwe oprit met grind ben je normaal jaren gerust, af en toe eens een kruidje dat je met gemak kan uittrekken.
Onze tuin ligt tussen twee buren die geen tijd hebben zich met onkruidbestrijding bezig te houden... Gevolg, kleefkruid, kattestaart, brandnetels, en distels en rijgras alles tot 2m hoog... Hoe meer roundup ed we spuiten, hoe weliger het tiert! (werkt als wijwater)
OK, bij jouw buren groeit er één en ander, maar welke problemen geeft dat op jouw eigendom? Kan je dat wat concreter maken?
Bomen in de ene buur zijn weide zijn gerooid en blijven liggen, takken ervan groeien op 0.5m van onze afsluiting en duwen die kapot.
???
Als bomen zijn gerooid dan zijn ze uit de grond gehaald en groeien ze dus niet meer.
Je moet je afvragen of je de juridische weg moet bewandelen. Je relatie met de buur/buren kan hierdoor zodanig verstoord raken dat jouw woonplezier tot in de zeer verre toekomst verpest wordt. Bezint eer ge hier aan begint. Verder moet je realiseren dat jij bij een juridische procedure aan het kortste eind kunt trekken. 'Onkruid' is in deze een discutabel begrip want wat de ene onkruid vind is voor de andere natuur.
De bomen zijn 20cm boven de grond afgezaagd en de wortelstronk (isgat) is blijven zitten, en daaruit ontstaat een wildgroei van takken die nu reeds 10cm dik zijn.
Takken zijn in de grond geduwd en groeien ook, die staan op 0.5m van de draad. de zijtakken vanaf 1m hoogte boren zich door de draad die ze kapot duwen.
Voor wat het onkruid betreft hebben we reeds ruim 300kg(op 5maand) naar containerpark gevoerd en het wieden blijft een fulltime job!
De afsluiting is een betonplaten boord 0.5m H en daarboven groene Bekaertdraad van 1.2m H.
De plantjes die we als "geschenk" bekomen zijn kattestaart en kleefkruid, die zich onder de betonboord een weg zoeken, en door de mazen van de draad.
De brandnetels zijn ca 1.5 à 2m hoog en leunen tegen de draad n laten hun zaden vallen op onze grond, hun wortels kruipen onder de betonplaten...
Dan zijn er nog de distels die welig groeien en nu reeds 1.5m H zijn zullen straks hun zaden met de wind verspreiden.
Dan is er nog rijgras dat zich onder de betonplaten voort woekert, en ook via zaad
Het is een hele zegening zulke buren links en rechts.
De "relatie" is reeds verstoord, so what....
Een buur is door de vrederechter verplicht geworden zijn dat, dakgoot en muur te herstellen... nadat 5j zagen en vragen van ons niet voldaan werd!
Vroeger spoot ik met roundup die glyfosaat bevatte door de draad tot 1m op hun eigendom, en er was een "buffer".
Nu helpt dit niet( geen glyfosaat meer).
Moet toegeven we zitten mooi in 't groen, as je graag onkruid en wildernis ziet!
OK, het is duidelijk dat je wat last hebt van de naburige percelen.
Hoe breed is je perceel?
Nu wat thermische onkruidbestrijding betreft:
Ik heb dat 1 jaar geprobeerd. De onkruiden in de voegen tussen de klinkers. Was een brander gevoed met zo een gasbusje van Camping-gas.
Dat werkt wel maar gaat heel traag, en de onkruiden zijn binnen de kortste keren terug.
Ik denk dat je met dat branden de koolwaterstoffen van de plant verbrandt maar dat de mineralen achterblijven en die vormen meststof voor nieuwe onkruiden, dat is mijn hypothese.
Om kort te zijn, het is bij dat ene jaar gebleven. Nu gebruiken we een combinatie van borstelen met een stalen borstel en bleekwater.
Een brander werkt niet bij wortelonkruiden zoals kweekgras, kattenstaart, zevenblad, paardenbloem, brandnetels, overjarige distels etc. etc. Je brandt het bovengrondse deel weg maar korte tijd later gaat de wortel weer uitlopen. Dit is zeker het geval bij wortelonkruiden die diep kunnen wortelen zoals meerjarige distels en kattenstaart. Probleem is dat de warmte niet diep genoeg de grond ingaat om de wortel te doden. Het werkt wel bij 'simpele' eenjarige/meerjarige zaadonkruiden zoals kleefkruid en springkruid.
Wat bij veel wortelonkruiden doorgaans wel werkt (echter niet bij zeer diep wortelende wortelonkruiden) is een stoomapparaat. Bij kleine oppervlaktes zoals paden etc. kun je hiervoor van die kleine stoomapparaten kopen of huren. Heb je een flinke oppervlakte te doen dan heb je een probleem want die grote machines zijn nauwelijks te huur en te duur om zelf te kopen (meestal zie je die alleen bij gemeentes of gespecialiseerde bedrijven).