Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ons gazon wordt geplaagd door tal van 'hoopjes' aarde in krulvorm.
Op zich niet echt een probleem, in ' t voorjaar en in 't begin van de zomer konden
we ze vlug even openharken, maar de laatste tijd wordt het steeds maar erger,
per vierkante meter toch wel minstens een hoopje of 6-7.
Het relatief kleine gazon is nu dus echt een grote puinhoop en volledig
oneffen geworden. De oorzaak zijn wellicht de (enorme) regenwormen
die we hier overvloedig zien de kop boven steken.
Achter ons gazon hebben we nog een grote oppervlakte braakliggende grond
en je gelooft het of niet; daar is geen spoor van de kop op stekende regenwormen
te vinden. Frustratie alom dus bij ons.
Valt er op de 1 of ander manier af te raken van die extralarge wormen in het gazon,
zodat, wanneer ik het herzaai, we weer van een vlak gazon kunnen genieten/maaien?
hier valt echter niet veel aan te doen, dan gewone landbouwkalk te strooier in poeder vorm dat houd ze wel weg, eigelijk zijn ze niet schadelijk ze zorgen er voor dat je grond goed doorlucht word maar voor het oog is da minder, die kalk brand dus enkel op regenachtige dagen strooien, en in het winter november mag je op je gazon een goed laag van deze kalk strooien, is veel goed koper dan gazon kalk maar is poeder dus de meeste mensen vinden dit een vuil goedje om te strooien maar heeft net de zelfde werking,
Bedankt voor het antwoord! Ik heb idd niks tegen die regenwormen,
maar het oog wil ook wat hé, het is tenslotte géén weiland... .
(ik had voorheen nog nooit zo een enorme wormen gezien : 15-17cm lang )
Die kalk probeer ik dan alvast uit. Poedervorm is géén probleem voor mij!
Gezien het gazon nu een grote puinhoop is : is het aan te raden
het nu nog om te werken/te herzaaien of wacht ik beter tot de lente?
Kan ik de kalk dan inwerken of moet ie op 't oppervlak gestrooid worden?
Het is nu nog wel het moment om te zaaien hoor (tot eind oktober). En het heeft het voordeel dat je minder last zult hebben van onkruid in je gazon. Kalk hoef je in principe niet in te werken, je moet het wel bij nat weer strooien, anders waait het ook gemakkelijker weg.
ik zou het gras nu gewoon door zaaien, gewoon gras zaad best een rapit fast dit is een snel kiement gras zaad mengeling.gewoon strooien en met een hark licht in werken wat je ook kan doen is met een balk over je gras trekken en het zo terug gelijk leggen,
let wel da je niet alles gelijk kunt doen de kalk zal het jong gras geen goed doen, kan de kiem verbranden.
ik zou nu wat kalk strooien om de schade te beperken,dan in de winter nog een goed dosis kalk strooien,dan is je gazon klaar voor het voorjaar dadelijk van start te gaan, en in maart april eerst eens goed uitkammen
en daarna door zaaien,
hangt gewoon van af hoe erg de shade is en wat je zelf wil
Je kan nu nog bijzaaien, om de hoopjes te egaliseren kan je er best eens met de rol over gaan. Het zaad wordt dan meteen goed aangedrukt en zal beter kiemen.
Zelfde probleem in onze tuin. We gaan ervan uit dat de hoopjes gevormd worden door regenwormen, maar daar twijfelen we wel over gezien de omvang van die hopen. Ons gazon is werkelijk na nauwelijks twee jaar aangelegd te zijn een grote puinhoop. Is het mogelijk dat de oorzaak niet bij wormen ligt? Andere diertjes die daar verantwoordelijk voor zijn? Dat wormen een zegen zijn voor je gazon kunnen we best aannemen, maar wat wij hier meemaken kan toch nket de bedoeling zijn van een gazon... Wie weet raad? [afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https]
Het lijkt me hier niet alleen een probleem van de regenwormen maar ook een gebrek aan meststoffen.
Ik heb het hier dan over de gazon waarvan foto's.
En ten tweede is het gzon veel en veel te kort afgereden ,en zeker nu het winter word is het best dat je de machiene insteld op een 4 tal cm hoogte zodat ook de mos minder kans krijfgt om zich te ontwikkelen.
Strooi in het voorjaar meer meststoffen en magnesium.
Je kan een vergelijk maken, hoe langer het gazon hoe langer de wortels hoe minder je last zal hebben van de regenwormen als is een regenworm op zich geen enkel probleem,maar dat is hierboven al aangehaald.
Gr eddy,
Als het regenwormen zijn is het mogelijk dat uw gazon te laag ligt. regenwormen komen naar boven als het veel te nat is, bij droogte gaan ze diep in de grond en heb je er geen last van. Als je voor een goede afwatering zorgt of het gazon verhoogt dan hoef je niet elk jaar uw voorzorgen te nemen. Als je een riek in het gazon steekt en met de steel van links naar rechts beweegt (zoals een handpomp van boven naar onder) dan komen de pieren naar boven. Een visser komt die met alle plezier helpen wegvangen . 't is het proberen waard.
Ik geloof niet dat het gras te kort afgereden is. Het probleem is dat je nauwelijks nog gras ziet, waardoor het gras te kort lijkt. Die hoopjes meten in de meeste gevallen geen 2 cm, maar wel 5- 8 cm. Op de foto's hierboven zie je de slechtste zone.
Ik kan geloven dat wormen goed zijn voor de bodem, maar dan heb ik liever 3 wormen dan 10000 wormen per vierkante meter. Zoals het gazon er nu bij ligt, is er zoals u merkt nog nauwelijks sprake van een gazon. Er is toch ook meer dan voldoende vet en kalk ingebracht. We hebben nu ook 10 kilo per 100 vierkante meter landbouwkalk (kalkmeststof) gestrooid op aanraden van een forumer hiervoor. We zijn van plan dit te herhalen in februari of maart.
Onze tuin ligt zeker niet te laag. Integendeel, we wonen op een heuvel en het grondwaterpeil ligt op -6 meter.
We zouden toch absoluut de meeste wormen er uit willen. Gezien het gaat over een zeer groot gazon, moeten we een eenvoudige methode kunnen toepassen. Wie weet raad? Hoe raken we van de meeste wormen af?
Ik zie aan de levendigheid van deze topic dat ik niet de enige ben met die worm-problemen.
Ik heb ervoor gekozen om het gazon nu niet meer te herzaaien. Doch op aanraden van jullie hier goed
gekalkt om dan volgend jaar in 't uitkomen het gazon her aan te leggen.
Is het aan te raden om binnen een paar maanden, laat ons zeggen na de jaarwisseling ofzo, nog eens goed te kalken? Of moet je oppassen met een teveel aan kalk?
Heden doen de regenwormen echt nog goed hun werk met het omploegen van het gazon .
Oja : nog een afbeeldingetje van onze overijverige ploeg-wormen :