Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
heb net oprit en terras aangelegd. Nu de tuin, die bestaat momenteel uit heel wat hopen aarde van het uitkofferen met erop heel wat onkruid. En nu? Wat moet ik doe? Onkruid kapotsproeien, hopen aarde verspreiden over de tuin,....?
Zeg het me, alle hulp is welkom want ken er niks van!!
dus onkruid kapot sproeien hoeft niet, enkel alles omspitten? en dan? het is onze bedoeling om in augustus graszoden te leggen. Moet er dan nog iets toegevoegd worden aan die grond?
Het is afhankelijk wat er allemaal aan onkruid in zit maar ik zou het tocht liever bespuiten met round-of clear-up o.i.d.
Dan is het beter om dat over een maand nog eens te doen zodat het meeste er ook echt uit is.
Dan omspitten (of inderdaad laten doen), minstens twee spaden diep en compost erdoor werken.
Afhankelijk van wat je wilt planten moet de grond daarvoor geschikt worden gemaakt. Een border wil andere grond dan een gazon. Er staat veel info over op deze site. B.v. http://www.tuinadvies.be/gazon.htm
Het is nogal een verschil mest of compost.
Met mest kun je al heel snel overbemesten en verzuren. En de ene mest is de andere niet. Gras is wat minder kritisch maar andere planten zijn dat vaak niet. Ook zeer afhankelijk van of het al of niet vermengd is met stro en hoeveel.
Compost is van organisch materiaal (plantaardige of dierlijke oorsprong) en is in het algemeen veel beter geschikt om de bovenlaag van de bodem te verbeteren.
Het is meestal in de buurt verkrijgbaar en kost niet veel. En het stinkt nauwelijks.
Wederom het is erg afhankelijk van wat er in en op moet groeien maar in het algemeen zou ik gaan voor compost.
Ik heb in de begindagen 10 M2 door de grond gemengd (althans waar ik ging planten).
Omdat ik op kleigrond zit heb ik daar ook de nodige kubieke meter zand door gemengd.
Te zien op http://www.karesansui.nl/html/page_cmp_ground.htm#LEVELLING.
Compost is inderdaad aangewezen, dan verbetert de structuur van je grond al, en nu heb je tenminste de mogelijkheid nog om de compost gemakkelijk aan te brengen.
Doodsproeien is verspilling van leefmilieu en geld. Als alles ondergewerkt wordt, en er wordt daarna gras gezaaid, dan heeft onkruid bijna geen kans (of toch niet meer kans dan mocht je wel gesproeid hebben). Het overgrote deel van het onkruid in het gazon gaat ook snel dood als je begint te maaien.
Ik zou het onkruid toch ook niet doodsproeien. Je brengt onvermijdelijk schade toe aan het bodemleven.
Toen wij aan onze tuin begonnen, hebben we hem eerst met de hand met een aantal mensen gewied en dan omgespit (ik heb het dan wel maar over 200 m²).
't Was vermoeiend, maar ook heel gezellig.
Nu je er nog gemakkelijk aankunt met een tractor, zou ik een boer vragen om de compost mee in te ploegen en alles te freezen. Dan inzaaien met gras waar je nog niet meteen iets anders wil planten. Op die manier ga je het onkruid sowieso bijna volledig kwijt zijn. Eventueel kan je in je borders ook al meteen bodembedekkers planten, of schors aanbrengen. Als je dan het gras ook begint te maaien, denk ik dat je niet veel onkruid hoeft te verwachten.
Even ter volledigheid...... omdat "doodsproeien" ter spraken kwam
Volgens mij hebben die middelen geen verdere negatieve gevolgen. Het wordt in de sapstroom van de plant opgenomen en gaat dan naar de wortels die hierdoor geen vocht meer op kunnen nemen en de plant na een week verdroogd is.
Ik heb in mijn tuin alles twee spaden diep omgespit en tijdens dat werk alle onkruid met wortels en al met de hand eruit gehaald. En inderdaad een hele klus maar het geeft zeker voldoening. Vervolgens de compost en zand er doorheen gewerkt.
doodsproeien:
-als het vergif wordt opgenomen door de plant, is het nog niet weg.
-niet alle vergif wordt opgenomen, een deel blijft ook in de grond.
-het vergif bestaat niet enkel uit de werkzame component, maar ook uit andere (vaak kankerverwekkende) stoffen die worden toegevoegd (bv. om het vergif beter op het blad te doen kleven).
gezond zullen de goedjes wel niet zijn. En wat nu als ongevaarlijk beschouwd wordt, zal later misschien wel ongezond blijken te zijn (in analogie met bv. asbest, DDT, softenon,...)
heb enkele weken geleden een kraantje alles laten nivelleren omdat volgende week de afsluitingen gezet worden. Momenteel ben ik bezig met al het onkruid uit de grond te halen, er wat gedroogde koeiemest op te strooien en dan omspitten. En alles mooi rakelen. Zou dan later een laagje compost over de aarde doen en het infrezen. Hoeveel cm compost moet ik erop doen? 2a3cm ?...
alvast bedankt voor jullie antwoorden