Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Sinds een paar jaar heb ik last van een zwart soort mos of schimmel in het gazon. Dit probleem doet zich voornamelijk voor in vochtige periodes en breid ieder jaar verder uit. In droge periode gaat het langzaam weg. Bespuitingen met een mosdodend middel (almoskill) en een fungicide hadden geen enkel effect? Iemand enig idee wat ik hiertegen kan doen ? Alvast bedankt
mvg,
Johan
beste johan er zyn een paar middelen eerst heel goed is yzer sulfaat stroeien dan word de mos zwart en sterft af uitkamen de dode mos en nu in de winter kalk gooien en nog eens kalk gooien maar met de yzer sulfaat op passen opvloeren ;klinkers ,tegels, niet over gooien en niet over gaan met dat spul aan u voeten te goei afwassen de schoenen natuurlyk is goed dat product en niet duur maar te goei opletten kalk klak kalk mvg
Kalk is niet altijd de oplossing, ik stel voor om een grondonderzoek te laten uitvoeren of zelf een zakje met grond te verzamelen en in te leveren bij een onderzoekslabaratorium. Die zullen de grond analyseren en u een bemstingsadvies geven voor gazon. Voor meer informatie hierover kun u zich wenden tot zo'n labaratorium blgg oosterbeek, vd voorde en heijens in grauw zijn enkele specialisten op dit gebied. Mos ontstaat, omdat het gras te veel afziet. Dit komt door concurrentie tussen mos en gras. Te kort maaien kan een oorzaak zijn, net zoals te veel schaduw en een gebrek aan meststoffen. Het hoeft dus niet altijd aan de pH van de grond te liggen. Als de pH te laag is <5-5,5 spreekt men van zure grond. Door deze zuurgraad kan de grasplant minder meststoffen opnemen. Zure grond kan komen door meststoffen zowel als zure regen of de grondeigenschappen. Door te kalken wordt de grond minder zuur, dus zal de pH oplopen en meer basisch worden. Een te hoge pH is net zo schadelijk als een te lage pH.
beste ik weet een ding toch ik had geen analiese laten doen van myn gronden myn mos stond op een schaduw ryke plaats en met yzersulfaat en de korrel kalk heb ik toch myn gazon in perfecte condidtie gekregen en in het voorjaar blauwe korrel twee maal per jaar en de gazon staat perfect is wel speelgazon voor de kinderen als zo wel voor my is niet als de voetbal plein van anderlecht maar dat hoeft ook niet mar het MOS is weg en dat is een voornaam punt ik heb liever een beetje groene klaver als mos de vogeltjes vinden hun mos wel elders mvg
Het zal meer dan waarschijnlijk om een aantasting van algen gaan; meer bepaald blauwalgen.
Deze verkleuren zwart.
Hiertegen is niet echt een bestrijdingsmiddel op de markt.
Vroeger kon hiervoor een product zoals Alsmokil gebruikt worden, maar dit product uit de handel genomen.
Je kan nu de vlekken bespuiten met 'Greenstop'.
Dit is weliswaar een product dat algen en groene aanslag op muren en tegels verwijdert, maar het is niet schadelijk voor gras en kan dus ook in een gazon worden toegepast.
Ervoor zorgen dat je het gazon eens goed belucht, prikken met een riek,, zodat het vocht goed weg kan, deze algen vormen zich op natte gropnden.
Voor meer info rond het product en een eventueel verdeelpunt, www.edialux.be
Je zal in ieder geval meer dan één bespuiting moeten uitvoeren. Herhaal de bespuiting 2 à 3 maal om de 10 dagen.
joput,
ik denk maar ben niet voor de 100% zeker maar, is de plek waar het zogezegde zwarte mos voorkomt niet al te vochtig?
Want ik denk zoals hugo hierboven al aanhield een alg is en geen most .
Door en te vochtig gazon kunnen deze zwarte algen optreden en al je de oorzaal van het te vochtig zijn van het gazon aanpakt ook de zwarte smurrie zal verdwijnen.
Ik heb ook deze( zwarte algen zullen we het voor het gemak noemen) ook in de tuin gehad.
Ook een zeer vochtige tuin.
Ik het het gazon aangepakt door er zeer matig een mengeling van fijngezeefde compost en scherp zand te mengen in de verhouding 50/50
twee maal per jaar,, maart en november.
Na enkele jaren ben ik het zwarte goedje kwijt.
Gr Esem,
hallo even over deze zwarte algen, gewoon het produkt diatom opstrooien
wel bij droog weer .
de werking van dit produkt is als volgende, het diatom korreltje zuigt bij name de zwarte alg droog en zo gaat deze ook kapot.
natuurlijk moet je dan ook de vochtigheid van uw gazon aanpakken
Ik heb zonet online Biatom 200 gr besteld via
http://www.baroen.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=109&category_id=51&option=com_virtuemart&Itemid=1
Ik vermoed dat dit om hetzelfde product gaat?
We hebben 3 jaar geleden een bosgrond herschapen naar een mooi stukje gazon, maar hebben ook last van zwarte, mos-achtige plekken. Het is erg kleverig en onder de plekken zit gewoon zand. Het is wel zo dat we een beregeningssysteem hebben gebruikt om de hete zomer door te komen in juli. Allicht veroorzaakt dit nu een te vochtige grond.
Wat ik ga doen:
- vanavond met een riek de grond doorprikken rondom de plekken
- microkalk strooien op de plekken waar we de zwarte plekken hebben
- indien het na 2 weken niet betert, ga ik Biatom strooien op de vlekken.
Mocht iemand nog tips hebben om dit deftig te bestrijden, laat gerust een seintje. Het is echt een lastig goedje dat ik zo snel mogelijk eruit wil.
Even ter info, Biatom werkt langs geen kanten op deze zwarte plekken.
Momenteel ben ik het aan het behandelen als gewoon mos en hoop ik het stilaan toch weg te krijgen.