Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Op de bodem van m'n regenwaterput ligt een dikke 15cm bezinksel. Ik vroeg me af of ik dit in de tuin mag gebruiken, bv. tussen de rabarberplanten.
Het kan goed zijn dat dit 'smos' is van tientallen jaren oud, want de put is behoorlijk antiek.
Perfect vergane, voedzame compost of te mijden, giftig slib?
Giftig zal het wel niet zijn voor de planten, maar let wel op als je het eruit haalt. gebeurt dit met een dompelpomp? Of kruip je in de put en haal je het met emmers eruit? Er kunnen giftige gassen vrijkomen als je dat slib omroert.
Ik wist niet dat het gevaarlijk kan zijn om een regenwaterput uit te kuisen. Mijn man kuist ieder jaar onze put uit, want wij gebruiken dit water veel en het moet proper zijn. Eerst pompen we hem zoveel mogelijk leeg en dan schept hij hem verder uit. Zou het dan beter zijn om een mondmasker te dragen hiervoor?
Wat zijn dit voor gassen?
- put met de dompelpomp zo veel mogelijk leeg halen
- het deksel half op de put en nacht zo laten (moet dan wel droog weer voorspeld worden)
je mag de put ook volledig open laten maar ik doe het half zodat er niet per ongeluk een kat in valt.
- dag dat ik er in kruip laat ik eerst een brandende kaars zakken in het gat, blijft hij branden = veilig, dooft de vlam uit = niet genoeg zuurstof dus wachten.
Indien je toch nog duizelig zou voelen na tijdje werken, dan direct de put verlaten en terug testen
Is een oud trucje maar het werkt perfect voor mij en zie ik leef nog en heb al meerdere malen de put uitgekuist.
Zoals Pieter eerder meedeelde, oppassen als je het slib omroert, want er kunnen idd 'giftige' gassen vrijkomen.
En verder..... wij kuisen de regenput hier jaarlijks en wij gaan de nacht ervoor de put ook openleggen en de dag zelf zetten we de ladder erin en kuisen maar!
En normaalgezien kan het geen kwaad om dit aan de planten te geven, dat slib, maar of het echt veel effect zal hebben weet ik niet. Er zal daar hoogstwaarschijnlijk ook een onaangenaam geurtje aanhangen door het 'verteren' zonder zuurstof, als ik me niet vergis door de anaërobe bacteriën.