Beste,
Ik heb enkele vraagjes ivm het onderhoud van een gazon en het vermijden van plagen/ziektes/schimmels
Even mijn situatie schetsen;
Wij hebben een 3-tal jaar geleden een huis gekocht, hierop stonden achter het huis een aantal "stallingen" of typisch vlaamse koterijen
Na het verbouwen van het huis ben ik dan vorige zomer begonnen met buiten al wat orde op zaken te stellen.
De meeste gebouwen buiten hebben we afgebroken, wat borduurtjes geplaatst en hierop een gazon aangelegd, zodat onze kleine meid al wat buiten kon ravotten. In totaal hebben we zo'n 200m² gazon waarvan vroeger ik schat 120-150m² bebouwd was. Deze grond was dan volgens mij ook volledig "dood", er zaten bv geen regenwormen in en lag uiteraard heel hard.
Vervolgens hebben we 11m³ compost opgevoerd alles ingefreesd en voorbereid om daarna grasmatten te plaatsen. Het voorbije jaar ging dit behoorlijk goed tot mei/juni dit jaar.
Ik merk dat mijn gazon het sinds mei minder goed doet, vandaar dat ik met enkele vragen zit;
1) Bemesting: Ik veronderstel dat bij de aanleg van de gazon, deze een groot deel geteerd heeft op de voedingsstoffen uit de compost. Ondertussen is deze uitgewerkt denk ik en heb ik dit jaar reeds 2 maal organische meststoffen uitgestrooid met de strooiwagen. Wat zijn nu eigenlijk de ideale periodes om dit eigenlijk te doen en welke meststoffen gebruik je het best (en met welke frequentie) ? In de winkel vind je algauw 8-10 verschillende soorten.
2) Bodemstructuur: Zoals ik bij de inleiding zei, was het gazon voordien reeds jaren verhard. Het infrezen van de compost was zeker een must maar ik merk dat na een jaar de grond er weer been hard bij ligt. Kan ik dit verbeteren zonder het gazon opnieuw te moeten aanleggen ? Ik lees veel over compost uitstrooien op een bestaande gazon; wat is de beste werkwijze (verticuteren en dan uitstrooien,...) en wat is de beste periode om dit te doen ?
Ik veronderstel dat ik afgehaalde groencompost best zeef alvorens uit te strooien ?
Verder merk ik ook dat door het huidige droge weer mijn gazon langs de boordstenen volledig rost wordt:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ik probeer nogtans tijdig te wateren en zeker langs de zijkanten maar dit heeft blijkbaar niet veel geholpen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn ?
3) Rooddraadschimmel: In de natte maanden mei en juni van dit jaar, had ik vaak last van rooddraadschimmel. De typische rode grassprietjes kreeg ik maar moeilijk weg door het bemesten. Tijdens het bemesten heb ik met van die beluchtingsschoenen rond gelopen omdat ik gelezen had dit door vooral komt door het zuurstof gebrek aan de wortels van het gras, klopt dit ? Kan ik hier preventief iets aan doen zodat ik het volgend jaar kan vermijden ipv genezen ?
4) Engerlingen: Vrees ik altans; eerst wat foto's:
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Vandaag merkte ik bij het afrijden van het gras dat er tussen het grasmaaisel "verdroogde" wormen zaten zoals op de 1ste foto te zien is; is dit een engerling ? De roste plekken in het gazon worden ook steeds groter ook al probeer ik bij langdurige droogte af en toe eens te beregenen. Ik las dat aaltjes hier het best tegen werken, maar kan ik dit nu nog toepassen of moet ik wachten tot het voorjaar ?
5) Verticuteren: Sommigen doen het precies jaarlijks anderen nooit, wat is jullie mening hierover ? Mijn vader heeft zo een machine staan waar je messen kan opsteken maar ook een stang met ijzerdraden op om het gazon uit te kammen. Iemand ervaring mee ?
Alvast bedankt voor de reacties