Letterwoorden als ezelsbruggetje ... het is tegenwoordig bijna een pest in de bedrijfs-, reclame-, onderwijs- en vele andere wereldjes ...
Voor mij mag het allemaal, alleen hol je op zo'n manier nogal vaak de diepere betekenis van een werkwijze of visie uit en vaak worden er maar letters bijgegooid om de vrucht, bloem, boom of het beest te doen kloppen.
Ik geef je graag mijn, persoonlijke, bedenkingen bij MANGO:
M is superbelangrijk en komt overeen met wat ik eerder schreef over het groene en bruine materiaal.
A is afhankelijk van de manier van composteren: interessant bij een compostVAT, minder belangrijk bij een compostBAK, totaal zinloos bij een compostHOOP (die overigens ook fantastische compost)
N is erg relatief bij elke manier van composteren. Bij een bak en een hoop zal het "hemelwater" regelmatig vocht voorzien waardoor het zelden tot nooit nodig zal zijn om de boel Nat te maken. Anderzijds drogen bak en hoop sneller doordat ze meestal net niet worden afgedekt; in een vat blijft de boel vanzelf meer vochtig omdat je dat net wel doet. Vergeet ook niet dat je regelmatig vocht toe zal voegen gewoon via het sappige groene materiaal zoals grasmaaisel of groente-en fruitafval. Beter was het hier geweest om te spreken van MAVGO, maar dat "bekt" niet zo goed hé; de V zou dan staan voor "Vochtigheid in het oog houden" haha! Als je ziet dat de boel écht te droog wordt, kan je inderdaad namelijk best wat vocht toevoegen, in praktijk zal je dat denk ik niet zo vaak moeten doen. Ik heb zelf geen compostvat, maar als ik op andere plekken zo'n vat opendoe zie ik daar zelden of nooit een droge substantie in zitten.
G is een mooie tip. In de beginjaren van het composteren las ik een fantastisch interessant boek uit de bibliotheek waarvan ik helaas de titel vergeten ben. Hierin beweerde de (Amerikaanse) auteur dat uit onderzoek bleek dat de ideale maat voor een compostBAK 1mx1mx1m was omdat hierin een ideale opwarming kon ontstaan. 1m³ compost is inderdaad een mooie hoeveelheid die heel evenwichtig rijpt, dat merk ik hier ook. Toch bedenk ik hierbij dat het toch enige tijd duurt eer je aan die hoeveelheid bent en dat in tussentijd het composteren toch ook bezig is. Een te grote bak of vat in een kleine tuin lijkt me dan ook even zinloos als het omgekeerde. Wel is het zo dat een grote hoeveelheid compost minder snel uitdroogt en afkoelt t.o.v. een kleine, maar gezien je A al toepast in je vat zal dat ook wel ok zijn!
O is eveneens een relatief begrip. Er zijn ontzettend veel manieren van composteren die allemaal hun waarde bewezen hebben. Je kan PASSIEF composteren; dit gebeurt meestal in een compostHOOP, waarbij je het materiaal gewoon in de al dan niet toevallige volgorde op elkaar tast en de boel rustig laat verteren; dit geeft een compost met hoge hoeveelheid organisch materiaal, maar met meer kans op onkruidzaden. Je kan relatief ACTIEF composteren waarbij je je compost enige keren omzet of je kan, zoals ik dat doe, "hyper-"ACTIEF" composteren waarbij je je grasmaaisel zowat twee maal per week mee onderwerkt onder je compost en dit dus telkens mee omzet om het na een paar weken te laten rusten en verder verteren. O is dus enkel van toepassing op ACTIEF composteren.
Maar verder vind ik het MAVGO-systeem écht wel goed hoor!