menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Welk palmpje is dit

Ga naar meest recente reactie

VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Voor de kenners onder jullie waarschijnlijk een makkie.

Ik weet het echter hoegenaamd niet meer.

Dank bij voorbaat




[afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 21 mei 2009 - 21:02
Fons

Fons

Naar mijn mening een "phoenix roebelenii"

Groetjes Fons.
donderdag 21 mei 2009 - 21:14
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Hartelijk dank Fons voor de snelle reactie.

Weet jij dan ook Fons wat dit is en of het nog te redden valt?

Ik meen dat het wat weg heeft van een Washingtonia Robusta, in mini uitvoering dan welteverstaan.
Plant heeft veel te lang in een veel te kleine pot gestaan. Is vandaag eindelijk verplant geworden... Valt dit nog te redden. De bladeren zijn vaal groen-geel en enkel zelfs verdord.

[afbeelding verwijderd niet-https] [afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 21 mei 2009 - 21:27
Fons

Fons

Het laatste blad lijkt nog voldoende groen, dus is er nog hoop, de plant op een schaduwrijke plaats zetten, matig vochtig houden en vermits de plant herstellende is en pas verpot de eerste maanden zeker geen extra planten voeding geven tot dat de plant zich voldoende herstelt heeft.

Groetjes Fons
donderdag 21 mei 2009 - 23:29
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Dank Fons,

Zou ik dan beter de niet groene bladen afsnijden?
vrijdag 22 mei 2009 - 07:50
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Fons,

Was het correct dat het een washingtonia robusta is?
vrijdag 22 mei 2009 - 07:53
Tarzan

Tarzan

Het is een livistonia soort (?) en zeker geen washingtonia.
Die hebben geen stekels op de stengels.

Tropische Planten & Kamerplanten

vrijdag 22 mei 2009 - 09:11
Fransh

Fransh

het is een livistona rotundifolia en dit is een tropische palm die geen droge lucht aankan.
gr Frans
zaterdag 23 mei 2009 - 20:48
kristof_P

Kristof_P

de P. roebelenii moet dringend wat extra micronutrienten krijgen...heeft zeker het een en ander te kort aan de conditie van de plant te zien!...

gr
Kristof
zondag 24 mei 2009 - 11:07
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Kristof,

Wat zou jij de Ph. Roebelinii geven?
dinsdag 26 mei 2009 - 20:16
kristof_P

Kristof_P

een goede meststof zoeken met zoveel mogelijk micronutrienten...aan de toestand van de plant te zien is het een bepaald micronutrient dat hij tekort heeft wat ervoor zorgt dat de bladeren niet helemaal goed uitgroeien...weet nu niet vanbuiten welke dat het is (kdenk boron)...zal het een dezer dagen nog eens opzoeken in mijn boek die deze toestanden uitvoerig beschrijven.

gr
Kristof
dinsdag 26 mei 2009 - 23:36
kristof_P

Kristof_P

@tarzan

bedoel je dat Washingtonias geen stekels hebben op de stekels?...in dat geval heb je het mis. zowel de W. filifera en W. robusta hebben flinke stekels op de stelen.
(alle Livistona soorten ook)

gr
Kristof
dinsdag 26 mei 2009 - 23:39
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Kristof

De bladeren groeien alsnog goed uit hoor. Dit is gewoon zijn manier van bladeren aanmaken.

De andere bladeren zijn ook zo tot stand gekomen.
woensdag 27 mei 2009 - 17:42
kristof_P

Kristof_P

neen, dat is geen normale gezonde groei. de bladveren zijn niet goed ontwikkelt en de bladveren laten niet los van elkaar. in het begin dat de speer uitkomt hangen ze wel een tijdje zo vast maar niet lang...

heb het al opgezocht en het is geen boron tekort maar een chloride tekort. jouw palm vertoont de exacte symptonen van dit tekort!

gr
Kristof
woensdag 27 mei 2009 - 18:43
kristof_P

Kristof_P

hierbij wat foto's van mijn meest gezonde P. roebelenii. ik denk dat je wel een groot verschil kan zien met jouw plant..

[url=http://www.postimage.org/image.php?v=PqVlIF0][afbeelding verwijderd niet-https]


[url=http://www.postimage.org/image.php?v=gx1k0Q29][afbeelding verwijderd niet-https]

ontvouwende speer, je ziet dat ze dan wel nog wat aan elkaar hangen maar dat zal niet lang meer duren. ook de bladveren zijn goed ontwikkelt in tegenstelling tot die van jouw plant.
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=aVEaaOr][afbeelding verwijderd niet-https]

dit is werkelijk de gezondste P. roebelenii die ik ooit heb gehad. groeit heel erg snel. er hangen nog zaden aan van vorig jaar. ook zaden van dit jaar hangen er aan en tot mijn verbazing maakt hij nu nog eens nieuwe bloeiwijzen aan
[url=http://www.postimage.org/image.php?v=aVEaYHi][afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 27 mei 2009 - 19:02
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Kristof,

Hoe kan ik dat chloride-tekort wegwerken?
woensdag 27 mei 2009 - 19:28
kristof_P

Kristof_P

goeie vraag.

dit is het enige wat ik kon vinden over dit tekort...jammergenoeg staat er niet echt in hoe dit op te lossen. zo'n tekorten oplossen is niet zo simpel als simpelweg chloride toe te voegen want dat resulteert dan vaak in een tekort van een ander nutrient...het is een erg fijne balans...

in ieder geval hier is wat ik kon vinden in men boek. (is wel in het engels maar wil het wel vertalen voor je als engels je niet zo ligt)

Chlorine deficiency:

Althoug Cl deficiency has never been reported on cultivated palms, yield increases in response to Cl fertilization have been reported for Cocos nucifera in the Philippines, Côte d'ivoire and Indonesia(Manicot et al., 1979-80 Maget et al., 1989, von Ueskull, 1972). Chlorine deficiency symptons have been induced in sand culture seedlings of P. roebelenii and C. mitis (Broschat, 1984). in Caryota, the only visible symptom was a mild chlorosis of the new leaves, BUT IN P. ROEBELENII THE CHLOROSIS WAS MORE SEVERE AND WAS ACCOMPANIED BY INCLOMPLETE SEPARATION OF THE LEAFLETS OF NEW LEAVES(PLATE 50). FIVE OR SIX SUCH INCOMPLETELY OPENED NEW LEAVES WERE TYPICALLY PRESENT ON CL-DEFICIENT PHOENIX. THESE LEAVES OFTEN HAVE A LADDERLIKE APPEREANCE, SINCE THE LEAFLETS WERE SEPERATED AT THEIR BASES, BUT FUSED AT THEIR TIPS. ALTHOUGH SIMILAR SYMPTOMS ARE ROUTINELY OBSERVED ON CONTAINER GROWN P. ROEBELENII IN FLORIDA (BROSCHAT, PERS. OBS), THERE IS NO PROOF THAT THESE SYMPTOMS IN CULTIVATED PALMS ARE INDEED THOSE OF CL DEFICIENCY.

(hetgene in drukletters is het belangrijkste)

dit beschrijft dus exact wat jouw palm heeft maar er staat ook dat het niet bewezen is dat dit door chloride tekort komt maar dit is het enige met zo'n symptomen. een echte oplossing staat er ook niet bij.
ik denk dat het beste je kan doen is je palm verpotten naar verse aarde en een goede meststof zoeken met zoveel mogelijk verschillende nutrienten. gezien tekorten van micronutrienten in de meeste gevallen fataal zijn voor een palm zou ik er niet te lang mee wachten en hopen dat hij terug normaal gaat groeien. (staat hij in zandige grond? want dit lijkt althans in florida een oorzaak te zijn hiervan)

gr
Kristof
woensdag 27 mei 2009 - 20:05
VoorBoerEnTuinder

VoorBoerEnTuinder

Dank voor al het opzoek werk Kristof

Neen hij staat niet in zanderige grond. Gewone potgrond.

Ik was eigenlijk al wel van plan om hem te verpotten, maar is het nu eigenlijk wel het moment nu hij zo in volle groei is? Mocht dit geen probleem stellen dat krijgt hij komend weekend een nieuwe verse habitat.

Is er iets waar ik moet op letten bij het verpotten?
woensdag 27 mei 2009 - 21:53
kristof_P

Kristof_P

't is graag gedaan hoor ...

het voorjaar is het ideale moment om palmen enz... te verplanten. P. roebelenii is een sterke jongen en kan goed tegen verplanten (een korte stilstand is wel te verwachten maar is normaal na het verplanten).
verder zou ik hem rijkelijk van water voorzien gedurende lente, zomer en vroege herfst. in de winter wat minder maar ook niet laten uitdrogen.

zelf zorg ik er altijd voor dat er altijd water in de schaal onder de pot staat...heb ook twee kleintjes die ik elk jaar in het voorjaar in het ondiepe deel van de vijver zet en daar blijven ze tot de vroege herfst. wat meststof om de 2/4 weken kan ook geen kwaad.

gr
Kristof
donderdag 28 mei 2009 - 17:29
\n\n

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).