Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo,
ik gebruik in de tuin coccolietenkrijt van osmo. Ik vroeg me af of ik dit ook kon gebruiken om mijn vijverwater harder te maken. Zo ja : hoe? hoeveel?
Bedankt.
Cocolietenkrijt kan inderdaad gebruikt worden om het vijverwater harder te maken. Het heeft van samenstelling niet veel verschil met de "Maerl" die te verkrijgen is in vijverwinkels, het grote verschil is dat het stukken goedkoper is. als je dit wil gebruiken zou ik wel eerst de KH waarde testen. eenvoudige testsets zijn te verkrijgen in de handel. Ook de vijverhandel kan deze waarde testen maar zo krijg je al snel een "potje" mee wat de waarde op peil zal brengen.
De test meet het aantal mg calciumcarbonaat
(CaCo3) dat opgelost is in het vijverwater. De ideale waarde is tussen de 100 en 150 mg per liter water.
Als je weet dat de maximale oplosbaarheid van CaCo3 15 gram per liter bedraagd, kan je weinig verkeerd doen door dit toe te voegen.
Toevoegen kan je op verschillende manieren, oplossen in vijverwater en dan gelijk verdelen over de vijver, nadeel is dat de vijver voor 1 a 2 dagen totaal wit is, en dat er op de onderwaterplanten een witte film blijft. Je kan het ook in een nylonkous in de plantenfilter hangen, zo zal de oplossing trager gebeuren.
Leuk om weten is dat in japanse koikwekerijen de filters voor een deel bestaan uit oesterschelpen. Een lage alkaliteit van het water gaat meestal samen met zacht water. Het zure water breekt de kalklaag af van de schelpen af en het calciumcarbonaat komt vrij in het water wanneer dit nodig is.